İşte vekillerin suç dosyaları

Güncelleme Tarihi:

İşte vekillerin suç dosyaları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2007 13:17

Seçim meydanlarında milletvekili dokunulmazlığının kaldırılacağına ilişkin vaatlere rağmen, TBMM’ye gelen 251 dokunulmazlık dosyasının kaldırılmasına ilişkin suç dosyalarına rağmen, hiçbir milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmadı. Hakkında dosya bulunanlar arasında Başbakan, Dışişleri Bakanı da bulunuyor.

Haberin Devamı

ANAYASA VE ADALET KOMİSYONLARI ÜYELERİNDEN KURULU KARMA KOMİSYON GÜNDEMİNDE BULUNAN YASAMA DOKUNULMAZLIKLARI HAKKINDA BAŞBAKANLIK TEZKERELERİ 22. DÖNEM LİSTELERİ İÇİN TIKLAYIN.

“hurriyet.com.tr” hangi milletvekilinin hangi nedenle suçlandığına ilişkin dosyayı ele geçirdi. Bazı milletvekillerine yönelik “şok suçlama”lar yer alırken, vekillerin dosyalarının belgelerinin ortaya çıkarılmaması için her türlü önlem alındı ve dosyalardan fotokopi alınmasının da yasak olduğu ortaya çıktı.

BAŞBAKAN'IN İKİ DOSYASI VAR

 

Adalet Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyayı, TBMM Başkanlığı’na gönderilmek üzere Başbakanlığa 15 Ocak 2004 tarihinde ulaştırdı. Başbakan Erdoğan da kendisiyle birlikte dokunulmazlığı kaldırılmak istenilen İstanbul milletvekilleri Mehmet Mustafa Açıkalın, İdris Naim Şahin, Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan’ın yasa dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin yazıyı imzalayıp 23 Mart 2004 tarihinde TBMM Başkanlığı’na gönderdi.

Haberin Devamı

 

Başbakan Erdoğan, milletvekilleri Açıkalın, Şahin ve Arslan’a yönelik suçlamalar, yine Başbakan Erdoğan’ın altında 

imzası bulunan belgede şöyle belirtiliyor:

 

“Zimmet, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık, resmi evrak ve kayıtlarda sahtecilik ile cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak suçlarını iddia olunan Siirt Milletvekili Recep tayylip Erdoğan; İstanbul Milletvekilleri Mehmet Mustafa Açıkalın ve İdris Naim Şahin, Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan haklarında tanzim olunan soruşturma dosyası ile Adalet Bakanlığı’nın ilgi yazısının sureti ilişikte gönderilmiştir.Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 83’üncü maddesine göre gereğini arz ederim.”

 

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan hakkında TBMM’de bulunan başka bir dosyada da “görevi ihmal” suçlaması yer alıyor.  

 

MİLLETVEKİLLİĞİ BİTİNCEYE KADAR ERTELEME

 

Hakkında önemli suçlamalar olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer milletvekilleri hakkında TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu tarafından şu karar alınmıştı:-

 

“Siirt milletvekili Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Milletvekilleri Mehmet Mustafa Açıkalın ve İdris Naim Şahin ile Kırşehir milletvekili Mikail Arslan’ın yasama dokunulmazlıklarının kaldırılması hakkındaBaşbakanlık Tezkeresi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu karma komisyonunun kovuşturmanın milletvekilliği sıfatının sona ermesine kadar ertelemiştir.”

 

Haberin Devamı

SAHTECİLİK: TBMM’de, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül hakkında da “özel evrakta sahtecilik” suçlamasıyla 10 Aralık 2002 tarihinden bu yana dosya bekletiliyor. Gül’ün milletvekilliği bitmediği için yargılaması da yapılamıyor.

 

İHALE KANUNUNA AYKIRI: AKP’nin önde gelen isimleri Genel Başkan Yardımcılarından Akif Gülle “İhale Kanununa aykırı davrandığı” için dosyası beklemede.

 

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA: Diğer genel başkan yardımcılarından Dengir Mir Mehmet Fırat’ın dosyası da “görevi kötüye kullanmak” olarak görülüyor. İdris Naim Şahin’le ilgili bir başka dosyada bu kişi “ihaleye fesat karıştırmak”la suçlanıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan “Vergi Usul Kanunu’na Muhalefet”ten dosyası bulunuyor.

 

Haberin Devamı

BAŞBAKAN VE BAKAN DOSYALARI İÇİN YASAK

 

Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li Burhan Kuzu, Başbakan ve bakanlarla ilgili dosyaları özel bir kasada sakladığı, Anayasa ve Adalet komisyonu’nun herhangi bir üyesinin Başbakan ve bakanlar hakkındaki suçlamaları içeren dosyadan fotokopi almalarını yasakladığı belirtiliyor. Kuzu’nun denetim altında dosyalardan fotokopi alınmamak kaydıyla okumasına izin verdiği öne sürülüyor.

 

TAM 251 DOKUNULMAZLIK DOSYASI BİRİKTİ

 

Başbakan, bakan ve diğer milletvekilleriyle ilgili TBMM’de 251 “dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin dosya” geldi. Hakkında 28 dosya bulunan CHP Milletvekili Sefa Sirmen dosya sıralamasında başta geliyor. Dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyen Sirmen’le ilgili suçlamalardan bazıları şöyle:

 

Haberin Devamı

Resmi alım-satımlara fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak, usulsüz işçi çalıştırmak, ihale mevzuatına aykırı davranmak, basın yoluyla sövme, görevde suistimal, hizmet sebebiyle emniyeti suistimal, Seçim Kanunu’na muhalefet, Bütçe Kanunu ve genelge hükümlerine aykırı olarak geçici işçi çalıştırmak.

 

HIRSIZLIKTAN DOLANDIRICILIĞA KADAR

 

Milletvekilleriyle ilgili TBMM’de bekleyen suçlamalarla ilgili dosyalarda yer alan iddialardan örnekler:

 

Devlet İhale Kanunu aykırılık, görevi kötüye kullanmak ve resmi evrakta sahtekarlık, resmi alım-satımlara fesat karıştırmak, avukatlık görevini kötüye kullanmak, görevi suistimal, görevde müessir fiil, hakkı olmayan yere tecavüz, yalan beyanda bulunmak, görevde yetkiyi kötüye kullanmak, hizmet sebebiyle emniyeti suistimal, bir kısım kooperatiflere usulsüz arsa tahsis etmek, sahte olarak tanzim edilen resmi evrakı bilerek kullanmak, teşekkül halinde akaryakıt kaçakçılığı, kurumu zarara uğratmak, kamu kurumunu dolandırmak, , gerçeğe aykırı puantaj bildirimlerine dayanarak haksız ödemelere neden olmak, görevli memura hakaret, hırsızlık, faili belli olmayacak şekilde adam yaralamak, tehdit, cezaevine yasak madde sokmaya çalışmak, kaçak su hattı çekmek suretiyle hırsızlık, kaçak elektrik kullanmak, silahlı yağma suçuna azmettirmek.

 

KOMİSYON BAŞKANI BURHAN KUZU NE DİYOR?

 

Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, aynı zamanda Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden oluşan karma komisyonun da başkanlığını yapıyor. Kuzu, “İsteyen her milletvekili bakan ve milletvekilleriyle ilgili dosyaları inceleyebilir, not alabilir ancak fotokopi çekemez. Başbakan ve bakanların dosyaları ayrı yerde diye bir şey yok. Hepsi aynı yerdedir. Biz ayrım yapmayız” dedi.

 

Kuzu, TBMM’nin  83 yılda toplam 42 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırıldığını, 1961 yılından günümüze kadar TBMM’ne gelen 2 bin 900 dosyaya karşın, dokunulmazlığı kaldırılanların sayısı ise çoğu DEP’liler olmak üzere 27’de kaldığını belirtti. Kuzu, “Haklarında toplam 240 dosya bulunan milletvekilleri, 23. dönemde seçilememişti. Bunların, haklarındaki iddialardan kaçından mahkum olduğuna bakmak lazım. Milletvekilliği, suç işleyip sığınılan yer değil” dedi..

 

Dokunulmazlık dosyası sayılarının çok değişken olmadığını ifade eden Prof. Dr. Burhan Kuzu, bu konuda şu örnekleri verdi:

 

1961-1965 yıllarında 265 dosya, 1965-1969 döneminde 391 dosya, 1969-1973 döneminde 263 dosya, 1973-1977 döneminde 235 dosya, 1977-1980 döneminde 312 dosya, 1983-1987 yıllarında 115 dosya, 1987-1991 döneminde 249 dosya, 1991-1995 döneminde 301 dosya, 1995-1999 yıllarında 264 dosya, 1999-2002 döneminde 247 dosya. 2002 tarihinden bu yana gelen dosya sayısı da 251’e ulaşmış durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!