Anayasa Mahkemesi: Karar çarşambaya kalabilir

Güncelleme Tarihi:

Anayasa Mahkemesi: Karar çarşambaya kalabilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2007 00:46

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, CHP'nin cumhurbaşkanı seçiminin birinci tur oylamasının iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığa davayı salı günü karar bağlamayı planladıklarını belirterek, “Belki karar çarşamba günü sabah da verilebilir” dedi.

Haberin Devamı

Tuğcu, İstanbul'dan dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda soruları yanıtladı.

Tülay Tuğcu, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP'nin açtığı davanın Yüce Divan'daki duruşmalarla birlikte nasıl inceleneceğinin sorulması üzerine, raportörün yarın raporunu hazırlayarak üyelere vermesini umduğunu belirtti. Tuğcu, Anayasa Mahkemesi'nin 45. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla sempozyum yapıldığını hatırlatarak, sempozyumun başarılı bir şekilde noktalanması için daha önce belirtilen programı yapmak zorunda olduklarını ifade etti. Bu nedenle kendisinin de İstanbul'a gitmek zorunda kaldığını söyleyen Tuğcu, şöyle konuştu:

“Ama gitmeden önce bu dava gelirse kimin bu davaya bakacağını da belirleyerek gitmiştim. Anayasa Mahkemesi de teknolojiden yararlanıyor. Dava dilekçesi geldikten kısa bir süre sonra bizimde elimize geçti, okuduk. Biliyoruz. Raportör arkadaşı da çok güzel öğrenmişsiniz. Doğrudur, kendisi anayasa doçentidir. Çok çalışkan bir arkadaştır. Hem bizim içtihatlarımızı iyi takip eder hem de yurt dışındaki içtihatları ve uygulamaları çok iyi bilir. Bu bakımdan bu dosyayı onun incelemesinin yararlı olacağını düşünmüştüm. O nedenle ona verdim. Zannediyorum yarın raporunu verecek. Daha önce dediğim gibi ikinci oylamaya kadar yetiştirmeye çalışacağız. Ama tabi o bizim iç işleyişimiz. Neyi öne alırız neyi sona alırız, biliyorsunuz biz gece 11'e kadar da çalışırız. Öyle de bir çalışma yapabiliriz.

Haberin Devamı

Ama şunun bilinmesinde yarar var: Anayasa Mahkemesi her zaman hukukun, Anayasa'nın üstünlüğünü savunmuştur. Bu yönde karar vermiştir. Bizim için her zaman öncelikler hukukun ve Anayasa'nın üstünlüğüdür. O doğrultuda kararı veririz.”

Tuğcu, Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in dün yaptığı açıklamadaki, Genelkurmay'ın açıklamasının “yüce yargıyı etkilemeye yönelik bir girişim olarak algılanacağı” yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Ben bunu onun için söyledim. Bizim önceliklerimiz Anayasa ve hukuktur” diye konuştu.

Tulay Tuğcu, CHP'nin başvurusunun salı günü karara bağlamayı planladıklarını belirterek, “Belki karar çarşamba günü sabah da verilebilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!