İttifak arayışları sürüyor

Güncelleme Tarihi:

İttifak arayışları sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 00:17

Seçim tarihinin belirlenmesiyle birlikte siyasi partiler arasında da görüşme trafiği hızlandı. DYP ve Anavatan’ın “seçim ittifakı” kesinleşti. Taraflar, “zaman kalmadığı birleşme kongresi yapılamadığını” açıklayacak, seçimlerden önce taahhütlerini halka anlatacak. DSP’de DYP-Anavatan ittifakında yer almak için nabız yokluyor.

Haberin Devamı

Siyasi partiler arasında “seçim ittifakı” görüşmeleri ve tarafların “nabız yoklamaları” yoğunlaştı.  DYP ve Anavatan Partisi arasında “seçim ittifakı” bazı küçük ayrıntılar dışında kesinleşti. CHP’nin “partini kapat gel” çağrısına olumsuz cevap veren DSP yönetimi bir yandan DYP-Anavatan ittifakı içinde yer almak isterken, Genel Başkan Zeki Sezer, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la görüşmeleri halinde aradaki sorunları 5 dakika içinde çözeceklerini söyledi. Büyük Birlik Partisi (BBP) ile Saadet Pazartesi (SP) Genel Başkanları arasında Perşembe günü yapılan görüşmede mesafe alındı. Cumartesi günü toplanacak BBP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında, ittifak görüşmeleri için Başkanlık Divanı’na yetki verilmesi kararlaştırılacak.

 

Haberin Devamı

DYP-Anavatan arasındaki görüşmeler, saat 04.30’a kadar sürdü. Seçim öncesi, seçim sırasında ve seçim sonrası yapılacak düzenlemeler konuşuldu. Kongre için zaman kalmadığı için bir partinin bayrağı altında seçime gidilmesi
öngörüldü ve bunun da parti tabanlarına anlatılması öngörüldü.

DSP’NİN DURUMU BELİRSİZ


DSP, CHP’nin “partini kapat gel” çağrısına karşı çıktı. CHP’nin çağrısını değerlendiren DSP Yönetimi, bu şekilde bir ittifaka karşı olduğunu açıkladı. DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan, “hurriyet.com.tr”ye yaptığı açıklamada “DSP’nin kapatılması asla söz konusu olamaz” dedi. Tan, şunları söyledi:

 

  AĞAR: PAZARTESİYE KADAR SONUÇ ÇIKAR

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Anavatan  Partisi ile birleşme konusunda “Pazartesi gününe kadar mutlaka bir  sonuç çıkacağını” söyledi.
NTV'de katıldığı programda soruları yanıtlayan Ağar, “İki partinin birleşmesi konusundaki son kararın ne zaman  alınacağı?” sorusunu yanıtlarken şunları kaydetti:
“Bu hafta sonuna kadar görüşmelerimizin devam edeceği konusunda  karşılıklı irade beyanımız vardır. Bu hafta sonunu geçmez. Pazartesiye  kadar mutlaka bir sonuç çıkar, çünkü çarşamba günü mesai bitimine kadar  memurların istifa etmeleri gerekiyor. Herkesin önüne bir perspektif,  vizyon koymak lazım. Meseleyi küçük sandalye hesapları içerisinde  kaybolan bir konu olarak algılamamak lazım.

GENÇ PARTİ'NİN DURUMU
       
Ağar, “Birleşmenin üçüncü ayağı Genç Parti olabilir mi?” sorusuna,  “Şu aşamada henüz böyle bir şey yok. DYP demokratik geleneği, uzlaşma  geleneği itibariyle bir büyük siyasi kurumdur. Ve Türkiye'de dağılan,  bozulan siyasetin yeniden tanzimi konusunda var olan iyi niyetli çabalar  destek, güç verir. Şu aşamada net bir şey söylemek mümkün değil.  Siyasette kapı kapamayız. Siyasetin kapısı 24 saat açıktır. Gönlü arzu  eden herkes bu kapıdan gelir geçer” karşılığını verdi.

“CHP’nin çatısı altında DSP olarak seçime girmeye hazırız. Bunun anlamı, sayın CHP Genel Başkanının Başbakan olmasını da desteklemek de dahil DSP’nin CHP’ye seçimlerde tam destek vermesidir. Biz  sorumluluk içinde halkın ve meydanlardan taşan kitlelerin özlemlerini gerçekleştirmek amacındayız. Burada DSP’nin kapatılması şartını öne sürmenin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Saygı gösterildiği söylenen Bülent Ecevit’in ‘benim en büyük siyasi mirasım Demokratik Sol Parti’dir’ biçimindeki açıklamasına da hürmetsizlik demektir. Parti kapatma dayatmasıdemokratik değildir, hakça değildir. Kendisini iktidar yapmış milyonlarca seçmenine, parti örgütüne, Ecevit’in tarihi kişiliğine parti kapatmak saygısızlık olur. “

 

Haberin Devamı

SEZER: BİR ARAYA GELİRSEK BEŞ DAKİKADA ÇÖZERİZ

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, solda güç birliği için parti kapatma hariç,her türlü fedakarlığa hazır olduklarını, Baykal’la bir araya gelmeleri halinde sorunları 5 dikakada çözebilecekleri mesajını verdi.

 
 SEZER: NİŞANLANDIK - Video

Baykal’dan randevu isteyeceğini kaydeden Sezer, partilerinin kapatılmasına karşı olduklarını ifade ettiler.

 

CHP’nin, SHP’lilere karşı ise daha katı bir tutum sergilediği bildirildi. SHP ile ittifak için hiçbir ön şart kabul etmeyen CHP’nin, SHP yönetimine karşı da son derece soğuk olduğu belirtildi. İttifak arayışları içinde olan Genç Parti’nin

  GP'DEN KİMSE BAĞIMSIZ ADAY OLMAYACAK

Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin, partisi adına yaptığı yazılı açıklamada, barajın üzerinde olmakla beraber, AKP ve zihniyetinin antitezi olacak bir iktidar alternatifi için bir bölen değil, bir birleştiren olacağını devamlı olarak tekrar etmiş ve bu konuda özellikle CHP, MHP ve DYP’ye elini uzatmıştır.

-Halen, önümüzdeki günler için bu partilerden ikisiyle görüşmeler devam etmektedir. Bu görüşmelerde Partimizin değişmez ana prensibi Genç Parti’nin hükmi şahsiyetini koruyarak bir seçim işbirliği yapmasıdır.

-Cem Uzan ve yakın ekibinden herhangi bir kimsenin bağımsız aday olması katiyetle söz konusu değildir ve olmayacaktır.

-Önümüzdeki birkaç gün içinde herhangi bir seçim işbirliği imkanı söz konusu partilerle olmayacaksa, Genç Parti seçime tek başına girecek ve iktidar alternatifi olacaktır."

(GP) şu anda kiminle hareket edeceği de belirsizliğini koruyor.

 

Haberin Devamı

DSP-BBP, SP’DE  YENİ ARAYIŞLAR

CHP’nin “partini kapat gel” dayatmasına karşı çıkan DSP yetkilileri, bir yandan Baykal’la temas kurmak isterken, bir yandan da DYP-Anavatan ittifakı içinde yer almak için de zemin yokladıkları bildirildi.

 

BBP ve SP’nin de aynı ittifak içinde yer almak, seçime blok olarak katılmak için dirsek temasını sürdürdüğü bildirildi. Bu temaslar parti tüzel kişiliği değil, üçüncü şahıslar tarafından yürütülüyor. Buradan alınacak sonuçlardan sonra parti yöneticileri arasında görüşmeler başlayacak.

 

SP yetkilileri, son dönemdeki havanın AKP’nin lehine olduğunu belirttiler, o yüzden AKP’nin karşısına güçlü çıkılması gerektiğini söylediler. SP’liler “Seçimde ittifakımız DYP-Anavatan-SP-BBP ile olabileceği gibi DYP-Anavatan-DSP ve SP’de olabilir. Tabii bunlar şu anda kesinleşmiş bilgiler değil. Bu temaslar, aday listeleri Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na verileceği güne kadar devam edebilir” değerlendirmesinde bulundular.

Haberin Devamı

 

İki partinin, birleşme halinde genel başkanlık, parti yönetimi dahil tüm konuları seçim öncesi belirleyecek ve buna seçim sonrası da uyulacağı taahhüt edilecek.

 

SİYASETE GİRECEK MEMURLAR

Saadet Partisi ile Büyük Birlik Partileri arasında da temaslar devam ediyor. Siyasette hareketlilik devam ederken, erken seçim tarihinin belirlenmesi siyasete girecek memurları da hareketlendirdi. Seçimin 22 Temmuz’da yapılması durumunda, memurların 8 Mayıs’a kadar görevlerinden istifa etmeleri gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!