Anayasa Mahkemesi 367 şart dedi

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesi 367 şart dedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2007 00:00

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusunu değerlendirerek, "Cumhurbaşkanı seçimi için 367 şart" kararı verdi.

Haberin Devamı

Hürriyet

Anayasa Mahkemesi, günlerdir kamuoyunun merakla beklediği kararını açıkladı. Yüksek Mahkemesi, raportörün "reddedilmesi" görüşüne rağmen, 1. tur oylamayı iptal ederek yürütmeyi durdurdu. Mahkeme, seçimlerde yoklama yapılmasını ve 367 milletvekilinin ilk 2 tura katılmasının zorunluluk olduğuna da hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genel Sekreter Önder Sav ve 132 milletvekilinin 11. Cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk turunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açtığı davayı bugün görüştü. Mahkeme’nin jet hızıyla verdiği kararı Başkanvekili Haşim Kılıç şöyle açıkladı:

“1- 11. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin ortaya çıkan Cumhurbaşkanı seçiminde toplantı yeter sayısıyla ilgili TBMM’nin 27.4.2007 günlü 96. birleşimindeki oylamaya ilişkin kararın bir içtüzük değişikliği niteliğinde görüldüğü, bunun da anayasaya aykırı olduğu Haşim Kılıç ve Sacit Adalı’nın karşı oyu ve oy çokluğuyla,

2- İçtüzük değişikliği niteliğinde görülen TBMM’nin söz konusu kararının yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir.”

TOP MECLİS’TE

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kılıç, bundan sonraki sürecin ne olacağına ilişkin bir soruya, “Bundan sonraki uygulamalar tamamen TBMM’nin iradesi dahilinde yapılacak işlemlerdir. Biz kararımızın gerekçesini en kısa sürede yazıp yayınlayacağız ve gerekçede neden İçtüzük kuralı olduğu ve neden Anayasa'ya aykırı olduğu konuları şüphesiz ki açıklanacaktır” dedi.

Kılıç, Meclis’in ikinci tur oylamaya geçip geçmeyeceği yönündeki bir soru üzerine de, “Artık ikinci tur oylama şeklinde bir oylama değil, bundan sonra sürecin yeniden başlaması gerekir” diye konuştu. Kılıç, bunun ilk turun tekrarı anlamına mı geldiği yönündeki bir soruya olumlu yanıt vererek, "Tekrar edilmek üzere eğer yetiştirilebilirse" dedi.

KISA KARAR YARIN MECLİS’TE

Kılıç, bugün alınan karar ile ilgili olarak kısa kararın yarın TBMM Başkanlığı’na sunulacağını söyledi. Kılıç, ısrarlı bir soru üzerine, “Arkadaşlar bizim iptal ettiğimiz 1. tur oylamadır ve buna ilişkin alınan Meclis kararının iptaline ilişkindir. Süreç bu noktada birinci turun iptaliyle ilgili bir süreçtir. Bundan sonra TBMM devam eder etmez kendileri bilir” yanıtını verdi.

İLK İKİ TUR İÇİN 367 GEREKLİ

Kılıç, toplantı yeter sayısında bundan böyle 367 şartının aranıp aranmayacağıyla ilgili bir soruya “Şüphesiz ki Mahkeme kararı bunu söylüyor” dedi. Kılıç, Cumhurbaşkanı seçiminde toplantı nisabının ilk iki tur için 367 olduğunu söyledi. Kılıç, “Bugün ortaya çıkan kararda arkadaşlarımızın iradesi birinci ve ikinci turlarda 367 olması gerektiğidir, toplantı nisabı olarak” dedi. Haşim Kılıç, TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın birinci tur oylama öncesinde sayım yapmamasının içtüzük ihlali olduğunu, sayım yapması gereğine işaret etti.

CHP Genel Başkanı Baykal’ın Anayasa Mahkemesi’nin alacağı kararla ilgili yaptığı açıklamalar hatırlatılarak, “Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna da Kılıç, “Değerli arkadaşlar, o açıklamalarla ilgili açıklamayı Sayın Başkanımız zannediyorum yapacak, bu konuda ben bir şey söylemek istemiyorum” karşılığını verdi.

HALK KLAKSON VE BAYRAKLA KUTLADI

Bu arada, Anayasa Mahkemesi’nin 367 ile ilgili kararını açıklamasının ardından, Mahkeme binasının karşısında bulunan apartmanlardan insanlar pencerelere çıkarak, alkışlar ve Türk bayrağı asarak karara karşı olan memnuniyetlerini gösterdi. Ayrıca, Mahkeme önünden geçen araçlar da klakson çaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!