YSK’dan Erbakan ve eski DEP’lilere ret

Güncelleme Tarihi:

YSK’dan Erbakan ve eski DEP’lilere ret
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2007 00:00

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) durumunu incelediği 50 kişiyle birlikte kapatılan RP’nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve eski DEP’liler Orhan Doğan, Selim Sadak ve Hatip Dicle’nin milletvekili olamayacaklarına karar verdi.

YSK, bağımsız milletvekilliği başvurusunda bulunan Doğan, Sadak ve Dicle’ye, ’terör örgütü üyeliğinden’ mahkûmiyetleri ve haklarındaki kararın kesinleşmesi gerekçesiyle adaylığına izin vermedi. Bombalanan Umut Kitabevi’nin sahibi Seferi Yılmaz ile Hamit Geylani ve Ahmet Türk gibi isimlerin adaylıklarının incelemesi sürüyor. YSK Başkanı Muammer Aydın, dün yaptığı açıklamada, "Biz aday olanların durumunu milletvekili seçilme yeterliliği yönünden incelemeye devam ediyoruz. Necmettin Erbakan, Orhan Doğan, Selim Sadak ve Hatip Dicle’nin milletvekili olamayacağına karar verildi" dedi. Aydın, davası olan ve yargılamaları devam edenlerin durumu konusunda ise "Biz adayların sabıka kaydına bakarız. Sabıka kaydı varsa engel. Mahkemesi devam eden kişi mahkûm olmuş değildir" dedi.

Dicle, Doğan ve Sadak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını açıkladı. Hatip Dicle, "Biz, hukuki durumumuzu Anayasa profesörleriyle görüştük. Mevcut yasa ve Anayasa dikkate alınırsa hiçbir yasal engelin olmadığını söylediler. Ama alınan karara çok şaşırmadık" dedi. SP ise Konya 1’inci sıraya, Erbakan’ın yerine Mustafa Özkafa’yı aday gösterdi.

DP, dün eksik adaylıkları tamamlamak üzere YSK’ye yeni bir liste sundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!