% 65’in yüzbinleri

Güncelleme Tarihi:

% 65’in yüzbinleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2007 00:00

Ankara dün tarihi bir gün yaşadı. Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın "provokasyon" uyarısına rağmen, "Cumhuriyetine Sahip Çık" mitinginde biraraya gelen yüzbinlerce insan Başbakan Erdoğan’ın Çankaya adaylığını protesto amacıyla kilometrelerce yürüdü. Sade vatandaşından sanatçısına, siyasetçisine Türkiye’nin dört bir yanından insanı biraraya getiren miting, gövde gösterisine dönüştü.

Video - Anıtkabir'e doğru yürüyüş

BAŞBAKAN
Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığına karşı çıkan yüz binler dün Ankara’da toplandı. Tandoğan Meydanı ile Anıtkabir ve çevresini, kırmızı bayraklarla bezeyen miting, Türkiye’nin bugüne kadar gördüğü en görkemli, en kalabalık mitingi olarak nitelendi. TBMM Başkanı Bülent Arınç ve hükümetin karşı propaganda yürütmelerine ve "provokasyon" uyarılarına rağmen Türkiye’nin hemen her yanından insan dün sabahın erken saatlerinden itibaren ellerinde bayraklarla Ankara’ya akın etti. 7’den 70’e, sade vatandaşından sanatçısına, parti liderine, ülkenin doğusundan batısına kadar hemen her yerden insanı bir araya getiren miting, "Cumhuriyete sahip çıkanların" gövde gösterisine dönüştü.

HINCA HINÇ

Tandoğan Meydanı, mitingin saat 11.00’de başlayacağı ilan edilmesine rağmen çok erken saatte dolduruldu. Miting başladığında, meydanın yanı sıra alana açılan ana bulvarlar da hınca hınç dolmuştu. Miting alanına, herhangi bir siyasi partinin amblemini taşıyan malzemeler sokulmasına izin verilmedi. Alanda, "Onuncu Yıl Marşı" ve "Ankara Marşı" ile "Bir başkadır benim memleketim" ve Atatürk’ün sevdiği şarkılar çalındı. Mitinge katılanlar ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterlerinin yanı sıra "Cumhuriyete sahip çıkalım", "Cumhuriyet için birleşin", "Yarın çok geç olacak", "Türkiye laiktir laik kalacak" yazılı dövizler taşıdılar.

SEZER POSTERİ

Katılımcılar, ayrıca 2 kilometre uzunluğunda dev bir Türk bayrağı açarken, bazı vatandaşların Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in posterini taşıdığı görüldü. Mitingte 500’ü çevre illerden, 1500’ü ise Genel Müdürlük kadrosundan alınan takviyeyle, toplam 10 bin polis görev yaptı. Miting alanına, herkes aranarak alındı. Miting öncesinde Atatürk, silah arkadaşları ve şehitler için saygı duruşunda bulunulduktan sonra yüz binler hep bir ağızdan İstiklal Marşı’nı okudu. İstiklal Marşı’nı sahnede Esin ve Şenol Talınlı canlı okurken, sanatçılara Figen Serbest piyanoyla eşlik etti.

NAZIM’DAN ŞİİR

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ercan, konuşmasında "Bugün Tandoğan’dan yükselecek ses, Türk ulusunun sesidir" dedi. Tiyatrocu Rüştü Asyalı da Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okudu. Konuşmacılar, sık sık Nazım Hikmet şiirlerinden alıntılar yaptılar. Nazım’ın en çok "Dört nala gelip Uzak Asya’dan Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim" dizeleri seslendirildi.

Tandoğan’daki mitingin sonunda dev ekrandan Atatürk’ün 10. Yıl Nutku gösterildi ve ardından 10. Yıl Marşı eşliğinde, yüz binler Anıtkabir’e yürüdü.

Ankara’daki en görkemli gösteriydi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, mitinge torunu Mehmet’le birlikte katıldı. Baykal, miting için, "Ankara’da bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük toplantı. Gerçek bir coşku, çok büyük bir katılım... Çok etkileyici, muhteşem bir manzaraydı. Ankara’da yaşanmış en görkemli, en kapsamlı siyasi gösteri buydu" dedi.

Artık eskisi gibi olmaz

Mitinge katılanlar arasında DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de vardı. Sezer, "Türkiye’de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bugün bu, çok net gözüktü. Mitinge katılanlar, bugün yönetimde bulunanların ülkeyi götürmekte olduğu çizgiden memnun olmadığını açıkça ortaya koydu" dedi.

Huzurda 370 bin kişi

Cumhuriyetine Sahip Çık mitingine ve Anıtkabir’e yapılan yürüyüşe, ünlü tiyatro sanatçısı Ayten Gökçer de katıldı. Anıtkabir’in ziyaretçileri arasında Atatürk’ün "Bu milletin efendisidir" dediği köylüler de vardı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin resmi internet sitesinin Anıtkabir bölümünde, miting kapsamında Ata’nın kabrine gelen ziyaretçi sayısı 370 bin olarak açıklandı. Anıtkabir’de günlük ziyaretçi sayısı ortalama 10 bin ile 80 bin arasında değişiyor. Nisan ayı içerisinde 281 bin 749 kişinin geldiği Anıtkabir’de, mitingle birlikte bu sayı 651 bin 749’a yükseldi. Katılanlar arasında çağdaş Türkiye’nin yüzünü yansıtan, genç kızlar da yer aldı.

Uçuş yasağı

Polisin, dün miting saatleri sırasında Anıtkabir ve Tandoğan çevresinde uçuş yasağı uyguladığı öğrenildi. Polis helikopteri, mitingin başladığı dakikalardan kalabalık dağılıncaya kadar bölgede uçuşunu sürdürdü.

1200 otobüs

Vatandaşları Ankara’ya getirmek amacıyla 1200’ün üzerinde otobüsün başkente giriş yaptığı bildirildi. Miting alanında 12 ambulans görev yaparken 13 panzer de sokak aralarında hazır bekletildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!