94-98’deki gibiyiz

Güncelleme Tarihi:

94-98’deki gibiyiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2007 00:00

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ, PKK’yla mücadele eden en alt rütbeden en üstüne kadar tüm askerlerin gözünde büyük kararlılık gördüğünü söyledi. Başbuğ "PKK üzerinde ağır bir baskı kurduk. Teröristler bu baskının 1994-98 dönemindeki şiddette olduğunu itiraf ediyor" dedi.

Haberin Devamı

ŞIRNAK ve Irak sınırındaki birliklerde denetlemelerde bulunan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, 2006-07 döneminde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’ya, 1994-98’dekiyle aynı şiddet ve seviyede baskı uyguladığını, bunu, konuşmalarını dinledikleri üst düzey PKK’lıların itiraf ettiğini söyledi.

Orgeneral Başbuğ, güvenlik güçlerinin Cudi ve Gabar Dağı’nda PKK’lı teröristlere yönelik operasyonları sürerken, dün beraberinde 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Atay ve 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz ile birlikte Şırnak’ta bulunan birlikleri denetledi. Orgeneral Başbuğ, daha sonra Şırnak Valisi Selahattin Aparı’yı da makamında ziyaret etti. Başbuğ, bahar ve yaz dönemi faaliyetlerini değerlendirmek için Şırnak’a geldiğini söylerken, şunları söyledi:

Haberin Devamı

GÖZLERİNDE OKUDUM

O bölücü terör örgütü yok oluncaya kadar, operasyonlarımız devam edecektir. Bugün görüştüğüm bütün personelin en küçükten en büyük rütbelisine kadar gözlerinde bu kararlılığı gördüm. Çok başarılı bir dönem geçirdik. Silahlı Kuvvetler olarak bunu biz söylemiyoruz. Teröristler itiraf ediyor. Teröristlerin üst seviyedekilerinin konuşmalarında şu değerlendirmeyi duyuyoruz. 2006-7 yılı içinde güvenlik kuvvetlerimizin onlar üzerinde o kadar büyük bir baskısı var ki, bu baskının 1994-98’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullandığı baskıyla aynı şiddet ve seviyede olduğunu itiraf ediyorlar.

HALK YANIMIZDA

Bölge halkımızın devamlı yanımızda olması, desteğini bize vermesi bizi mutlu ediyor. Terör örgütü en büyük zararı kime verdi? Bölge halkına verdi. Terör olmasaydı Türkiye şu an neredeydi, bölgemiz neredeydi, Şırnak şu an neredeydi ve diğer bölgelerimizdeki iller nerede olacaklardı. Onu için en büyük zararı gören halkımıza sesleniyoruz. Teröre destek vermeyin. Biz bu terörü bitirmek mecburiyetindeyiz.

SINIR ÖTESİ SORUSU

Başbuğ, bir gazetecinin, "Kuzey Irak’a operasyon düzenlenecek mi?" sorusuna ise "Kuzey Irak’a yapılacak operasyonla ilgili Genelkurmay Başkanımız Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 12 Nisan’da yaptığı basın toplantısında Türk Silahlı Kuvvetlerimizin görüş ve düşüncelerini ifade etmişti. Bunun üzerine ekleyeceğim bir şey yok" karşılığını verdi.       

BÜYÜKANIT DA SÜRECEK DEDİ

HürriyetGenelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Güneydoğu’da terör örgütü PKK’ya karşı başlatılan “Balyoz Operasyonu” için “operasyonlar devam edecek” dedi.
NATO tarafından Brüksel’de düzenlenen Genelkurmay Başkanları Askeri Komite toplantısına katılan Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, iç politikaya ilişkin sorulara cevap vermek istemediğini belirterek Hürriyet muhabirine şunları söyledi:

GÜNEYDOĞU’DA OPERASYONLAR SÜRECEK

“Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bu mücadelemizi aralıksız sürdürüyoruz. Yıllardır devam eden bir mücadele bu. Elbette bundan sonra da aralıksız devam edecek. Operasyonlar bugünlerde Şırnak, Gabar, Bestdereler ve kırsalında yoğunlaştı. Sınırda her zaman hareketlilik var. Sınıra yakın bölgeler burası, sınır güvenliğini sağlamak zorundayız. Operasyonlara ara vermek yok” dedi.

BARZANİ’YE YORUM YOK

Büyükanıt, KDP Başkanı Mesud Barzani’nin Avrupa Parlamentosundaki “PKK ile mücadele asker ile olmaz” sözlerine cevap vermedi. Büyükanıt başka bir ülkede olduğu için cevap vermesinin yakışık olmayacağını kaydetti. Büyükanıt, gazeteci İlnur Çevik’in “ABD, PKK’yla pazarlık yaptı. ‘İran’ı vur Kandil’de kal’ dedi”.şeklindeki iddiası hakkında bilgisinin olmadığını kaydetti.

YUNAN GENELKURMAY BAŞKANIYLA GÖRÜŞMESİ PLANLANDI

Büyükanıt iki gün süren askeri teknik komite toplantılarında pek çok Genelkurmay başkanıyla görüşmelerde bulunduğunu belirterek “bugün (dün) öğleden sonra Yunanistan Genelkurmay Başkanı Oramiral Panayotis Hinofotis ile görüşmem var. Kendisiyle her fırsatta görüşüyoruz. Burası güzel bir platform, her türlü konuyu ve sorunu açık bir şekilde görüşüyoruz” dedi.

HERHALDE FENERBAHÇE ŞAMPİYON

Büyükanıt Fenerbahçe’nin Beşiktaş galibiyetinden sonra önemli bir mesafe kaydettiğini belirterek “artık herhalde Fenerbahçe şampiyon olur” diye konuştu. Büyükanıt Beşiktaş’lı gazetecilere dönerek “sizde kupayı aldınız” dedi.

NATO’NUN GELECEĞİNİ KONUŞUYORUZ

Toplantılarda NATO’nun gelecek yıllara ilişkin stratejilerinin belirlendiğini ifade eden Büyükanıt, “Yoğun ve oldukça verimli toplantılar gerçekleştiriyoruz. NATO’nun ilgi alanına giren ve tabii ki güvenliği içeren her türlü konuyu ele alıyoruz” dedi.

AFGANISTAN’A ASKER ISTENIYOR MU

Toplantılarda Afganistan dahil her türlü konunun gündeme geldiğini belirten Büyükanıt, “Bizden hala asker istiyorlar mı ?” sorusunu yanıtsız bıraktı. Ancak NATO kaynakları NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Ray Henault’un Afganistan’a daha çok katkı yapılması konusundaki talebini yenilediğini ifade ettiler. Türkiye, NATO’nun asker talebini “operasyonel” olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor. Org. Büyükanıt, Kasım 2006’da Riga Zirvesi’nde gündeme gelen talebe de “Asla Türk Silahlı Kuvvetleri'nden terörle mücadele amacıyla bir tek asker bile Afganistan'a gidemez" demişti.

ACİL MUKABELE GÜCÜ ELE ALINIYOR

Türkiye’nin 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren kara gücü komutanlığını yürüttüğü Acil Mukabele Gücü’nün 25 bin askere ulaşması ve tam operasyonel hale gelmesi hedefleniyor. Türkiye’nin 300 asker ve helikopterlerden oluşan hava gücü desteği vermeyi taahhüt ettiği Acil Mukabele Gücü’nün işleyişi konusunda üye ülkeler arasında görüş ayrılıkları bulunuyor.

BÜYÜKANIT İÇİN ÖZEL GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Daha önce Özdemir Sabancı suikastının sanığı terör örgütü DHKP-C üyesi Fehriye Erdal ile gizli anlaşma yaptığı ortaya çıkan Belçika hükümeti Büyükanıt’ı korumak için sıkı güvenlik önlemleri aldı. DHKP-C ve PKK’nın bu ülkede etkin olması nedeniyle Büyükanıt’ın aracına diğer Genelkurmay Başkanlarının aksine motosikletli ve otomobilli polisler eşlik ediyor.

OTELDE KALMIYOR

NATO Türk Askeri Heyeti (TMR) Başkanı Korgeneral Yılmaz Oğuz’un konutunda kalan Büyükanıt, bu ziyaret için oteli tercih etmedi. Büyükanıt akşamları da TMR ofisinde çalışmalarını sürdürüyor.

TOPLANTI SONRASI TÜRKİYE’YE DÖNECEK

Büyükanıt iki gün süren askeri komite çalışmalarının ardından Türkiye’ye dönmeyi planlıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!