Mitinge dünyada büyük ilgi

Güncelleme Tarihi:

Mitinge dünyada büyük ilgi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2007 00:00

Ankara ve İstanbul’un ardından İzmir’de yapılan son Cumhuriyet mitingine yabancı ajanların ilgisi büyük oldu. Ajanslar, yüz binlerce katılımcının Türk bayrakları, Atatürk fotoğrafları ve hükümet karşıtı pankartlar taşıyıp laiklik yanlısı sloganlar attıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

MİTİNGDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

 

Miting, BBC'nin Türkçe sitesinde manşet oldu. Manşette, şu ifadelere yer verildi:

 

"İzmir'de, çeşitli sivil toplum örgütlerinin girişimleriyle düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'ne katılanlar, Gündoğdu Meydanı ve Kordonboyu'nu tamamen doldurdu.İzmir'de yüzbinler cumhuriyete destek mitingi yapıyor. Miting nedeniyle Alsancak Limanından Cumhuriyet Meydanı'na kadar uzanan yolda da yoğun kalabalık oluştu...

 

Bu arada, basın için ayrılan bölümde çekim yapan TRT kameraman ve muhabirleri mitinge katılanlar tarafından protesto edildi. ''TRT dışarı'' sloganları üzerine kameraman ve muhabir platformu terk etti.

 

Haberin Devamı

Meydandaki Türk Telekom'un binasında bulunan bayrağın açılmadığını gören grubun yaklaşık 15 dakika boyunca ''Türk Telekom bayrak aç'' şeklinde slogan atması üzerine, binanın üstünde toplanmış halde bulunan dev bayrak açıldı."

 

İngiliz haber ajansı Reuters, "İslami kökenden gelen hükümete karşı" yüzbinlerce katılımcının laiklik vurgusuyla İzmir mitingine kaldığını bildirdi. Göstericilerin Türk bayrakları, Atatürk fotoğrafları ve hükümeti kınayan pankartlar taşıdığını belirten Reuters, mitingde "Türkiye laktir laik kalacak", "Şeriat istemiyoruz" sloganları attıklarını kaydetti.

 

Organizatörlerin iki milyon katılımcı beklediğini aktaran Reuters, İzmir'de dün 1 kişinin öldüğü 14 kişinin de yaralandığı bombalı saldırı anımsattı.

 

/images/100/0x0/55ea0d0df018fbb8f8677810
Fransız basın ajansı AFP, laiklik için cumhuriyet mitinglerinin sonucusun İzmir'de yapıldığını belirterek, karadaki katılımcıların denizden de desteklendiğini bildirdi.

 

Haberin Devamı

Amerikan Associated Press (AP) ajansı, “genel seçim öncesinde bir güç gösterisi” olarak nitelendirdiği miting için laiklik yanlısı yüz  binlerce Türk'ün sokaklara döküldüğünü kaydetti.
       
Amerikan CNN televizyonunun internet sitesinde de “Türkler laikliği  desteklemek için gösteri yapıyor” başlığı altında, Türklerin bu kez  ülkenin üçüncü büyük kentinde bir araya geldikleri belirtildi. Haberde, daha önce Ankara ve İstanbul'da da yapılan benzeri gösterilerin  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetine baskı amacıyla düzenlendiği  görüşü savunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!