Sürüden ayrılanı kurt kapar

Güncelleme Tarihi:

Sürüden ayrılanı kurt kapar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2007 00:00

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün, Genelkurmay sitesindeki biyografisine yazdırdığı "Anayasa’ya göre Başbakan’a karşı sorumludur" ibaresi ilginç bir tartışmaya neden oluyor...

Dün, Harp Akademileri Komutanlığı’nda düzenlenen bir seminerde iki eski Genelkurmay Başkanı’na da sordum... Emekli Org. İsmail Hakkı Karadayı ve Emekli Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu... Soru şuydu:

- Paşam, Sayın Hilmi Özkök’ün biyografisinde "Anayasa’ya göre Başbakan’a karşı sorumludur" ibaresi yer alıyor, diğer genelkurmay başkanlarında neden öyle bir ibare yok. Bu fark nedir? Özkök Paşa neden böyle bir ibare koydurma gereği duymuş.

Önce Org. Kıvrıkoğlu cevap veriyor:

"Saçma bir şey. 23 genelkurmay başkanı bu ibareyi kullanmamış da neden Özkök Paşa kullanmış. Orada bizden istenen Anayasal sorumluluklarımız değil, kişisel biyografimiz, hikáyemizdir. O ibareyi koydurmak saçma bir şey. Bir laf vardır, sürüden ayrılanı kurt kapar".

Kıvrıkoğlu
Paşa konuşurken bu konuda rahatsız olduğunu hissediyorum... Daha açık bir deyişle, bütün genelkurmay başkanlarının dışında Özkök Paşa’nın böyle bir ibare koydurması sıkıntı yaratmış. Görüşünü sorduğum diğer komutan, Org. Karadayı. O da benzeri ifade kullanıyor ve şöyle diyor:
/images/100/0x0/55ea971ef018fbb8f889e97f


"Doğrusu şaşırdım. Böyle bir ibareye ne gerek var. Okurken sordurdum, önümüzdeki günlerde de arkadaşlara sorduracağım. Böyle bir şey neden yapılır, orada amaç genelkurmay başkanının biyografisidir, Anayasal durumu değil ki. Bakın hiçbir genelkurmay başkanının biyografisinde bu yüzden böyle bir ibare yok."

Evet, belli ki Karadayı Paşa da Özkök Paşa’nın koydurduğu bu ibareden rahatsız olmuş.

Bu sözler üzerine akla şu geliyor:

- Önümüzdeki günlerde Genelkurmay’ın internet sitesindeki biyografilerde bir standardizasyona gidilebilir.

Belki de bu ibare kaldırılır. Aynı şekilde Genelkurmay Başkanı’nın Anayasal sorumluluklarını içeren bir bölüm eklenebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!