Bilkentli öğrencinin Kürdistan savaşı

Güncelleme Tarihi:

Bilkentli öğrencinin Kürdistan savaşı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2007 00:00

Bilkent Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi Kıvanç Sağır, Erasmus Değişim Programı çercevesinde Amsterdam Üniversitesi'nde eğitim görmeye gitti. Enerji hatları ve güvenliği dersi veren Çinli öğretim üyesi Guo Xuetang, Türkiye'nin Güneydoğusu'nu "Kürdistan" ve Diyarbakır'ı da başkent gösteren bir harita üzerinden "enerji yollarını" gösterdi.

Haberin Devamı

Kıvanç Sağır, dersin sonunda hocasına itiraz ederek, "Bu haritayı nereden aldınız? Türkiye'nin sınırları içinde olan bir yeri nasıl başka bir ülke olarak gösterirsiniz" diye itiraz etti. Sunum yapan Çinli "Her yerde bu haritadan var" diye kendisi savunurken, dersin asıl sahibi İranlı öğretmen de Sağır'a tepki gösterdi. Sağır ve bir grup Türk öğrenci, Çinli Öğretmen Guo Xuetang'ı protesto ederek, standart bir metinle e-mail çektiler. Öğretmen, öğrencilerin protestosunu dekana şikayet ederek, "Kendimi güvende hissetmiyorum" dedi. Dekan ise Sağır'ı yanına çağırarak, "Ya hocandan özür dilersin ya da programını sona erdiririz" tehdidinde bulundu.

Sağır, hemen TBMM'deki vekilleri devreye soktu. AKP'li Turhan Çömez, Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı'nı arayarak, öğrenciye sahip çıkılmasını istedi. Sağır, yardım çağrısı için gönderdiği mektubunda, Çinli öğretim üyesine gönderdikleri protesto metnini de iliştirdi. Sağır, mektubunda şunları söyledi:

Haberin Devamı

  Bilkent'ten de destek istedim

Kürdistan haritasına tepki gösterdiği için Amsterdam Üniversitesi'nde devam ettiği Erasmus programından atılma tehlikesi ile karşı karşıya olan Bilkent Üniversitesi Ulurarası İlişkiler Bölümü Öğrencisi Kıvanç Sağır, kendi okulundan da yardım istedi. Yaşadıklarını Hürriyet'e anlatan Sağır, şöyle dedi:

"Programdan çıkarılmam sözkonusu olunca, kendi okul yönetimimi de aradım. Bilkent Üniversitesi Öğrenci İşlerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Erol Arkun beni aradı. 'tepkin haklıydı, ama işi protestoya götürmen yanlış olmuş' dedi.

Sağır, "Biz e-maillerimizde kendisini son derece nazik bir üslupla protesto ettik. Ancak bir iki tane küfürlü e-mail gönderen olmuş. Üniversite Dekanı beni yanına çağırınca, bunu yapan arkadaşlar adına özür dilediğimi söyledim, Ancak ben de özür bekliyorum dedim" diye konuştu.

DERSTE KÜRDİSTAN HARİTASI

Sayın vekilim; ben burada 'Global Politics and Eurasia' dersi alıyorum. Dersin hocasının adı Mehdi Amineh (İran asıllı) Bu dersin konularından birisi de bölgedeki enerji güvenliği. 15 Mart 2007'de Tongji Üniversitesi'nden Çinli bir öğretmen, enerji güuvenliği konusunda sunum yaptı. Adı Guo Xuetang. Mehdi hoca 'bu sunuma gitmek zorunlu' dedi, biz de gittik. Powerpoint sunumunun bir yerinde, bir harita vardı. Harita, Türkiye'den geçen boru hattını gösteriyor. Ama haritada Doğu Anadolu'da başkent Diyarbakır olarak gösterilmiş. 'Turkish Kürdistan' diye bir bölge belirtmiş. Kürdistan'ın tamamı Türkiye sınırları içerisinde.

Haberin Devamı

YANLIŞ BİLGİLENDİRİYORSUNUZ

Dersin sonunda, haritayı tekrar açtırdım, dedim ki; 'Siz profesyonel bir akademisyensiniz. Bir akamedisyen yaptığı bir sunumda, yanlış bilgi olursa, inandırıcılığını kaybeder. Yanlış bilgilerdirmeniz nedeniyle sınıftan, Türk milletini temsilen de benden özür dilemeniz gerekir.' Çinli öğretmen, 'Bu haritada ne var yanlış? Bu bütün haritalarda var, benim kullandığım kaynakta da bu şekilde belirtilmiş' dedi. Ben de 'Bu sizin ülkenizin resmi ve ulusal görüşü mü? diye sordum. Mehdi hoca araya girdi ve 'Bu dersin konusu enerji. Öyle yapmaman gerekirdi' dedi sinirli bir şekilde tartıştık."

YA ÖZÜR DİLE, YA GİT

Kampüste bulunan Türk öğrenciler, Sağır'ın organizasyonuyla Çinli öğretmeni protesto etmek için bir dizi e-mail gönderdiler. Standart olarak hazırlanan e-maillerden sonra Çinli öğretmen, Türk öğrencileri okul yönetimine şikayet etti. Dekan, Sağır'ı çağırarak, öğretmenin kendisini güvende hissetmediğini, özür dilenmemesi durumunda programdan atılacağını bildirdi. Sağır, bunun üzerine Türkiye Büyükelçiliği'ne gitti ama kimseyle görüşemedi. Sağır, daha sonra AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'e mektup yazarak yardım istedi. Çömez, Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunarak, Sağır'a sahip çıkılmasını istedi. Sağır'la ilgili karar için son iki gün olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

SAĞIR, haritanın telif haklarının http://www.stratfor.com/ sitesine ait olduğunu da vurguladı. Sağır'ın, Çinli hocasına gönderdiği protesto yazısının orjinali ise şöyle:

İŞTE MEKTUP

Dr. Guo Xuetang,

15 Mart 2007'de Amsterdam Üniversitesi'nde verdiğiniz konferansta, üzerinde sözde, "Türk Kürdistan"ın kendi sınırlarına ait, ayrı bir ülke olarak çizildiği bir Türkiye haritası kullandınız. Böyle bir ülke Türk topraklarında bulunmuyor. Böyle ciddi bir üniversitede, böylesine yalnış bir bilgiyi dinleyicilere sunduğunuz için gerçekten üzgünüz. Muteber Türk ulusunun üyeleri olarak biz, bizden özür dilemenizi talep ediyoruz ve devam eden çalışmalarınızda bu konu hakkında daha dikkatli olacağınızı ümit ediyoruz.

Haberin Devamı

MEKTUBUN ORJİNALİ

Dr. Guo Xuetang,

In your lecture at the University of Amsterdam on 15 March 2007, you used a map of Turkey on which so-called 'Turkish Kurdistan' was drawn as a separate country with its own borders. Such a country does not exist within the Turkish territories. We are really sorry that you gave this very wrong information to the audience at such a serious university.

We, as the members of the honorable Turkish nation, expect that you make an apology for us, and hope that you will be more careful regarding this issue in your following studies.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!