Dindarlık vasıf değil diyenlere eyvallah

Güncelleme Tarihi:

Dindarlık vasıf değil diyenlere eyvallah
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2007 00:00

TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Dindar Cumhurbaşkanı" tarifinin özel fikri olmadığını eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın cenaze törenindeki bir pankarta atıfta bulunduğunu söyledi.

Arınç, "Dindarlık cumhurbaşkanlığı için bir vasıf olmamalıdır diyenlere eyvallah. ’Müslümanı kastettiniz’ diyerek bunu eğip bükerek söyleyenleri eleştiriyorum" dedi. Arınç, CNN Türk’te Taha Akyol’un sorularına şu yanıtları verdi.

ÜÇÜMÜZDEN BİRİ DEMEDİM

Cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde Başbakan ile görüşmemde ’Üçümüzden biri’ demedim. ’Siz olmayacaksanız güçlü bir insan olmalı’ dedim, profil çizdim. Filan olsun, falan olmasın demedim. Vecdi Gönül saygı duyduğum, birikim itibarıyla cumhurbaşkanı olabilecek biri. Beşir Atalay da talebelikten arkadaşım, her bakımdan sevdiğim saydığım bir insan. Ancak temsil kabiliyeti olan, anketlerde en güçlü isim olarak ortaya çıkmış Abdullah Gül’ün olabileceğini ifade ettim. Başkası olmasın, onun şu eksikliği var demek terbiyeme de yakışmaz.

UZLAŞMA İÇİN SONDAJ YAPTIM

Başbakan’ın CHP ile görüşmesini arzu ederdim. Bunun sondajını da yaptım. İki tarafa da davet etsem gelirler mi, diye nabız yokladım. O an için iki taraftan da uygun görülmedi. Genel başkanlara ulaşabilecek kişilerden aldığım intiba, ’CHP tarafından taraf olarak görüldünüz, AKP tarafından hazırlanmış senaryo olarak düşünülebilir; sizin açınızdan şık olmaz’ dediler. Ali Dinçer’in vefatını bile vesile yapmayı aklımdan geçirdim ama mümkün olmadı.

REJİM KÖKLEŞMİŞTİR

Türkiye’de rejim kökleşmiştir. Rejimi tehdit eden marjinal düşünceler olabilir ama hukuk devletinde bunların çözümü vardır. Paranoyalardan, korkulardan kurtulmalıyız. Bu paranoyalar nedeniyle özgürlüklerin alanı genişletilemiyor, toplum kamplara ayrılıyor.

SEZER’E LAF YETİŞTİRMEM

Benim Cumhurbaşkanı Sezer’e her gün laf yetiştirmek gibi niyetim de, görevim de. Birileri onun sözlerine karşılık bizden de bir şey alarak çatışma ortamına sürgit devam etmek istiyor. Sivil düşünceli olmak, sivil kıyafetli olmak değildir. Sivil toplum örgütlerinin bazı liderleri birbirlerini topuk selamıyla selamlıyorlar.

Arınç AKP’yle ters düştü

AKP Grup Yönetim Kurulu, TBMM’yi 3 Haziran’a kadar açık tutma kararı aldı. Aynı saatlerde bir TV kanalına çıkan TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis’in 31 Mayıs’tan sonra fiilen çalışamayacağını söyledi. Arınç, Cumhurbaşkanı Sezer’in incelediği Anayasa paketinin ikinci tur görüşmesini "az bir ihtimal" olarak nitelendirdi. Arınç, "31 Mayıs’tan sonra Meclis’in yasama çalışması yapması fiilen mümkün olmayabilir. Meclis hafta sonu çalışır ve paketi ikinci kez gönderebilir. Az ama bu ihtimal var" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!