Hürriyet yazdı, Amsterdam özür diledi

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet yazdı, Amsterdam özür diledi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2007 14:45

Türk öğrenci, Çinli bir öğretim üyesinin Hollanda'da verdiği derste Türkiye'nin Güneydoğusu'nu Kürdistan olarak göstermesine karşı başlattığı direnişte kazançlı çıktı.

Haberin Devamı

Çinli öğretim üyesi Guo Xuetang'ın, Türkiye'nin Güneydoğusunu, "Kürdistan" ve Diyarbakır'ı da başkent gösteren bir harita üzerinden ders anlatmasına tepki gösteren Bilkent Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi Kıvanç Sağır, Erasmus Değişim Programı çerçevesinde Amsterdam Üniversitesi'ndeki eğitimi programını kaybetme tehlikesi yaşadı.  Sağır'ın başlattığı mücadele, AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'in çabasıyla hürriyet.com.tr'de haber olunca hükümet de harekete geçti. Sağır, eğitim programına devam ediyor. Haritanın düzeltilmesi için de girişimlerde de bulunuldu.
 

/images/100/0x0/55ea6016f018fbb8f87bddbb
Tepkiler sonuç verdi ve üniversitenin dekanlığı özür diledi. Dekanlık, Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği'nin yanısıra Hürriyet Gazetesi'ne de bir özür yazısı gönderdi. Dekanın, özür yazısı şöyle:
 
Sevgili Editörler,
Transfer öğrencisi Kıvanç Sağır’la ilgili 4 Nisan’da Hürriyet’te yayımlanan haber hakkında:

Haberin Devamı

İnsani ve Sosyal Bilimler Uluslararası Fakültesi (ISHSS) bünyesinde verilmiş bir derste, Türkiye’nin doğru sınırlarının gösterilmediği bir harita kullanılmıştır. Bu kesinlikle bilinçlice yapılmamış ve tamamıyla kazara olmuştur. Üzülerek söylüyorum ki, Kıvanç Sağır ve diğer öğrenciler bu konuda rencide olmuştur. O haritanın kullanılmasından ve ortaya çıkan yanlış anlaşılmadan dolayı ilgili araştırmacılar ve kendi adıma özür diliyorum.

Saygılarımla,
Dr. R.P. Hagendijk
Dekan
International School for
Humanities and Social Sciences
Amsterdam

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Daire Başkanlığı da konuyla ilgili olarak şu yazılı açıklamayı yaptı:
 
"Erasmus Değişim Programı kapsamında, Amsterdam Üniversitesi'nde eğitim için bulunan Bilkent Üniversitesi öğrencisi Kıvanç Sağır'ın, anılan üniversitede görevli olan Dr. Guo Xuetang'ın enerji konusundaki dersi sırasında yaptığı sunumda kullandığı bir haritada, ülkemizin bir bölümünün, "Turkish Kurdistan" olarak gösterilmesine tepki gösteridği, ayrıca protesto için e-posta kampanyası başlattığı, öğretim görevlisi Xuetang'ın da e-posta mesajların içeriğinden rahatsızlık duyarak, okul yönetimine başvurduğu ve bunun üzerine fakülte dekanının, Kıvanç Sağır'ın programla ilişkisinin kesilebileceğini ifade ettiği öğrenilmiştir.
 
Keyfiyetin iletildiği Lahey Büyükelçiliğimiz, Kıvanç Sağır ile temas kurmuştur. Adıgeçen öğretim görevlisi Xuetang'dan, kendisi aleyhine e-posta kampanyası başlattığı için özür dilediğini büyükelçilik yetkililerimize ifade etmiştir. Öğrencimizin, anılan üniversitede Haziran ayı sonuna kadar devam edecek olan programdan ihracının sözkonusu olmadığı anlaşılmaktadır.
 
Konu, büyükelçiliğimizce izlenmektedir. Ayrıca anılan derste, ülkemizin bir bölümünün, "Turkish Kurdistan" olarak gösterilmesi konusunda da Hollanda Dışişleri Bakanlığı ve Amsterdam Üniversitesi nezdinde gerekli girişimler yapılacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!