Ortada ABD var

Güncelleme Tarihi:

Ortada ABD var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2007 00:00

İçeri girip sadece PKK ile mi uğraşacağız yoksa Barzani ile de bir şeyler olacak mı? Orada PKK var, Barzani var. Bir de ortada ABD var. Politik bir hedef olması lazım. Bu politik hedefi önce belirleyip ortaya koymak lazım. Bu da sözlü olmaz, siyasi yazılı direktif olması gerekir. Bu direktif bana gelecek ki, ben asker olarak hareket edeceğim.

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kuzey Irak’a düzenlenecek olası bir sınır ötesi operasyonda, Türk ordusunun terör örgütü PKK’nın yanı sıra Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye bağlı kuvvetlerle de savaşılabileceğini ima etti. Büyükanıt, "İçeri girip sadece PKK ile mi mücadele edeceğiz, yoksa Barzani ile de bir şeyler olacak mı?" dedi. Büyükanıt, dün İstanbul’da Harp Akademileri Komutanlığı’nda düzenlenen "Güvenliğin Yeni Boyutları ve Uluslararası Örgütler" sempozyumunda, gazetecilerin sorularına şöyle yanıt verdi:

Kuzey Irak’a girme konusunda hükümetten bir talebiniz oldu mu?

Yazılı talep vermeye gerek mi var? 12 Nisan’da ihtiyaç olduğunu biz bütün dünyaya söyledik. Oraya bir harekat gerekir. Ama içeri girip sadece PKK ile mi uğraşacağız yoksa Barzani ile de bir şeyler olacak mı? Orada PKK var, Barzani var, bir de ortada ABD var. Politik bir hedef olması lazım. Bu politik hedefi önce belirleyip ortaya koymak lazım. Bu da sözlü olmaz, siyasi yazılı direktif olması gerekir. Bu direktif bana gelecek ki, ben asker olarak hareket edeceğim.

Dolmabahçe’de Başbakan’la ne konuştunuz?

İki makam bir araya geliyor, bir şeyler konuşuyor. Her şeyin söylenmemesi lazım. Çok fazla enerji sarf ediyoruz. Her şeyin söyleneceği bir yer ve zaman vardır. Ama bazı şeylerin söylenme zamanı gelmeyebilir.

ABD’nin Türkiye hava sahasını ihlal eden iki F-16 savaş uçağı, sınırda ne elde etmiş olabilir?

Ne elde edebilir ki? Her şeyi zaten uydudan elde ediyorlar. Uçağın oraya gelmesi şeklen yanlıştır, sınır ihlalidir.

BEKLENTİ YARATMAYIN

Trende yakalanan silahlarla ilgili bilgi var mı?

7 vagon var. Hepsi tam olarak aranmadı. Sınırdan mühürlü geliyor. Konşimentoda ne yazıyorsa ona güveniyoruz. Bir ihbar varsa bakıyorsunuz. Bir vagon arandı. Şu an için Kanas silahı rapor edilmedi. Ama askeri malzeme var, onu söyleyebiliriz. Soruşturma sürüyor.

Sınır bölgesinde çok hareketlilik var.

Bahar harekátı var. Bunu daha önce açıkladık. Batıdan gelen fazladan bir birlik yok. Bölgede operasyon var, oradan oraya kaydırma oluyor. Bu normal. Sizden rica ediyorum, kamuoyunda bir beklenti yaratmayın. Kamuoyunun da hassasiyetini çok iyi anlıyorum.

BAŞBAKAN’A SORUN

Başbakan, bazı konularda anlaşamadığınızı söyledi?


Onu, ona soracaksınız.

Biz size soruyoruz.

Ben başka bir şey söylemem.

Şii bölgesinde Şii güvenlik niye yok!

ABD, Süleymaniye, Duhok ve Erbil kentlerinin bulunduğu Kuzey Bölgesi Komutanlığı Güvenlik İşlerini, önceki gün Bölgesel Kürt Hükümeti’ne devretmişti. Konuyla ilgili soru ve Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın yanıtı şöyle:

Kuzey Irak’ta güvenlik Peşmergeler’e verildi. Ne diyorsunuz?

Irak’ın bütününden Irak merkezi hükümeti sorumludur. Yapılan bu düzenlemeyle Kuzey Irak için özel bir statü oluşturulmak isteniyor. Bu dikkat çekici bir şey. Bana göre uygun değil. Zaten Peşmergeler vardı orada. Hükümet orada özel statü oluşturuyor. Neden Şii bölgesinde Şii güvenlik görevlisi; Sünni bölgede Sünni güvenlik görevlisi yok da, Kürt bölgesinde Kürt özel güvenlik gücü oluşturuluyor?

C-4’leri marketten almıyorlar

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "etnik milliyetçi, faşist terör örgütü PKK" tanımlaması yaptı. İstanbul’daki Harp Akademileri Komutanlığı’nda dün başlayan "Güvenliğin Yeni Boyutları ve Uluslararası Örgütler" konulu sempozyumun açılışında, 35 dakikalık bir konuşma yapan Büyükanıt, şunları söyledi: "Teröre kaynakları itibariyle baktığımızda, müttefiklerimizin bir kısmının terörün tanımından sadece radikal din sömürüsünden kaynaklanan terörü kastettiğini görüyoruz. Oysa terör, aynı zamanda ayrılıkçı, milliyetçi akımlardan da beslenmektedir. Bir kesim ülkeler tarafından bu tarz terör, ülkelerin kendi iç sorunları olarak görülebilmektedir. Bu son derece tehlikeli bir yargıdır. Müttefik olduğumuz ülkeler arasında, PKK terörüne dolaylı ve doğrudan destek veren ülkeler de vardır ve bundan büyük üzüntü duymaktayız. Size somut örnek vereceğim. Türkiye’de kullanılan ve ’topuk koparan’ olarak isimlendirilen mayınlar, her türlü cinayette kullanılan C-4, A-3, A-4 ve benzeri patlayıcılar, herhalde süpermarketlerden alınmıyor. Terör örgütünün sözcülüğünü yapan bir yayın organı da, müttefik bir ülkenin hudutları içinde faaliyet göstermektedir."

Karanlık savaş dönemi başladı

Orgeneral Büyükanıt, yeni savaş taktikleriyle ilgili de şunları söyledi: "Bir ülkenin, diğer bir ülkeyi silah zoruyla işgal etmesi gibi bir yaklaşım artık çok tercih edilmemektedir. Daha ucuz, daha etkili ’karanlık savaş’ metotları, çok daha fazla tercih edilmektedir. Sıcak-soğuk savaş gibi evrelerden karanlık savaş dönemine girilmiştir. Ekonomik manipülasyonlar, mikro-etnik kışkırtmalar, ülkelerin rejimlerini ve düzenlerini yeniden tanımlamalar, ülkelere aşılanan ’renkli başkaldırılar’ ve ülke isimlerinin önüne eklenmeye çalışılan akıl dışı sıfatlar, karanlık savaş olarak isimlendirilmeye çalışılan yeni yaklaşımlar olarak tanımlanabilir. Londra borsasında manipülasyonlar yapılıyor. Ülkede bir günde 10 milyar dolar gidiyor. Bu da savaşın bir çeşididir."

’Renkli başkaldırı’ sözüyle gönderme

ORGENERAL Yaşar Büyükanıt’ın dile getirdiği "karanlık savaş" metotları, ’renkli başkaldırılar’ sözüyle akla Amerikalı spekülatör George Soros’u getirdi. Yugoslavya, Ukrayna, Gürcistan’da "Turuncu Devrim", "Kadife Devrim" gibi renkli isimlerle iktidar değişikliklerini Soros’un desteklediği sivil toplum örgütlerinin tetiklediği iddia edilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!