‘Türk İzmir Marşı’ İzmir'de korunacak

Güncelleme Tarihi:

‘Türk İzmir Marşı’ İzmirde korunacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 11:35

Alman besteci Kurt Striegler'in unutulan Türk İzmir Marşı'nın notaları Ahmet Piriştina İzmir Kent Arşivi ve Müzesi'nde koruma altına alındı. Dijital ortamda saklanan notaların kopyasını alan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası da kısa bir süre sonra besteyi seslendirmek için çalışmalara başlayacak.

Haberin Devamı

Bugüne kadar İzmir'de çok az sayıda kişinin varlığından haberdar olduğu Türk İzmir Marşı'nı Saksonya Devlet Orkestrası Şefi Kurt Striegler 1923 yılnıda besteledi. Güftesini Mustafa Nermi Bey yazdı. Eser ilk kez 29 Haziran 1923 tarihinde Almanya'nın Dresden kentinde çalında ve büyük beğeni kazandı. Kurt Striegler, imzalı notasını, kendisine bu ilhamı veren Büyük Utku'nun yaratıcısı Gazi Mustafa Kemal’e armağan etti. Türk İzmir Marşı, İstanbul'da 1927'de, 1932 yılında ise Viyana'da çalındı. Daha sonra, beste zamanla unutuldu. Ne bestesi, ne de güftesine ulaşıldı. Türk İzmir Marşı, uzun bir süre kayboldu.

Yıllar sonra Dr. Mete Soytürk'ün araştırması sonucu Dresden Devlet Kütüphanesi Müzik arşivinde, bestenin notalarına ve güftesine ulaştı. Mikro filmler halinde besteyi kopyaladı. Bu araştırmanın basın yeralmasından sonra 2004 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) eski Müdürü Dr. Fikret Yılmaz, notaların bir kopyasını alarak arşive aldı. Türk İzmir Marşı, bir daha koybolmamak üzere arşivlendi.

Haberin Devamı

Bestenin İzmir'de olduğunu öğrenen İzmir Devlet Senfoni Orkestrası da harekete geçerek, notalarını talep etti. Orkestra en kısa sürede besteyle ilgili çalışma yaparak, Türk İzmir Marşı'nı İzmir'de seslendirmeyi hedefledi. APİKAM’ın Müdürü Dr. Oktay Gökdemir bestenin arşivlerindeki en değerli parçalardan biri olduğunu söyledi.
Arşivde korumaya aldıkları bestenin notalarının en kısa sürede seslendirilmesini dilediğini belirten Gökdemir, İzmir'le ilgili yazılmış tüm marş ve şarkıların da notalarının orijinal veya kopyalarını arşivlemek için çalışma yaptıklarını söyedi.



Türk İzmir Marşı

Müzik: Kurt Striegler
Söz: Mustafa Nermi
Dresden- Almanya, 07.06.1923

Karanlıklar üzerinden çekilince
Ak bir tan müjdeledi ulu bir günü
Hür uyandın, arkanda kanlı bir gece
Gördün güzel İzmir kurtuluş gününü
Bir gün ki solmayan ışıklar önü

Yıldızlar örsün bir zafer tacı sana
O kan, yangın ve tufan görmüş yıldızlar
Akdeniz, Türk denizi senin karşında
Sahiline mağrur dalgalar yuvarlar
Selamlar seni en şanlı asırlar

İzmir artık hürsün bu değil rüya
Türklük dirildi kurtuluyor Asya
Türk İzmir şan gör ebediyen yaşa

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!