’İrtica yok’ deyip cesaretlendirdiler

Güncelleme Tarihi:

’İrtica yok’ deyip cesaretlendirdiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2007 00:00

Başbakan Erdoğan’ın katılmadığı Danıştay’ın 139. kuruluş yıldönümü töreninde, Genelkurmay’dan sonra yargıdan Hükümet’e, "laiklik ve irtica" uyarısı geldi.

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, "Tehdit düzeyindeki irtica yok denilerek, hafife alındı, cesaretlendirildi. Pek çok kanlı eyleme sebebiyet verildi" diyerek hükümeti suçladı, özetle şunları söyledi:

DANIŞTAY SALDIRISI

İnsanlık tarihinde kara bir leke olarak anılacak bu saldırı münferit bir olay olmayıp, başta laik devlet düzeni olmak üzere Cumhuriyeti, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, yargı ve yargıç bağımsızlığını hedef almıştır. Mesai saatleri içinde 2. Dairemizin toplantı odasına kadar girilmek suretiyle mensuplarımıza saldırılmasında cesaretin ve gücün nereden alındığı, üzerinde durulması gereken konuların başındadır.

GÖZARDI ETTİLER

Geçen yılki konuşmamda, tehlikenin varlığına işaret edip, yargıya sahip çıkılması gerektiğini açık ve net ortaya koymuştum. Maalesef, üzerinde önemle durduğumuz hususlar, devlet adına yetki kullanan makamlarca önemsenmemiş, aynı açıklamaların hep dinlenildiği ifade edilerek, tehlikenin varlığı göz ardı edilmiştir.

EMNİYET’İN GÖREVİ

Emniyet yakın tehlikeyle karşı karşıya bulunan ve bu tehlikenin varlığına işaret eden kişi ve kurumları korumak için, ’bu konuda istemde bulunulmadı’ bahanesine sığınmadan resen harekete geçmelidir.

17 MAYIS UNUTULMAZ

Bu olay, Cumhuriyetle barışık olmayan laik devlet düzenini özümsemeyen ve ülkemizin temel kurum ve kuruluşlarını hedef alan zihniyete karşı her zaman dikkatli olunması gerektiğini en acı bir şekilde bize hatırlatmıştır. Danıştay için 17 Mayıs asla unutulmayacak bir gündür. Bu menfur olayı, laik Cumhuriyeti ve onun bağımsız yargısına sahip çıkma ve tehlikelere karşı her zaman uyanık olma gerekliliğinin işareti olarak görüyoruz.

YAŞ DENETLENSİN

Cumhurbaşkanı’nın tek başına yaptığı işler, YAŞ kararları, Anayasa’nın geçici 15. maddesi kaldırılarak, 12 Eylül dönemi uygulamaları, uyarma-kınama cezaları yargı denetimine açılmalıdır. Bu konuların konuların yargı denetimi dışında bırakılması cumhuriyetimizin hukuk devleti niteliği bağdaşmadığı kuşkusuzdur. HSYK’nın, Yargıtay ve Danıştay’a üye seçme görev ve yetkisi Yargıtay ve Danıştay Genel Kurullarına devredilmesi, bu konudaki tartışmaları sona erdirecektir.

Kadınlar sahip çıksın

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, kadınları "duyarlı-kararlı olmaya" ve laik cumhuriyetin kadına sağladığı haklara sahip çıkmaya çağırdı. Danıştay’ın 93 meslek mensubundan 42’sinin kadın olduğunu ve bu oranın Avrupa yüksek mahkemeleri ortalamasının bile üstünde olduğunu belirten Çörtoğlu, kadınların siyasal yaşamda etkinliklerini artırması ve ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olması gerektiğini belirtti, özetle şöyle konuştu: "Önem ve öncelik sıralaması zaman içerisinde değişkenlik göstermekle birlikte Türkiye’de irtica tehdidi her zaman olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal birliğine ve bütünlüğüne yönelik her türlü irticai faaliyet üzerinde kararlılıkla durulmalı, bireyin iç dünyasına yönelik olan din ve vicdan özgürlüğünün kamu düzenini bozucu eylemlere dönüşmesine izin verilmemelidir."

Ödünsüz koruyacağız

DANIŞTAY’ın kuruluşunun 139. yıl dönümü dolayısıyla Başkan Sumru Çörtoğlu, Başkanvekili Gönül Önbilgin ve beraberindeki heyet, Anıtkabir’i ziyaret etti. Çörtoğlu, saygı duruşunda bulunulmasının ardından Ulu Önder Atatürk’ün kabrine çelenk bıraktı. Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Çörtoğlu, "Danıştay olarak, kurucusu olduğun Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel niteliklerini ödün vermeden korumaya kararlı olduğumuzu ifade ediyor, önünüzde saygıyla eğiliyoruz" diye yazdı.

Onur kaynağımızsınız

Danıştay’ın 139. Kuruluş Yıldönümü ve "İdari Yargı Günü" dün Danıştay’da törenle kutlandı. Törene katılan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, eliyle selamlayarak uğurladı ve övgü yağdırdı. Çörtoğlu, Sezer için "Beş siyasi parti liderince ortak aday gösterilerek Cumhurbaşkanlığı gibi kutsal bir göreve seçilmiş olmanız, biz yargı mensupları için her zaman onur ve kıvanç kaynağı olmuştur" dedi. Danıştay saldırısında yaşamını yitiren Danıştay 2. Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in eşi Sema Özbilgin ve oğlu Gökhan da onur konuğu olarak katıldı. Sema Özbilgin, eşinin emeklilik plaketini Cumhurbaşkanı Sezer’in elinden aldı. Törene saldırıda yaralanan Danıştay 2. Dairesi eski Başkanı Mustafa Birden ve 2. dairenin üyeleri de katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!