64 yıldır türban sorunu olmadı

Güncelleme Tarihi:

64 yıldır türban sorunu olmadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı 1934'ten bu yana 147 kadın milletvekili seçildi. TBMM'nin resmi arşivlerine göre, bu kadınlardan hiç birisi türbanla Meclis'e girmedi.

FP'lilerin ‘‘Meclis'e türbanla girdi’’ iddiasıyla örnek gösterdiği Hatı (Satı) Kadın'ın bile türban takmadığı ortaya çıktı. Hatı Kadın'ın fotoğrafı TBMM'nin çıkardığı albümün 97'nci sayfasında başı açık olarak yeraldı.

TBMM'nin en çok kadınlı 21’inci dönemi, TBMM tarihindeki ilk ‘‘Meclis'e türbanla girilsin-girilmesin’’ tartışmasını da beraberinde getirdi.

Merve Kavakçı'nın ‘‘Meclis'e türbanla gireceğim’’ tavrını 64 yıl boyunca Meclis'e gelen 147 kadın milletvekilinden hiçbirisi göstermedi. Nazlı Tlabar, Benel Nevzat İştar Arıman, Fakihe Öymen, Fatma Memik, Huriye Öniz Baha, Şekibe insel, Sabiha Gökçül Erbay milletvekili seçilince TBMM'ye türbansız ve başörtüsüz geldiler. Türkan Örs Baştuğ, Mergube Gürleyük ile Hatice Özgener ise modern şapkalarla TBMM albümünde yeraldılar.

Kurtuluş Savaşı'nın efsane isimlerinden Yazar Halide Edip Adıvar da milletvekili seçilince başındaki siyah çarşafı çıkardı. 9'uncu dönemde milletvekili seçilen Adıvar, modern bir görünümle ve başı açık olarak TBMM'ye geldi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!