65 bin sıfır

Güncelleme Tarihi:

65 bin sıfır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2005 01:53

Orta Öğretim Kurumları sınavında özel okul mezunu 5 öğrenci tam puanla şampiyon oldu. Sınavdaki sıfırcı öğrencilerin sayısı üçte bir oranında artarak 65 bini aştı.

2005 OKS Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı’ndan 5 şampiyon çıktı. Özel okuldan mezun beş öğrenci 500 tam puanla hem Türkçe-Matematik(TM) hem de Matematik-Fen (MF) puan türünde birinci oldu. İkinciliği altı aday paylaştı. MF’de dört öğrenci, TM’de iki öğrenci ikinci olurken, TM ve MF puan türünde de iki üçüncü çıktı. Resmi ve özel fen liselerine yerleştirmede MF puanı, diğer okullar için ise TM puanı kullanılacak.

2’DEN AZ DOĞRU

Başvuran 786 bin 284 adaydan 768 bin 636’sının girdiği sınav sonuçlarına göre, kamuoyuna ‘sıfırcı’ olarak yansıyan öğrenci sayısı yine düşündüren bir tablo çizdi. Sınavda üç yanlış bir doğruyu götürdüğü kuralı çerçevesinde, geriye ikiden az doğru cevabı kaldığı için 65 bin 76 öğrencinin puanı hesaplanamadı. Geçen yıl sınava giren 634 bin 878 adaydan 64 bin 598 bini, önceki yıl ise 600 bin 289 adaydan 40 bin 586’sı sıfır çekmişti.

BİR SORU İPTAL

Yapılan analizler doğrultusunda, fen bilgisi testinden bir soru, adaylar arasında istatistiksel olarak anlam kargaşasına neden olduğu için iptal edildi. Değerlendirme buna göre yapıldı. Başvurduğu halde 17 bin 648 adayın girmediği sınav sonunda, cevap formlarını kurallara göre teslim etmeyen 12 öğrencinin sınavı iptal edildi. Sınav sonuçları üzerinde yapılan tarama sonunda 236 aday ikili ve toplu kopyadan yakalandı, bunların 264 testi geçersiz sayıldı.

BELGELER OKULA

Baraj puanın 160 olduğu sınav sonunda, TM’de 703 bin 533, MF’de 703 bin 532 aday barajın üstüne çıkarak, okul tercihi yapma hakkı kazandı. TM’de 26, MF’de de 27 aday 160 puan barajını geçemediği için tercih yapma hakkını yitirdi. Sınav sonuç belgelerini dünden itibaren mezun oldukları ilköğretim okullarından alabilecek adayların adreslerine, ayrıca posta aracılığıyla sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.

SANAL BAŞVURU

Tercihler, 21 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında, ilk kez internetten alınacak. Veliler, öğrencilerin mezun olduğu ilköğretim okulu müdürlüklerine başvurarak, tercih işlemlerini gerçekleştirecekler. Her iki puan türünün en az birinden 160 puan barajını geçen adaylar, puan türüne göre en çok 12 tercih yapabilecek.

KONTENJANLAR

Sınav sonucunda fen liselerine 5 bin 328, sosyal bilimler lisesine 384, Anadolu liselerine 118 bin 900, Anadolu teknik ve Anadolu meslek liselerine 53 bin 719, Anadolu öğretmen liselerine 13 bin 230, Anadolu imam hatip liselerine 14 bin 40, özel fen ve meslek lisesine 5 bin 2, sağlık meslek liselerine 7 bin 534 ve diğer bakanlıklara bağlı meslek liselerine 634 olmak üzere toplam 218 bin 771 öğrenci yerleştirilecek.

16 AĞUSTOS’TA

Yerleştirme sonuçları 16 Ağustos’ta açıklanacak. Kayıtlar, 16-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Boş kalan kontenjanlara tercih kılavuzda belirtilen takvime uygun olarak merkezi sistemle ikinci kez yerleştirme yapılacak.

OKS’de 5 şampiyon, sıfır hata

Beklemiyordum

OKS’nin 5 şampiyonundan biri olan İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu’ndan Atakan Özel, sınava son bir yılda yoğun bir şekilde hazırlandığını, ancak böyle bir sonucu beklemediğini söyledi. Özel, ‘Böyle bir sonucu beklemiyordum. Sınava son bir yılda yoğun olarak hazırlandım. Belli bir ders çalışma programım yoktu. İstanbul Atatürk Fen Lisesi’ni istiyorum’ dedi.

Doktor olacak

İSTANBUL’dan çıkan ikinci şampiyon Özel Merter Fatih İlköğretim Okulu’ndan 15 yaşındaki Reyyan Ergüder de sonucun sürpriz olduğunu söyledi. Reyyan Ergüder, ‘Ben başarıyı tatmıştım. Öğretmenlerim tarafından takdir ediliyordum. Okula nasıl başlarsanız öyle devam edersiniz. İleride doktor olmak istiyorum’ diye konuştu.

TV’den duydu

BURSA Özel Emine Örnek İlköğretim Okulu öğrencisi Ece İrem Arslan, birinci olduğunu Milli Eğitim Bakanı Çelik’in TV’deki açıklamasından öğrendi. Çok mutlu olduğunu ifade eden Arslan, ‘Bu sonucu bekliyordum. Bu bir senelik çalışma değil, senelerdir çalışıyorum. Galatasaray Lisesi, ardından uluslararası ilişkiler okuyup diplomat olmak istiyorum’ dedi.

Ağlatan başarı

BURSA’dan çıkan ikinci şampiyon Anıl Balkan, sınav sonucunu televizyondan duyduğunda ağladığını söyledi. Özel Tunçsiper İlköğretim Okulu mezunu Balkan, başarısında okulu ve ailesinin çok önemli rol oynadığını belirterek, ‘Planlı çalışmalarımın meyvesini aldım. Mühendislik düşünüyorum. Aileme ve öğretmenlerime teşekkür ediyorum’ diye konuştu.

Planın zaferi

MALATYA Özel Rahime Batu İlköğretim okulu öğrencisi Büşra Eroğlu başarısında ailesinin, okulunun, öğretmenlerinin ve gittiği dershanenin payının büyük olduğunu söyledi. Büşra, Eroğlu, ‘Düzenli bir çalışma yaptım. Ailem, okulun ve dershanem bana her konuda çok yardımcı oldu. Böyle bir başarı beni çok sevindirdi’ dedi.

Kızlar solladı

Şampiyon 5 öğrencinin öğrenim gördüğü özel okullar bu sınava da damga vurdu. Sınava katılan 22 bin 820 özel okul öğrencisinin TM puan ortalaması 374, MF puan ortalaması 369 olurken, 745 bin 816 devlet okulu öğrencisinin ortalamaları sırasıyla 312 ve 309’da kaldı.

Bu yıl test çözme oranları yükseldi. Türkçe’den geçen yıl 7.54 olan cevap ortalaması bu yıl 9.90’a, Matematikten 1.15 iken 2.35’e, Sosyal Bilgilerde 7.68’den 8.20’ye çıktı. Fen Bilgisinde ise 4.70 iken bu yıl 4.79 oldu.

Sınava giren 402 bin 472 erkek öğrenciden yüzde 89.41’i, 366 bin 161 kız öğrenciden yüzde 93.86’sı ham puan barajını geçti. Sınavın şampiyonu kızlar oldu.

En başarılı iller sıralamasında ilk üçe Edirne, Ankara ve Eskişehir oturdu. Şırnak en başarısız il olurken, onu Hakkari ve Ağrı izledi.

Sıfırı abartmayın

SINAV sonuçlarını basın toplantısıyla açıklayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, puanı hesaplanamayanlara ‘sıfırcı’ denilmesini eleştirdi. Çelik, özellikle yazılı basında bu yönde çıkan haberler için sitem ederek şöyle konuştu: ‘Mesele abartıldı. Bu öğrenciler, hiç soru yapmamış değil. Amerika ve İngiltere’de liseyi bitirme çağına gelip de doğru dürüst okuma-yazma bilmeyen binlercesi var.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!