Kuzey Irak sınırında 3 ile yasak bölge ilanı

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irak sınırında 3 ile yasak bölge ilanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2007 03:22

PKK terör örgütünün peş peşe yaptığı kanlı saldırılardan sonra dün Genelkurmay Başkanlığı sürpriz bir yasak başlattı. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan duyuruya göre Kuzey Irak’a giriş ve çıkış yasağı kondu.

Haberin Devamı

Bu yasak hem karadan hem de havadan olmak kaydıyla ilan edildi.

BU NE ANLAMA GELİYOR

Genelkurmay’ın internet sitesinden yapılan ve tüm koordinatları ile duyurulan yasak bölge uygulamasını uzmanlar şöyle değerlendirdi:

”Bu açıkça, bütün dünyaya bir kırmızıçizgi ilanıdır. Bu yasağın konulması bu bölgede aynı zamanda olağanüstü hal ilanı anlamına gelmektedir.”

Peki bunun askeri anlamı nedir?

Uzmanlar bu soruya şu cevabı verdi:

”Askeri anlamı, bölgenin ‘notam’lanmasıdır. Yani, Kuzey Irak sınırında koordinatları verilen alanda artık kimse kıpırdayamaz deniyor. Kıpırdarsa vurma hakkım doğar deniyor.”

PEKİ BUNDAN SONRA NE OLUR

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden yaptığı bu yasak bölge ilanı aynı zamanda “bir kırmızı çizgi ilanı” olarak da değerlendiriliyor. Özellikle Kuzey Irak’a sınır durumundaki Şırnak ve Hakkari’nin 9 Eylül tarihine kadar giriş ve çıkışa sınırdan kapatılması bu bölgeye çok yoğun bir operasyon başlatılacağı anlamına geliyor. Bir başka deyişle 9 Eylül’e kadar sürecek olan bu yasak aynı zamanda “Sınırda sıkıyönetim” olarak adlandırılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!