Şimdi de Sezer’in ’Görev süresi uzar mı’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

Şimdi de Sezer’in ’Görev süresi uzar mı’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2007 00:00

AKP kulislerinde, cumhurbaşkanı seçilemeden Meclis’in seçime gitmesi durumunda cumhurbaşkanlığına kimin vekalet edeceği konusunda kafaları karıştıran bir tartışma yaşanıyor. AKP’liler, cumhurbaşkanlığına TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın vekalet etmesi gerektiğini dile getiriyorlar.

Anayasa’nın "Cumhurbaşkanlığı seçimini" düzenleyen 102. maddesi, cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda Meclis’in derhal yenilenmesini öngördükten sonra son fıkrasında, "Seçilen yeni cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam eder" deniliyor.

BAŞKA SEBEPLE BOŞALMA

Ancak AKP’liler, bu hükme rağmen Anayasa’nın "Cumhurbaşkanına vekillik etme" başlıklı 106. maddesine atıfta bulunarak, şu görüşü dile getiriyorlar:

"Bu maddede, ’Ölüm, çekilme veya başka sebeple cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde de yenisi seçilinceye kadar TBMM Başkanı, cumhurbaşkanlığına vekillik eder ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır’ deniliyor. Buradaki, ’Başka sebeple boşalma’ hükmü, yeni cumhurbaşkanının seçilmemesi hususunu da kapsar. Bu nedenle 16 Mayıs’tan itibaren Sezer’in yerine Arınç’ın vekalet etmesi uygun olur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!