Gündoğdu... Hep uyandılar Alsancak’a dayandılar

Güncelleme Tarihi:

Gündoğdu... Hep uyandılar Alsancak’a dayandılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2007 00:00

Ankara Tandoğan’la başlayan İstanbul Çağlayan ile devam eden Cumhuriyet Mitingleri İzmir Kordon’daki büyük katılım ve coşkuyla zirveye çıktı. Sadece miting alanı değil neredeyse bütün İzmir Türk bayraklarıyla, Atatürk posterleriyle donandı, 1.5 milyon kişi laik cumhuriyete bağlılık mesajı verdi.

İZMİR Kordon’da 60’dan fazla sivil toplum örgütünün düzenlediği Cumhuriyet Mitingi’nde 1.5 milyon kişi buluştu. 1’inci Kordon Türk bayraklarıyla gelincik tarlasına dönerken, yüzlerce tekne, yat, kayık da denizden bu şenliğe katıldı. Kalabalıktan ’Birleşin, birleşin’ sloganları atılırken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile DSP Lideri Zeki Sezer bir araya gelmedi.

Sabah Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın Karşıyaka’daki mezarı başında tören yapıldı. Törene katılanlar, daha sonra, ’Anamızı da aldık geldik. Karşıyakalılar’ yazılı pankartla Gündoğdu Meydanı’ndaki cumhuriyet mitingine katılmak üzere vapurla karşı kıyıya geçti.

1 KM’LİK BAYRAK

Mitinge katılanlar sabah saat 07.00’den itibaren ellerinde Türk bayraklarıyla Kordon’da toplanmaya başlandı. 1800 polisin görev yaptığı alana gelenler, Cumhuriyet Meydanı, Liman ve Gündoğdu Meydanı girişinde oluşturulan üç arama noktasında tek tek aranarak içeri alındı. Antalya’dan gelen bir grubun getirdiği yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda Türk bayrağı Kordon’da taşındı. Miting alanına gelenler ’Anadolu’nun işgalinde ilk kurşunu atan kente hoş geldiniz’ diyerek karşılandı.

TELEKOM’A TEPKİ



Mitinge geç kalanların koşarak gelmesi dikkat çekerken miting düzenleme saatinden önce Cumhuriyet Meydanı’ndaki Türk Telekom İzmir İl Müdürlüğü binasının yüzeyindeki yaklaşık 200 metrekarelik dev Türk bayrağının toplanması halkı isyan ettirdi. Türk Telekom’un girişindeki güvenlik görevlileri bayrağın Ankara’dan gelen talimat üzerine sabah saatlerinde toplandığını belirtirken, vatandaşlar Cumhuriyet meydanında yaklaşık 5 bin kişi ile protesto gösterisinde bulundular. ’Telekom şaşırma sabrımızı taşırma’,  ’Telekom baksana bayrağı açsana’ sloganları atılması üzerine yetkililer 15 dakika sonra bayrağı açmak zorunda kaldı.

ŞİİR PANKART OLDU

Güzelyalı’daki Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu 3- E sınıfı öğrencisi 9 yaşındaki Müge Özbek’in ise mitingden bir gece önce yazdığı ’Büyük İnsan Atatürk’ şiiri Güzelyalılılar tarafından pankart yapıldı ve tişörtlere basıldı. Özbek annesi Nilgün ve babası Levent Özbek ile pankart haline getirilen dev şiiri ve elinde Türk bayrağı ile mitinge katıldı. Cumhuriyet meydanında şiirini okuyan minik Özbek binlerce kişi tarafından alkış yağmuruna tutuldu. Özbek "Annem ve babamla katılacağım miting öncesi yazdığım şiir çok beğenilince pankart yapıldı, tişörtlere basıldı, ben de bu mitinge daha çok çocuğun katılmasını isterdim" dedi.

GAVUR İZMİR TEPKİSİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce İzmir’e yönelik ’Gavur İzmir’ iması miting meydanında da yankı buldu. Bu imaya yönelik çok sayıda pankart ve döviz taşındı. İzmirliler ’Biz Gavur İzmirliyiz. Ege’nin efesi, laikliğin kalesiyiz’ şeklinde sloganlar attı.

SICAK BAYILTTI

Aşırı sıcak ve kalabalık nedeniyle Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşen Cumhuriyet Miting’inde bayılanlar çok oldu. Miting boyunca 380 kişi sağlık sorunları yaşadı. Bunlardan 58’i Alsancak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Diğer fenalaşanlara oldukları yerde müdahale edilirken, Alsancak Devlet Hastanesi’ne götürülen 3 kişinin kalp krizi geçirdiği, yapılan müdahaleden sonra sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Zülfü Livaneli, Edip Akbayram ve ’Bulutsuzluk Özlemi’ şarkılarıyla mitinge gelenleri coşturdu.

Miting olaysız tamamlandı.

Savaş gemisinin alkışlı geçişi

MİTİNGDE Deniz Kuvvetleri de ilginç bir mesaj verdi. 504 bordo numaralı savaş gemisi Cumhuriyet Meydanı tarafından Kordon’u bir uçtan diğer uca kadar karaya yakın bir mesafeden geçti. Türk Bayrağı asılmış gemide subay ve assubayların da güverteye çıktığı adeta mitinge katılanları selamladığı gözlendi. Bu sırada kalabalıktan gemiye alkışlar yükseldi.

Denizden 200 bin kişi

İZMİR Körfezi bugüne kadar görmediği sayıda deniz aracını ağırladı. Çeşme, Alaçatı, Urla, Güzelbahçe, Karşıyaka ve Foça’dan binlerce kişi Türk bayraklarıyla süsledikleri ve pankartlar astıklara teknelerle Kordon’a geldi. Karşıyaka, Bostanlı, Göztepe, Üçkuyular, Bayraklı ve Konak’tan Pasaport ile Alsancak iskelelerine 15 dakikada bir sefer düzenlendi. Yetkililer deniz yoluyla miting alanına gelenlerin sayısının 200 bini bulduğunu açıkladı. Bir haftadır mitinge hazırlanan İzmirliler evlerini, balkonlarını bayraklarla ve Atatürk posterleriyle donattı.

85 yıl sonra aynı yol
/images/100/0x0/55ea7058f018fbb8f87ffb05


İZMİR’de dün Alsancak’tan Kordon’a yüzbinlerce bayrakla akanlar, tam 85 yıl önce aynı yolu atının üzerinde kurşun ve şarapneller arasında geçip kendi kanıyla ıslanan sancağı Hükümet Konağı’na diken Yüzbaşı Şerafettin’in ruhunu da şadetti.

9 Eylül 1922 sabahı İzmir’e at süren öncü süvarilerin en önünde uçan süvari Yüzbaşı Şerafettin’in müfrezesi Halkapınar’da bir Rum’a ait Tuzakoğlu Fabrikası önünde baskına uğradı. 4 askerini şehit veren 80 kişilik müfrezenin mevcudu, Kordon’a çarpışa çarpışa geldiğinde 40’a inmişti. Kordon’da bir Rum’un attığı bombayla atı parçalanan kol ve omzundan yaralanan Yüzbaşı Şerafettin, Hükümet Konağı’nın önüne geldiğinde göğsüne bir makineli tüfek salvosu yedi. Şerafettin Bey, bir gencin uzattığı Türk Bayrağı’nı alıp, göğsüne sokup Hükümet Konağı’na girdi. Balkona çıktığında göğsündeki kanın bulaştığı bayrağı gözyaşları içinde göndere çeken Yüzbaşı Şerafettin’e Atatürk tarafından İzmir soyadı verildi. Tam 85 yıl sonra kanlı bayrağın dikildiği o Hükümet Meydanı’nın karşısında dün yüz binlerce al sancak coşkuyla dalgalandı.
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!