Ankara'da Köşk trafiği

Güncelleme Tarihi:

Ankarada Köşk trafiği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2007 00:00

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin son 24 saatine 367 tartışmaları ile girildi. İşte dünden bugüne Köşk yolunda yaşanan gelişmeler...

Haberin Devamı

Saat: 22.00
KOÇAK'TAN GÜL KARŞITI AÇIKLAMA
Anavatan Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak, “Cumhurbaşkanı seçimlerini kendi elleriyle krize dönüştüren, iktidarın ve ana muhalefetin bizzat kendisidir” dedi.
Koçak, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı seçimleri arifesinde Anavatan Partisi grubuna ve milletvekillerinin tavrına dönük gündeme getirilen haberlerin, tamamen spekülasyonlardan ibaret olduğunu belirtti.

Saat: 21.00
GÜL ZEBARİ İLE BULUŞTU
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Ankara'yı ziyaret eden Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüştü. Dışişleri Bakanlığı'nda yaklaşık 1 saat süren görüşmeden kısa bir süre görüntü alınmasına izin verildi, ancak açıklama yapılmadı.

20.00
ERDOĞAN BAZI BAKANLARLA GÖRÜŞTÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda ayrı ayrı görüştü.
Başbakan Erdoğan'ın, İçişleri Bakanı Aksu ile görüşmesi yaklaşık bir saat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu ile 40 dakika, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler ile de yaklaşık 50 dakika sürdü.

Haberin Devamı

Saat: 19.25
CHP'NİN DİLEKÇESİ HAZIR
TBMM Genel Kurulunda yarın yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde 367 milletvekilinin olmaması halinde Anayasa Mahkemesine gidecek olan CHP, başvuruya ilişkin hukuki çalışmasını tamamladı.
CHP Genel Sekreteri Önder Sav başkanlığında yapılan, CHP grup başkanvekilleri ve hukukçu milletvekillerinin katıldığı toplantıda, Anayasa Mahkemesine verilecek dilekçe üzerinde çalışmalara son şekli verildi.

Saat: 17.38
MUMCU'NUN TOPLANTISI İPTAL EDİLDİ
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun, milletvekileriyle yapacağı toplantı iptal edildi.
Mumcu'nun, parti genel merkezinde, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin milletvekilleriyle yapacağı toplantının iptal edildiği belirtildi.

Saat: 17.35
İZMİRLİ HUKUKÇULAR: GÜL'E KARŞIYIZ
Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olmasının ardından çeşitli sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri görüşlerini bildirmeye devam ediyor.
İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, düzenlediği basın toplantısında, rejime, Anayasa'ya, Atatürk ilke ve devrimlerine karşı olanların, Türkiye'de birçok kurum ve kuruluşu ele geçirdiğini iddia ederek, “Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığına karşıyız” dedi.
   
Saat: 17.30
KAYSERİ'DEN GÜL'E DESTEK
Erciyes Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Öztürk ise yaptığı açıklamada, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'ya elektronik posta ve telgrafla cumhurbaşkanı seçimine ilişkin bir yazı gönderdiğini bildirdi. Öztürk, Ağar ve Mumcu'ya gönderdiği yazıda, DYP ve ANAVATAN'ın, merkez sağda yer aldığını ve seçmenlerinin çoğunun milliyetçi-muhafazakar duyarlılığa sahip olduğunu anımsattığını ifade etti.
Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu'ya cumhurbaşkanı oylamasına katılma çağrısı yaptığını belirten Öztürk, her iki partinin genel başkan ve yöneticilerine milletvekilleriyle birlikte oylamaya katılmalarını istediğini belirtti. Öztürk, DYP ve ANAVATAN yöneticilerine, “Gül'e oy vermeseniz de oylamaya katılın. Aksi halde sandıkta hesap veremezsiniz” dediğini aktardı.

Saat:16.20
OYLAMAYA GİRMEYENLERİN VEKİLLİĞİ DÜŞER

Dengir Mir Mehmet Fırat, “Anayasa’nın vermiş olduğu görev, TBMM üyelerinin, Genel Kurul’da ‘367’yi bulmasıdır. Bu sorumluluğu yerine getirmeyen milletvekillerinin de milletvekilliği düşmüş olması gerekir. Bu milletvekillerinin hukuki olarak tartışılması gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Saat: 16.00
367'YE ÇOK YAKLAŞTIK
- Parti grup Başkanvekili Faruk Çelik, MYK'nın ardından yaptığı açıklamada, seçimi ilk turda tamamlamak istediklerini söyledi
- Dengir Mir Mehmet Fırat ise "367'ye çok yaklaştık" dedi.

Saat: 15.40
AĞAR-MUMCU YİNE BİR ARAYA GELDİ
DYP Lideri Mehmet Ağar ile Anavatan lideri Erkan Mumcu bir kez daha toplandı. Toplantıda yarın yapılacak Köşk seçimlerinde nasıl bir yöntem izleneceğine karar verilecek.
Ağar dahil 4 milletvekili bulunan DYP, oylamaya katılmama yönünde tavrını netleştirmeye başlarken, 20 milletvekili bulunan Anavatan’ın görüş birliğine varamadığı ve oylamada milletvekillerinin bölüneceği iddialarını DYP yakın takipte. Bu çerçevede her iki parti arasında başlatılan birleşme temaslarına gönderme yapılarak Anavatan içinden AKP’ye destek gelmesi durumunda bunun birleşmede sıkıntıya neden olacağı DYP’de kapalı kapılar ardında vurgulandı.Bunun gerekçesini ise DYP’li bir kaynak şöyle dile getirdi:

Haberin Devamı

“Erkan Bey’in cumhurbaşkanı seçiminde grubuna hakim olamadığı görüntüsü iki parti arasındaki sürece olumsuz yansıyabilir. Çünkü, birleşme sürecinde de iki liderin mutabık kaldığı konularda sıkıntılar çıkabilecektir. Böyle bir durumda ise Erkan Bey’in bunu nasıl aşacağı sorunu birleşmenin önünde duracaktır.”

14.41
MECLİS'TE İSTİFA FURYASI
Sabah CHP'li İnal Batu'nun istifasından sonra şimdi de AKP'li Hamza Albayrak partisinden istifa etti.  AKP'nin sandalye sayısı 353'e düştü.
Albayrak, yaptığı yazılı açıklamada, istifasının “kesinlikle kişisel hırstan kaynaklanan bir durum” olmadığını ifade etti. Yolsuzluklarla mücadele konusunda, TBMM KİT Komisyonunda sonuç alamadığı için daha önce Komisyondaki görevinden istifa ettiğini vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:
“AK Parti Amasya İl Teşkilatında olan yolsuzluklarla ilgili, yaklaşık 3 aydır Genel Merkezin nezdinde yaptığım resmi girişimlerden bir sonuç alamadım. Konunun basına intikal etmesine rağmen, Genel Merkezin duyarsız kalmasından duyduğum üzüntü ve lüzum üzerine partimden istifa ediyorum.”

Haberin Devamı

Saat: 14.10
İP'DEN EYLEM
İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek ve partililer, Kızılay'da, “Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmaması ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in hükümeti istifaya çağırması” istemiyle bildiri dağıttılar.

Saat: 13.28
ŞANTAJ YAPMAKLA SUÇLANDIM
Şantaj yaptığım iddia edildi. Geçmişte siyaset yaptığım partilerde seçim usulü yoktu. Ben hayatta her zaman seçilerek bir yere geldim.
Benim Başbakan Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül'le yaptığım konuşmalar baş başaydı. Kim neyi nasıl duydu da yazdı.
Diğer adaylara itirazım da yanlıştır.
Vecdi Gönül, aday olsaydı en uygun adaylardan biridir.
Beşir Atalay'ın da aday olma noktasında hiçbir eksiği yoktur.
Nimet Çubukçu'yu da iyi tanırım
Benim söyleyeceğim sözün aday belirlemede etkisi olmadı.
Sayın Gül çok büyük bir kesimden destek ve onay aldı.

Saat: 13.21
367 AÇIKLAMASI
TBMM Başkanı Bülent Arınç, yarın yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu öncesi 367 tartışmalarıyla ilgili olarak "367, 567 aramam. İçerde yeterli çcoğunluğu gördüğüm zaman toplantıyı açarım. Yeterli çoğunluk da Anayasa'da 2 kere 2 eşşittir 4 gibi yazılı" dedi

Haberin Devamı

Saat:13.16
ERKEN SEÇİME MECLİS KARAR VERİR

Erken seçim tartışmaları sorulan Arınç, "Erken seçim için kararı parlamento verir. Yarın oylama yapılacak sonucu hep beraber göreceğiz" yanıtını verdi.

Saat:13:08
ARINÇ: KİMSEYİ ARAMADIM
Meclis Başkanı Bülent Arınç, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanlığı için sadece Abdullah Gül ve Ersönmez Yarbay'ın aday gösterildiğini açıklayan Arınç sözlerine şöyle devam etti:
Ben TBMM Başkanı olarak tüm partilerin vekilleriyle iyi ve dürüst bir ilişkim var. Sizin huzurunuzda yeminle söylüyorum ki hiçbir milletvekili ile oylamaya katılmaları yönünde konuşmadım.
Sadece Gürbüz Ketenci ile bir görüşmem oldu ancak bu konuşmada cumhurbaşkanlığı seçimleri konusu günmede geldi.

Saat: 12.25
AKP KURMAYLARI TOPLANDI
AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplandı. TBMM'deki toplantıya, Cumhurbaşkanı adayı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek de katılarak, MYK üyeleriyle, cumhurbaşkanı seçim sürecine ilişkin değerlendirme yaptılar

Saat: 11.45
ADD'DEN GÜL'E DESTEK

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Afyonkarahisar Şube Başkanı Nazım Yılmaz, Cumhurbaşkanı adayı olan Abdullah Gül'ün Çankaya'ya çıkması halinde eşi Hayrunisa Gül'ün baş örtüsünün sorun olmayacağını söyledi.

Saat: 11.30
ÜÇ BAĞIMSIZ OYLAMAYA GİRMEYECEK

Hurriyet.com.tr'den Saygı Öztürk'e açıklama yapan Ersoy Bulut Hakkı Akalın ve Mustafa Sayar'la birlikte oylamaya katılmayacaklarını açıkladı.

Saat:11.18
LARİCANİ VE SOLANA'DEN DESTEK

İran'ın nükleer konulardaki Başmüzakerecisi Ali Laricani ile AB'nin Dış Politika temsilcisi Javier Solana, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığına destek verdi.

Saat:11.06
ÖZTÜRK'TEN GÜL'E DESTEK YOK
Halkın Yükselişi Partisi Başkanı ve milletvekili Yaşar Nuri, Gül'e destek vermeyeceğini açıkladı.

Saat:10.45
CHP'DE ŞOK İSTİFA
CHP milletvekili İnal Batu partisinden istifa etti. Batu'nun cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir gün kala istifa etmesi dikkat çekti. Ancak Batu, yaptığı açıklamada istifasının bu süreçle ilişkilendirilmesinin kendisini üzeceğini açıkladı. Batu'nun DYP'ye katılacağı bildirildi. Batu aynı zamanda meclis'teki Köşk oylamasına katılmayacağını açıkladı.

Saat: 10.30
GENÇ PARTİ'DEN GÜL'E RET
Genç Parti, Abdullah Gül'ün bugün yapması beklenen ziyarete olumsuz yanıt verdi: Böyle bir süreçte Gül ile görüşmenin bir fayda sağlamayacağı düşüncesiyle görüşme taleplerine müspet cevap vermiyoruz.

25 NİSAN PERŞEMBE

Saat: 21.30
ANAVATAN RENK VERMİYOR
Anayasa Mahkemesi'nin 45. Kuruluş Yıl Dönümü dolayısıyla Sheraton Oteli'nde düzenlenen resepsiyona katılan Anavatan Lideri Erkan Mumcu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde milletvekillerini serbest bırakacak mısınız sorusuna
"Biz eğilimi belirleyiz isteyen oturuma katılır isteyen katılmaz" yanıtını verdi.

Saat: 21.00
ERDOĞAN REST ÇEKTİ
Anayasa Mahkemesi'nin 45. Kuruluş Yıl Dönümü dolayısıyla Sheraton Oteli'nde düzenlenen resepsiyona katılan Başbakan Erdoğan, Anavatan ve DYP'den gelen erken seçim çağrısına jet yanıt verdi. İşte Erdoğan'ın mesajları:

- Ülkenin erken seçime ihtiyacı yok, erken seçimden kaçtığımız da yok.
- 25 yaş önemli ama yine de ağustostan önce seçim olmaz.
- Erdoğan, CHP'nin cumhurbaşkanlığı seçimini iptal ettirmek için öne sürdüğü cumhurbaşkanlığı oylamasının yapılacağı Meclis oturumunda 367 katılımcı olması gerektiği şartına katılmıyorum .
- Üçüncü turda cumhurbaşkanını mutlaka seçeriz
- Mehmet Ağar ve Mumcu'nun açıklamalarını şık bulmuyorum

Saat: 20.30
GÜL'DEN ÜÇ ÖNEMLİ MESAJ

Anayasa Mahkemesi'nin 45. Kuruluş Yıl Dönümü dolayısıyla Sheraton Oteli'nde düzenlenen resepsiyona katılan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Çankaya  Köşkü'nün kamusal alan olma durumu devam edecek mi, yani türbana izin verilecek mi?" sorusuna "Usulüne uygun davranacağız" dedi. Bu cevap teamüllerin devam edeceği şeklinde algılandı.

Bakan Gül'e ikinci olarak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları ile ilgili soru soruldu. Gül, YAŞ kararları ile ilgili olarak yine aynı cevabı verdi: "Usulüne uygun davranacağız." Bu sözü de cumhursbaşkanı olarak YAŞ kararlarına muhalefet etmeyeceği şeklinde algılandı.

Gül'e son olarak frak giyipi giymeceği soruldu. Gül bu soruya da aynı yanıtı verdi. Gül'ün bu yanıtı da Çankaya Köşkü'nde temamülleri bozmayacağı şeklinde yorumlandı.

Bir başka soruysa şuydu: "Anavatan Lideri Erkan Mumcu ve DYP lideri Mehmet Ağar'ın erken seçim çağrısı için ne diyorsunuz?" Bu soruya Abdullah Gül, "Süreç devam ediyor. Ben milletvekillleri ile oy avcılığı için görüşmedim. Demokrasinin gereği olarak görüştüm." cevabını verdi.

Saat: 19:50
ERDOĞAN-GÜL ZİRVESİ
Başbakan Erdoğan ile Abdullah Gül, Başbakanlık konutunda bugün meydana gelen gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geldi.

Saat:19:43
ERKEN SEÇİM İSTEDİLER

DYP ve Anvatan Partileri liderleri Erkan Mumcu ile Mehmet Ağar yaptıkları toplantının ardından açıklama yaptı.
DYP ve Anvatan, "Erken seçime gidilmezse TBMM'deki Cumhurbaşkanlığı oylamasına katılmayız" kararı aldı
Söze ilk Mehmet Ağar başladı ve şunları kaydetti:
Genel İdare Kurulu'nda bir temayül yaptık. Bir yandan da il başkanları ile görüş alışverişi yaptık.
Şöyle bir noktaya vardık. Türkiye'de temel zemin demokrasidir ve bu noktadan harketle Teziç'e yapılan saldırıyı kınıyoruz. Türkiye'nin demokrasi dışında bir çözümü yoktur.
Siyaset dışında bir çözüm yoktur.
İstişarelerin devam ettiğini ve hükümetin zamanı olduğunu düşünerek, seçim kararı almasını istiyoruz.
Uzun bir süreçtir 5 yıl. Yenilenmiş bir Meclis'le bu sürecin milletin içine daha çok sineceğini düşünüyoruz

Daha sonra söz alan Mumcu ise  şöyle konuştu:
Önümüzdeki 48 saat Türkiye açısından çok önemlidir.
Bugün Teziç'e girişilen saldırı teşebbüsünün bizi derin kaygılara sevk ettiğini belirtmeliyim.
Türkiye Cumhuriyeti provakasyanlara çok açık bir hale gelmiştir.
İktidar olmak sorumlu olmayı gerektirir. AK Parti çoğunluğun Türkiye'ye karşı sorumluluğu hemen bir erken seçim kararı almaktır.

Saat 18:18:
ANAVATAN MKYK TOPLANTISI SONA ERDİ
Anavatan Partisi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sona erdi.Parti genel merkezinde Genel Başkan Erkan Mumcu başkanlığındaki toplantı 4 saat sürdü.
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin ele alındığı toplantıda, MKYK üyelerince seçimde, TBMM Genel Kurulu'nda “bulunup, bulunmama” konusunda iki ayrı görüş dile getirildi.
Mumcu, MKYK toplantısının ardından partili milletvekilleriyle bir araya geldi.
Bu arada, ANAVATAN genel merkezine, cumhurbaşkanlığı oylamasında TBMM Genel Kurulu'nda “bulunulması” ya da “bulunulmaması”na yönelik talepleri içeren çok sayıda telefon ve faks mesajı iletiliyor.

Saat: 17.43
AĞAR: MUMCU İLE BERABER KARAR VERECEĞİZ
Ağar, parti yöneticileriyle yaptığı toplantının ardından şu açıklamaları yaptı:
Genel bir temayül açıklaması oldu. Birlikte Anavatan ile görüşme konusunda yetki verdiler. Bu akşam ya da yarın kendisi ile görüşüp birlikte karar oluşturmaya çalışacağız.
Tabii bu görüşmeler seçime endeksli olacaktır. Türkiye artık genel seçim sürecine girmiştir.

Saat: 17.06
AĞAR'A TAM YETKİ
DYP'nin Genel İşler Kurulu toplantısı yaklaşık 3 saatin ardından sona erdi.
Toplantıda Ağar'a Mumcu ile görüşmesi için tam yetki verildiği öğrenildi.
Ağar az sonra bir açıklama ile kararları duyuracak...

Saat: 17.00
İLK KEZ BİR ADAY MUHALEFETİ GEZİYOR
Gül, bağımsız milletvekilleri ile yaptığı görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada küçük hesapların ötesinde hareket ettiğini söyledi. Bağımsız vekillerin vereceği karara saygı duyacağını ve demokrasinin en güzel yanının da bu olduğunu belirtti.
Gül, ilk kez bir cumhurbaşkanı adayının partileri ve bağımsız milletvekillerini ziyaret edip diyalog ortamı oluşturduğunu hatırlattı.

Saat: 16.45
KÜÇÜKALİ: VAKTİ GELDİĞİNDE KARAR VERECEĞİM
Abdullah Gül, ayrıca bağımsız milletvekilleri Memduh Hacıoğlu ve Göksal Küçükali ile görüştü. Gül'ün Küçükali ile görüşmesi başbaşa gerçekleşti.
Hacıoğlu, görüşmenin içeriğiyle ilgili açıklama yapmazken; Küçükali, “15 yıldır sevdiğim, saydığım bir dostum. Vakti geldiğinde destek vereceğim” dedi.
Gül, ilk kez milletvekili seçildiğinde kullandığı A Blok'taki odasının önünden geçerken, “Burası benim ilk yerimdi” dedi.
Gül, görüşmeler sırasında, bankolarda çalışan memurlar ve bazı ziyaretçilerler de tek tek tokalaşıp fotoğraf çektirdi.

Saat: 16.30
ÖZTÜRK KARARINI SONRA VERECEK
Abdullah Gül, Halkın Yükselişi Partisi (HYP) Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Yaşar Nuri Öztürk ile görüştü.
Öztürk, 15 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM'de 1 oy hakkının bulunduğunu anımsattı.

Sorumluluğun sayıyla ifade edilemeyeceğini, bunun, tarihi bir karar noktası olduğunu belirten Öztürk, bu kararı tek başına almayacağını kaydetti. Öztürk, bu akşam partinin yetkili kurullarını toplayacağını, buradan çıkacak kararı, yarın düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacağını belirtti.

Kişisel eğiliminin sorulması üzerine Öztürk, “Kişisel eğilimimi önceden söylersem, o zaman 'Deniz Baykal, Recep Tayyip Erdoğan demokrasisi' olur, bunu yapmayız” diye konuştu.

Saat: 16.15
TEK SUÇ AKP'NİN DEĞİL

Cumhurbaşkanı adayı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İstanbul Bağımsız Milletvekili Zülfü Livaneli ile bir araya geldi. Livaneli, Gül'ü, odasının bulunduğu A Blok'un kapısında karşıladı.
Livaneli, Gül ile yaklaşık yarım saat süren görüşmesinin ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Gül'ün, neler yapmak istediğini anlattığını, Türkiye ile ilgili genel bir konuşma yaptıklarını ifade eden Livaneli, Türkiye'de Gül'ün kişiliğiyle ilgili bir sorun bulunmadığını söyledi. Livaneli, Gül'ün, “uzlaştırıcı ve ılımlı bir kişilik” olduğunu belirtti.
Zülfü Livaneli, Gül'ün, kendisine cumhurbaşkanı seçiminde kararının ne olduğunu sormadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Ancak ortada çok büyük bir sorun var. Onlara da söyledim. Bütün güçlerin bir partide toplanması, demokrasinin çalışmasını engelleyici bir şey. Cumhurbaşkanlığı, meclis başkanlığı, başbakanlığın, meclis çoğunluğunun tek partide toplanması, tüm dünyadaki demokrasilerde aykırı bir deneyim. Bu kadar yetkinin tek partide toplanması, sistemin tıkanması, ülkenin kamplaşması sonucunu doğurabilir.
Bütün suçu AKP'de aramamak, diğer partilerin güçsüzlüğünde aramak lazım. Solcu, laik, yüzünün Batıya dönük olduğunu söyleyen partilerin bu kadar bölük pörçük durumda olması, meydanı AKP'ye bırakmasının sorumlusunu da kendileri tutamayız, (Niye bu kadar güçlüsünüz) diye soramayız.”
Livaneli, tavrının ne olacağı sorusuna, “Onu düşüneceğim” karşılığını verdi.

Saat: 16:05
SHP'DEN RET YANITI
SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Gül'ün SHP İstanbul milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci'nin desteğini talep ettiğini ve bu desteğin daha sonrası için de çok büyük önem taşıdığını söylediğini kaydetti.
Karayalçın, ''Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinin herhangi bir yerinde yer almayacağız. Milletvekilimiz oylamaya katılmayacaktır'' dedi.
Karayalçın, 29 Nisan Pazar günü İstanbul'da düzenlenecek mitinge katılıp katılmayacaklarına ilişkin soruya da, ''Arkadaşlarımız orada olacaklar'' şeklinde yanıt verdi.

Saat: 16.00
GÜL, BAĞIMSIZLARLA GÖRÜŞÜYOR
Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, İstanbul Bağımsız Milletvekili Zülfü Livaneli, HYP Genel Başkanı Öztürk,
İstanbul Bağımsız Milletvekili Memduh Hacıoğlu ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Göksal Küçükali ile görüşecek.

Gül, dün de Bayburt Bağımsız Milletvekili Ülkü Güney, Hatay Bağımsız Milletvekili Fuat Geçen, İzmir Bağımsız Milletvekili Hakkı Akalın, Mersin Bağımsız Milletvekili Ersoy Bulut, Amasya Bağımsız Milletvekili Mustafa Sayar ve Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez ile görüşmüştü.

Saat:14:40
HERKESLE GÖRÜŞECEĞİM
Abdullah Gül, SHP Lideri Murat Karayalçın ile yaptığı görüşmenin ardından kısa bir açıklama yaptı. Gül, SHP'den destek istediğini belirtti. Kendisine yöneltilen "Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'la görüşecek misiniz" sorusuna ise "Tüm liderle görüşeceğim" yanıtını verdi.


Saat:14:03
KARARSIZLIK İÇİNDE DEĞİLİZ
Mumcu'nun konuşması şöyle devam etti:
- Şu anda ortaya çıkan kriz ihtimalinin fırsata dönüşmesi AKP'nin elinde.
- Kararsızlık içinde değiliz. Eğilimlere göre karar vereceğiz
- Yarın sabah il başkanlarının kanaatlerini alacağım
- Anavatan etkili olacak, belirleyici olmayacak.
- Türkiye'nin kamplaşmadan elde edeceği hiçbir fayda yok
- Seçim Kanunu değiştirilmeli.

Saat: 13.50
İKTİDAR BİZİ YOK SAYDI
Anvatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, partisinin yönetim kurulu ile yapacağı görüşme önce bir açıklama yaptı:
Mumcu şu mesajları verdi:
- 2 yıldır iktidarı uyarıyoruz, ancak hiçbir yanıt alamadık
- Anavatan Partisi yok sayıldı.
- Bu uzlaşmaz ve başkalarını yok sayma tavrı nedeniyle ortaya çıkan sorunla bugün karşı karşıya kaldık
- Bu üslüp hiçbir şekilde demokratik tavra yakışmayan nobranlıkla devam etti.

Saat: 13.40
AĞAR: ERKEN SEÇİM BEKLİYORUM
DYP Lideri Mehmet Ağar, Gül ile yaptığı açıklamanın ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı konusunda ortaya çıkan sorunu mahkemede değil sandıkta çözme eğilimlerini tekrarladı. Ağar, Gül'ün aday gösterilmesinin partiyi kurtarmak için yapılan bir operasyon olarak görüp, AKP'yi millete gidememekle suçladı. Ağar şu aşamadan sonra her an erken seçim beklediklerini söyledi.

Saat: 13:30
GÜL: YIPRANDIĞIMI DÜŞÜNMÜYORUM

AKP'nin Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, dün başladığı destek turlarına bugün devam ediyor.
Gül, bugün ilk olarak DYP Lideri Mehmet Ağar'la görüştü. Gül, dün görüştüğü Mumcu ile ortak hareket eden Ağar'ı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisine destek vermesi için ikna etmeye çalıştı. Görüşmenin ardından kısa bir değerlendirme yapan Gül, kendilerinden destek istediği belirterek şunları söyledi:

Şayet TBMM beni cumhurbaşkanı olarak seçerse nasıl bir cumhurbaşkanlığı yapmayı düşündüğümü kendileriyle paylaştım. Tabiki destek istedim. Kendileri ilgili kurullarında detaylı bir şekilde bu konuyu değerlendireceklerdir. Önemli olan demokrasinin en iyi şekilde işliyor olmasıdır. Bu tür durumların olağanüstü dıurumlara gitmeden kendi mecralarında akması çok önemlidir.  Beni tatmin eden nokta ise bu görüşmeleri herkesin memnuniyetle karşılamasıdır."

"Atanmış isim olarak değerlendiriliyorsunuz; yıpranacağınızı düşünüyor musunuz?" şeklinde yöneltilen soruyu Gül, "Benimle ilgili herşey apaçık ortadadır. Ben yıllardır siyatin içindeyim; bugün ortaya çıkmış bir duırum yoktur. Herhangi bir konudan yıpranacağımı düşünmüyorum" diye yanıtladı.

TBMM'de 367 olmaz, CHP de Anayasa mahkemesine götürür ve oradan da iptal kararı çıkması halinde ne olacağının sorulması üzerine de Gül, "Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına karşı çözüm erken genel seçimdir. Şayet TBMM beni cumhurbaşkanı seçerse  bütün siyasi partilerimizle yakın bir işbirliği içinde olacağımı açıklamıştım" dedi.

Saat: 12:30
DYP KATILMAMA EĞİLİMİNDE

Gül'ün Ağar'la görüşmeye başladığı sırada DYP Gelen Merkezi koridorlarında oluşan havanın olumlu olmadığı gözlendi. Kulislerde dolaşan bilgiye göre, DYP'liler 367 tartışmasının gereksiz olduğunu ve AKP'nin böyle bir desteğe ihtiyacı olmadığını düşünüyor. Bu yüzden genel eğilim Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Meclis'e gelmeme doğrultusunda.

Ağar'ın Gül'e bugün kesin bir yanıt vermesi beklenmiyor. Ağar ve Mumcu bugün parti yöneticileriyle yaptıkları istişarenin ardından bir araya gelerek karar verecek.

Bu sırada Abdullah Gül, muhalefet turuna devam edecek. Gül'ün Ağar'ın ardından SHP Lideri Murat Karayalçın ile bir araya gelecek. Daha sonra ise Yaşar Nuri Öztürk ile görüşecek.

Gül bu görüşmelerinde aralarında ise dün randevu alamadığı bağımsız milletvekillerini ziyaret edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!