762 Kanas

Güncelleme Tarihi:

762 Kanas
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2007 00:00

Uzaktan kumandalı bombanın patlatılmasıyla raydan çıkan ’55555’ sayılı yük treninde, havan mermisi, patlayıcı ve atış rampasının yanı sıra 762 tane de uzun menzilli suikast tüfeği Kanas bulundu. Silah ve patlayıcı bulunan sandıkların üzerinde İngilizce yazı olması dikkat çekti. Yükün İran’ın başkenti Tahran’dan yüklendiği ve Suriye’de bir firmaya gönderildiği belirtildi.

Haberin Devamı

BİNGÖL’ün Genç İlçesi yakınında demiryolunda patlatılan bomba nedeniyle geçen cuma raydan çıkan, ’55555’ sefer sayılı yük treninin vagonlarında, 762 tane de suikast silahı olduğu ortaya çıktı. İran’dan Suriye’ye gönderilen konteyner yüklü trende havan mermisi, patlayıcı, atış rampası gibi çok sayıda mühimmatın ele geçirilmesinin ardından, sabotajın, Türkiye üzerinden Suriye’ye kaçak silah gönderildiğinin ortaya çıkmasını isteyen gruplar tarafından yapıldığı iddiası gündeme geldi.

ÖNCE SAVCI SAYDIRDI

Van-Malatya-Islahiye güzergáhından Suriye’ye giden trenin 8 vagonunun, sabotaj sonucu raydan çıkıp devrilmesi sonrası durumu haber alan Genç Savcısı, inşaat malzemesi yüklü olduğu beyan edilen konteynerlerin içinde ne olduğunun belirlenmesi amacıyla tüm sandıkları çıkarttırdı ve içinde bulunanlar tutanak düzenlenerek sayıldı. Genç İlçe Jandarma Komutanlığı yetkilileri, konteynerden çıkan malzemeler üzerine, durumu Bingöl İl Jandarma Komutanlığı’na bildirdi. Uzman bir ekip sayımı yapılan mühimmat konusunda bir rapor düzenledi ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bildirdi.

/images/100/0x0/55ea9011f018fbb8f888215e


İNGİLİZCE YAZILI

Silah ve patlayıcı bulunan sandıklarda Arapça değil İngilizce yazı olması dikkat çekti. El koyulan silah ve mühimmat, Genç İlçesi garında bir depoya yerleştirildi. Silah ve patlayıcıların İran’ın başkenti Tahran’dan yüklendiği ve Suriye’de bir firmaya gönderildiği öğrenildi.

HİZBULLAH İHTİMALİ

Güvenlik birimleri, mühimmatın Suriye üzerinden İslamcı terör örgütü Hizbullah’a gönderilmiş olabileceği yorumunda bulundu. Geçmiş dönemde de, özel yapım kasalar içinde TIR’lara yüklenmiş silahların Türkiye üzerinden Suriye’ye gönderildiğini, en son Şanlıurfa’da silah yüklü 2 TIR’ın yakalandığını hatırlatan yetkililer, o olayın da İran makamları tarafından "Bu bize karşı bir komplo" denilerek kapatılmaya çalışıldığını söylediler.

PKK TAŞERON MU

Vagonlardan çok sayıda silah çıkması, "PKK taşeron mu oldu?" sorusunu gündeme getirdi. Geçen yıl Şam-Tahran seferini yapan bazı uçaklar da, ABD’nin isteği üzerine "Suriye üzerinden Hizbullah’a silah gönderildiği" istihbaratı nedeniyle Türkiye üzerinden geçerken indirilerek aranmıştı. Sabotajın, silahların ortaya çıkması için yabancı istihbarat servislerince gerçekleştirilmiş olabileceği de düşünülüyor.

3 ülkeye sorulacak

Mühimmatla ilgili İran, Suriye ve ABD’den bilgi istenecek. Savcılığın yürüttüğü soruşturmaya, Genelkurmay Başkanlığı ile Bingöl İl Jandarma Alay Komutanlığı da katkıda bulunuyor. Mühimmatın incelenmesi için Ankara’dan uzman bir askeri heyet bölgeye hareket etti.

Vagonlara inceleme

BİNGÖL’ün Genç İlçesi yakınlarında geçen cuma günü yük trenine bombalı saldırıyla ortaya çıkan İran’dan Suriye’ye gönderilen 8 vagondaki konteynerlerde bulunan silah ve mühimmatın sayımına başlandı. Devrilip hasar gören vagonlarla, silah yüklü konteynerler, saldırıdan 4 gün sonra bölgeye ulaştırılan vinçle kaldırıldı ve önceki akşam saatlerinde Genç İlçesi’ndeki istasyona çekilebildi. Bingöl Savcısı İsmail Sarı ve askeri yetkililer, ’inşaat malzemesi’ diye beyan edilen esrarengiz konteynerlerdeki ’sır’ silahları incelemeye aldı.

16 yıl önce de yakalanmıştı

BULGARİSTAN’ın
Burgaz Limanı’ndan yüklediği ağır silahlarla, 22 Ekim 1991’de İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapan Kıbrıs Rum Kesimi bandıralı Cape Maleas adlı gemi de, bir ihbar üzerine Büyükdere açıklarında durdurularak aranmış ve manifestoda yer almayan silah yüküne el konulmuştu. Geminin İran tarafından kiralandığı, yükünün de İran’ın Bender Abbas Limanı’na gideceği öne sürülmüştü. Uzun yargılamalar sonucu, geminin içindeki silahlarla birlikte İran’a iadesine karar verilmiş, tutuklu bulunan Kaptan Fanarios Dimos ise serbest bırakılmıştı.

Haberin Devamı

Cephanelik gibi

K
onteynerlerden çıkan mühimmat şöyle:

297 adet 3 m. uzunluğunda, 122 mm. çapında atış rampası.

258 sandıkta, her biri 2.5’ar kg. ağırlığında olan ve her sandıkta 4 adet bulunan 81 mm.’lik, toplam 1032 adet havan topu mermisi.

2 konteynerde, 135 sandıkta, ’Detonator Moke Mine’ yazılı patlayıcı.

64 sandıkta, 762 adet, uzun menzilli suikast tüfeği Kanas.

54 adet Bixi marka makineli tüfek.

120 sandıkta, 120 mm.’lik havan mermisi.

775 sandık askeri mühimmat.

161 adet çatı kaplama malzemesi.

50 balya yalıtım malzemesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!