Büyük dert açar

Güncelleme Tarihi:

Büyük dert açar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 00:00

CHP Lideri Baykal Meclis’in kabul ettiği Anaya değişikliklerini sert üslupla eleştirdi. Baykal, "Milletin egemenliği parçalanacak. Hırs ve kızgınlık içinde ’biz size gösteririz’ diye yaptılar bunu. Köşk’ten dönecektir" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik anayasa değişikliğini eleştirerek, "Millet, TBMM’yi seçtiği gibi bir de cumhurbaşkanını seçecek. Milletin egemenliği parçalanmaya başlanacak. Bu, Türkiye’nin başına büyük dert açar" dedi. Baykal, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in "Sorumsuzluğa evet demeyeceğini ve düzenlemeyi iade edeceğini" savundu.

Baykal dün CNN Türk’te katıldığı Parametre programında, TBMM’de kabul edilen Anayasa değişikliği paketine ilişkin eleştirilerde bulundu. TBMM’nin cumhurbaşkanını seçemediği için derhal seçime gitmesi gereken bir meclis konumunda bulunduğunu belirten Baykal şunları söyledi:

SORUMSUZLUK

"Bu konumdaki bir Meclisin, konuşulmamış, tartışılmamış, yaratacağı sonuçlar irdelenmemiş bir büyük anayasa değişikliği projesini ham hum şaralop gündeme alıp gerçekleştirmeye kalkması ciddi bir iş değildir. Sorumsuzluğun daniskası. Yapılan anayasa değişikliğinin yansımalarının hesabı yapılmamıştır. Türkiye’nin 84 yılık cumhuriyetinin bir temel dayanağı var: Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Milletin egemenliği de TBMM’de temsil edilir. Şimdi ne yapacağız, millet TBMM’yi seçtiği gibi bir de cumhurbaşkanını seçecek. Böylece egemenliği temsil eden iki organ çıkarılacak. Milletin egemenliği parçalanmaya başlamış olacak. Bunun öyle önemli sonuçları olur ki bunu kabul etmek gerekir. Bu, Türkiye’nin başına büyük dert açar.

Meclis’te eller kaldırılıyor, indiriliyor. Bu ne biliyor musunuz? Bir ezikliği telafi etmek için yapılan bir şov. Üçte iki çoğunlukları olduğu halde cumhurbaşkanını seçemediler. Kafalarındakini cumhurbaşkanı olarak empoze etmeyi başaramadılar. Bunun yarattığı mağlubiyet, eziklik duygusu içinde, hırsı ve kızgınlık içinde ’biz size gösteririz’ duygusuyla ayağa kalktılar. Şimdi ortalığı, masayı dağıtıyorlar..."

VAZGEÇECEKLER

Bu aşamadan sonra ne yapılacağına ilişkin bir soru üzerine Baykal şöyle konuştu: "Kendileri vazgeçecektir. Türkiye’yi bununla allak bullak etmek kimsenin göze alacağı bir iş değildir. Teklifin cumhurbaşkanı tarafından reddedileceği umut ediliyor. Çünkü orada güvenilen bir cumhurbaşkanı var, bu sorumsuzluğa ’evet’ demez, çok açık. İade edecektir. Bu durumda, TBMM’de yapılacak görüşmelerde, sağduyunun hakim olacak."

DEŞİFRE OLDULAR

Baykal, şöyle devam etti:"Deşifre oldular. Böyle bir tablo içinde laik, demokratik cumhuriyet anlayışı ve ulusal bütünlük duyarlılığımızın yansımasını sağlamaya ihtiyaç var. Bir süre önce pek çok çevrede AKP iktidarının, istikrarın sigortası olduğu gözlemi vardı. Son 6 ayda yaşananlar bunun geçersizliğini kanıtlamıştır. Şimdi, ’AKP işbaşında kalırsa Türkiye’de istikrar kalmaz’ tespiti hakimdir. AKP’nin devam etmesi rejimi tehlikeye sokar."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!