Bildiri zararsız

Güncelleme Tarihi:

Bildiri zararsız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2007 00:00

Soru: Ordunun cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda yayınladığı açıklamaların Türkiye’de demokrasiye zarar verdiğini düşünüyor musunuz?

Hayır: %76

Evet: %24

TÜRKİYE’deki siyasi çalkantılar, cumhurbaşkanlığı seçimi, mitingler ve Genelkurmay’ın bildirisi, dünyanın gündemindeki yerini koruyor. CNN International’e ait web sitesinin uluslararası formatı içinde yer alan bir anketi cevaplayanların yüzde 76’sı, "Ordunun cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda yayınladığı açıklamaların Türkiye’de demokrasiye zarar verdiğini düşünüyor musunuz?" sorusuna "hayır" yanıtı verdi. Dün saat 22.40 itibarıyla, dünyanın dört bir yanından oy kullanan 78 bin 599 kişinin 59 bin 580’i komutanların açıklamasından demokrasinin zarar görmediğine; 19 bin 58’i, yani yüzde 24’ü de zarar gördüğüne inanıyor. Söz konusu anketi geçen 29 Nisan’daki Çağlayan mitinginden bir gün önce başlatan CNN, gerek uluslararası yayın akışı içinde, gerekse internet sitesinde Türkiye’deki son siyasi durumla ilgili gelişmeleri dakika dakika takip ediyor. Ankara ve İstanbul’daki dev mitinglerin video görüntüleri de internet sitesinde yer alıyor. Uluslararası gündeme damgasını vuran olaylarla ilgili anketlere sıkça yer veren CNN’in web sitesinde Türkiye ile ilgili anket halen devam ediyor. CNN dünkü haberlerinde de, "laik ordu" ile "İslami kökenli hükümet" arasında gerilimi artıran siyasi krizde, 22 Temmuz’un erken seçim tarihi olarak belirlenmesiyle yeni bir dönemece girildiğini belirterek şöyle dedi: "Türkiye’deki kriz geçen hafta Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, İslami kökenli AKP içinde yakın müttefiği olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü cumhurbaşkanı adayı olarak göstermesiyle başladı. İhtilafın temelinde yatan mesele ise iktidar partisinin meclisten sonra cumhurbaşkanlığı makamını da ele geçirerek bu gücü, modern Türkiye’nin laik temellerini sarsacak şekilde suiistimal etmesi karşısında duyulan korku."

LAİK İNFİAL

İngiliz The Daily Telegraph Gazetesi de, "Türkiye’deki militan Müslümanlar Batı’yı kaygılandırmalı" başlıklı yorumunda, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, dindar bir Müslüman olan Abdullah Gül’ü Cumhurbaşkanı olarak seçtirmek için yaptığı kaba girişimin ülkedeki laik elitte infial yarattığını belirtti. Gazete, cumhurbaşkanı eşinin türbanlı olması olasılığının, askerlerin tanklarına yönelmeleri için yeterli bir neden oluşturabileceğini öne sürerken de "On yıl önce İstanbul sokaklarında okul formasını giyen genç kızları gruplar halinde görmek normaldi. Bugün ise adeta yok oldular ve yerlerine başörtülü kadınlar geldi" ifadesini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!