Büyükanıt’a gideceÄŸim

Güncelleme Tarihi:

Büyükanıt’a gideceğim
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 04, 2007 00:00

Der Spiegel Dergisi’nin internet sitesine konuşan Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob, Hrant Dink cinayetinin arkasındakilerin korunduğunu belirterek, konuyu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ile görüşeceğini söyledi.

TÜRKİYE Ermenileri Patriği II. Mesrob, Agos Gazetesi yayın yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinden sonra "Hepimiz Ermeniyiz" sloganlarıyla ortaya çıkan desteğin milliyetçi baskılar nedeniyle azaldığını, cinayetin arkasındakilerin korunduğunu, bu konuyu yakında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşeceğini söyledi. Alman "Der Spiegel" dergisinin internet sitesinde yayınlanan söyleşide II. Mesrob şunları söyledi:

"Sürekli olarak tehdit mektupları alıyoruz. Bu mektuplarda ’nerede oturduÄŸunuzu biliyoruz ve sizi öldüreceÄŸiz, cesetlerinizi taşıyacağız’ deniliyor. Bu nedenle geçen günlerde Ermeni okulları boÅŸaltıldı. Bunun üzerine Ä°stanbul valisine baÅŸvurduk. Bize, güvenlik için özel korumalar tutmamazı önerdi. Bu biraz komik bir ÅŸey. Çünkü, devletin öncelikli görevi yurttaÅŸlarını korumaktır. Herhalde Türkiye’deki azınlıkları kovmak isteyenlerin sayısı artıyor. Özellikle genç Ermeniler bu yüzden ülkeyi terk etmekte. ÇoÄŸu ABD, Fransa ve Almanya’ya gidiyor. Biz seyahat özgürlüğüne karşı bir ÅŸey yapmak istemiyoruz ama bu kaçışı da durdurmak istiyoruz. Hrant Dink’in öldürülmesinden sonra insanlar ellerinde ’Hepimiz Hrant Dink’iz, Hepimiz Ermeniyiz’ yazılı pankartlar taşıyıp destek verdi. Ancak bu dayanışma son dönemlerde milliyetçi çevrelerin sesini yükseltmesi nedeniyle azaldı. Hrant Dink cinayetinin arkasındakiler korunuyor. Yakında Ankara’ya gideceÄŸim. Genelkurmay BaÅŸkanı’na bu konuyla ilgili açık bir ÅŸey söylemenin zamanı geldi."Â

OSMANLI’YA HATA YAPTIK

Patrik II. Mesrob, Ermeni diasporasının soykırım baskısını nasıl değerlendirdiği şeklindeki bir soruya da şu yanıtı verdi: "Bu taktik bize yardımcı olmaz. Tabii 1915 yılındaki kanlı olaya karşı suskun kalamayız. Ama Ermenilerin de Osmanlı hükümetine karşı silahlarını kaldırıp hata yaptıklarını da görmeliyiz. Osmanlı hükümeti de silahlı Ermenileri cezalandırma yerine Suriye çöllerine sürerek tüm Ermeni halkından intikam aldı. Bu korkunç dönem kesinlikle unutulmamalı ama biz herşeye rağmen ileriye bakmalıyız. Ermeni soykırımını kabul etme talebi şu anda bize yarar sağlamaz. Bu tutumumuz nedeniyle biz diaspora Ermenileri tarafından sık sık saldırıya uğruyoruz. ABD’deki Ulusal Ermeni Komitesi kısa bir süre önce bizi Türklerin işbirlikçisi olarak suçladı. Ama ben doğal olarak Türkiye’deki Ermenilerin yurtdışındakilerden farklı düşündüğünü sanıyorum. Diaspora Ermenileri her şeyin bir seferde gerçekleşmesini istiyor. Ama bu Türkiye gerçeğinden çok uzaktır. Ermeni soykırımının tanınmasında ısrar edilmesi yerine biz Türklerle Ermeniler, Türkiye ile Ermenistan arasında diyaloğun geliştirilmesi için çaba göstermeliyiz.

Oyumuz AKP’ye

Patrik, Tayyip Erdoğan hükümetinin kendilerine karşı yakın davrandığını ve bu nedenle de seçimlerde AKP’ye oy vereceklerini söyledi. Patrik, "Dürüst olmak gerekirse, Biz Ermeniler, AKP’yi CHP muhalefetine tercih ediyoruz. AKP azınlıklara karşı daha az milliyetçi bir tutum sergiliyor. Erdoğan hükümeti bizim taleplerimize karşı çok açık" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!