Doktorlar Öcalan'a gitti

Güncelleme Tarihi:

Doktorlar Öcalana gitti
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2007 20:14

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, terör örgütü elebaşının sağlık durumuyla ilgili ortaya atılan iddiaların yalan olduğunu belirterek, “Biz Türkiye aleyhine bu yalanların istismar edilmemesi için bugün öğle saatlerinde bir profesörün başkanlığında 3 kişilik uzman bir heyet gönderdik. Gerekli incelemeleri yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Hükümet Sözcüsü Çiçek, “terör örgütü elebaşının zehirlendiği”ne ilişkin ortaya atılan iddiaların hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi terörist başının yeniden yargılanması konusu AB Konseyinin Delegeler Komitesi gündeminden düşmüştür. Türkiye bu noktada önemli bir başarıyı elde etmiştir. Türk yargısı, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı büyük bir çaba sarfederek yeniden yargılamanın Türkiye'nin gündemine taşıyacağı sorunları bu çalışmanın sonucunda bertaraf etmiştir. Dolayısıyla bu anlamda hukuken, iç hukukumuz, usul hukukumuz bakımından Öcalan meselesi gündemden düşmüştür. Tabiatıyla gündemden düşünce, yeni bir gündem çıkarmak lazım. O zaman da böyle bir yalana başvurmuşlardır. Bu kesinlikle yalandır. Türkiye Cumhuriyeti devleti bu yollara tenezzül edecek bir devlet değildir. Eğer Türkiye bunu çıkar yol olarak düşünmüş olsaydı bugünü beklemezdi. Geçmişte bunları da yapabilirdi. Ama bunların hiçbirisine bu devlet tenezzül etmemiştir. Çünkü bu devlet bir hukuk devletidir. Ne yapılıyorsa herkesin gözü önünde hukuk yolundan giderek yapmıştır. Yapmaya da devam etmektedir.”

Haberin Devamı

Çiçek, terör örgütü elebaşı hakkında ortaya atılan iddianın yalan olduğunu vurgulayarak, “Bu bir yalandır. Uluslararası bir yalandır. Dışarıdan bu yalandan medet umarak bu konuyu gündemde tutmaya çalışıyorlar. Biz Türkiye aleyhine bu yalanların istismar edilmemesi için bugün öğle saatlerinde bir profesörün başkanlığında 3 kişilik uzman bir heyet gönderdik. Gerekli incelemeleri yapıyor. Yarın, öteki gün vardıkları sonucu kamuoyuna aktaracağız” diye konuştu.

Hükümet Sözcüsü Çiçek, bu ve benzeri yalanlarla dünya ve iç kamuoyunun meşgul edilmemesi açısından belli bir hassasiyet gösterdiklerini de kamuoyunun bilmesini istediklerini kaydetti.

Çiçek, bir soru üzerine, giden heyetin bu işin uzmanları olduğunu belirterek, heyette toksikoloji profesörü, bir dahiliyeci ve bir de psikiyatrist bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Bu heyet başkanlığında bir inceleme yapıldığını ifade eden Çiçek, heyetin aldıkları neticeleri önümüzdeki günlerde açıklamış olacaklarını kaydetti. Çiçek, Türkiye'nin aleyhine bu yalanların kullanılmasını arzu etmedikleri için bu incelemeyi süratle yaptırdıklarını vurgulayarak, “Yalancının mumu da yatsıya kadar yanar. Bu hafta sonuna kadar bu yalanı ortaya çıkarmış olacağız” diye konuştu.

-“TÜRK DOKTORLARINA GÜVENİYORUZ”-

Çiçek, “doktorların Türk mü yabancı mı olduğu” sorusu üzerine, ”Türkiye'nin bu işin uzmanı dünya çapında doktorları var. Ayıp olmaz mı? Kendi doktorlarımıza güvenmiyor muyuz? Türkiye'nin her işine yabancıları getirip müdahale ettirmek acaba ne anlam ifade eder. Türkiye'nin doktorlarıdır tabiatıyla. Ve biz onlara her zaman güvenmişizdir. Bu işin uzmanlarıdır.” dedi.

Haberin Devamı

KÜRESEL ISINMA KONUSUNDA KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA BAŞLADI

ANKARA (A.A)- 05.03.2007 - Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Küresel ısınma konusunda Hükümet'in “çok kapsamlı” bir çalışma başlattığını kaydederek, su yönetiminin tek elden yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda ele alınan konularla ilgili bilgi verdi.

Toplantıda, “Yunus Emre Vakfı”nın kurulması ile ilgili kanun tasarısının görüşüldüğünü bildiren Çiçek, kurulacak vakfın Türk halkının felsefesini, Yunus Emre'yi, O'nun bütün insanlara verdiği evrensel mesajı başka ülkelere de tanıtmak, duyurmak amacıyla oluşturulacak bir vakıf olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Çiçek, konuyla ilgili tasarının Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını söyledi.

Toplantıda “Küresel Isınma” konusunun da ele alındığını belirten Çiçek, Tarım ve Köyişleri, Çevre ve Orman ve Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıklarının oluşturduğu komisyonun çök yönlü ortak çalışma yaptıklarını ifade etti.

Küresel ısınmanın bütün insanlık için son derece önemli bir konu olduğunu vurgulayan Cemil Çiçek, şunları kaydetti:

“Küresel Isınma, hepimizin hayatını da doğrudan etkiliyor. Özellikle tarıma dayalı ekonomiler açısından da ciddi büyük sorunlar yaşıyoruz. O nedenle Türkiye bu konuyu kendi yönünden, kendi ölçeği ve imkanları açısından incelemek, değerlendirmek, bunu devamlı gündemine almak ve gereken tedbirleri almak zorundadır.

Haberin Devamı

Küresel ısınmaya karşı ağrı kesici cinsinden hemencecik bir tedbir almakta zorluk var. Ancak bugünden başlarsak ileriki yıllarda bunun getirebileceği sonuçlardan ülkemiz daha az zarar görür düşüncesiyle Hükümet çok yönlü bir çalışmayı başlatmıştır. Bu konu devamlı olarak Hükümet'in takibinde, gündeminde olacaktır. İlgili bakanlıklar gerekli koordinasyonu ve işbirliğini sağlayacaklardır.

Tabiatıyla her konuda olduğu gibi böylesine önemli ve geleceği etkileyen konularda kamuoyu duyarlılığı önem arz ettiği için kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bu duyarlılığın arttırılması için eğitim çalışmalarına hız verilmesi gerekmektedir.

Hepimize görevler düşüyor. Medyanın da bu konuyu mümkünse gündemine alması, zaman zaman programlar yapması toplumsal bilincin oluşmasında çok önemli katkı sağlayacaktır.

İkinci olarak sera gazlarını yutan orman, çayır, mera ve yeşil alanların genişletilmesi ve iyileştirilmesidir. Bu gerçekten önem arz ediyor.

Yeşil alanların arttırılması ve mevcudun korunması noktasında da hem yasal hem de toplumsal duyarlılığın gündemde tutulması gerekiyor.

Hükümet olarak yeşil alanların sayısının arttırılması, genişletilmesi ve iyileştirilmesi çalışmalarına daha fazla önem vereceğiz.

Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması gerekmektedir.”

-ENDÜSTRİYEL VE EVSEL ATIK SULARIN KAZANIMI-

Küresel ısınma açısından en fazla üzerinde durulması gereken konunun “Su” konusu olduğunu vurgulayan Cemil Çiçek, “iyi bir su yönetimine ihtiyaç var. Bu konunun tek elden sürdürülmesi gerekmektedir” dedi.

Suların kullanımı ve tasarrufu ile ilgili birçok bakanlığın yetkisi olduğunu belirten Çiçek, bunların en azından tek bir çatı altında toplanmasının şu an yasal olarak mümkün olmasa bile koordinasyonunun sağlanmasında büyük ölçüde fayda olduğunu söyledi.

Halen yatırım programında olan 75 adet baraj ile 104 adet göletin biran önce bitirilmesi konusunda önceliklerinin olduğunu kaydeden Çiçek, bu konuya dikkat edeceklerini ifade etti.

Çiçek, Türkiye açısından en fazla üzerinde durulması gereken konunun “Yer altı sularının keyfi, bilinçsiz bir şekilde kullanılmasının engellenmesi” olduğuna dikkat çekti.

Çiçek, endüstriyel ve evsel atık suların geri kazanımı konusunun teşvik edilmesi ile bu konuda yasal ve kurumsal düzenlemeler başta olmak üzere çok kapsamlı bir çalışmanın ilgili üç bakanlık tarafından yapıldığını ifade etti.

-IRAK POLİTİKASI-

Toplantıda, bakanların yurt içi ve yurt dışı temasları hakkında bilgi verdiklerini kaydeden Çiçek, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün hafta sonunda Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldığını hatırlattı.

Türkiye'nin özellikle Irak konusuyla ilgili kendi düşüncelerini ve çözüm yollarını bu toplantı vesilesiyle anlatma fırsatını bulduğunu belirten Çiçek, şöyle konuştu:

“Irak konusu sadece Türkiye'nin konusu değil. Bölgesel istikrar ve bütün dünyada bir kısım gelişmelerin olumlu yönde seyretmesi bakımından Irak konusunda bir ortak tavrın, bir ortak bilincin ve mümkünse bir ortak çözümün ortaya konulması ancak bu tür toplantılarda karşılıklı görüş birliğine varılması ile mümkündür.

Memnuniyetle ifade edebiliriz ki Türkiye'nin Irak konusundaki yaklaşımı, yani Irak'ın siyasi birliği, bütünlüğü, Irak imkanlarının bütün Irak vatandaşlarınca adil ve eşit şekilde temini gibi Türkiye'nin üzerinde önemle durduğu konular Arap Birliği tarafından da desteklenmiştir.”

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda iç politik konuların ele alındığını da söyledi.

GERİLİM POLİTİKASIYLA TÜRKİYE BİR YERE VARAMADI.

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ”cumhurbaşkanının TBMM'de 3'te 2 çoğunlukla seçilip seçilmeyeceğine” ilişkin tartışmalarla ilgili olarak “Bugüne kadar Meclis'in hangi nisapla toplandığı, hangi kararları hangi nisapla alması gerektiği ve geçmiş uygulamalar dikkate alındığında, burada meçhul olan bir şey yok, yeni bir unsur yok” dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan ve soruları yanıtlayan Çiçek, CHP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik tutumuna ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:

“CHP'nin nasıl bir yol takip edeceğini söylemek bana düşmez. Her parti kendi yolunu kendisi tercih eder. Ama kendi düşen de ağlamaz. Şunu net ifade edeyim ki gerilim politikasıyla Türkiye bir yere varamadı. Gerilim politikasını sürdürenler de Türk halkından Türk seçmeninden kati suretle itibar, destek görmedi. Dolayısıyla, gerilimle bir yere varılamayacağına göre, herkes kendi politikalarını anayasal çerçevede ayarlamak mecburiyetindedir. Bugüne kadar Meclis'in hangi nisapla toplandığı, hangi kararları hangi nisapla alması gerektiği ve geçmiş uygulamalar dikkate alındığında burada meçhul olan bir şey yok, yeni bir unsur yok, yeni bir anayasal düzenleme bugüne kadar yapılmadığına göre durup dururken gerilim çıkarmak...”

-“BUNLAR SİYASİ, İDEOLOJİK YORUMLARDIR”-

Çiçek, bu tartışmalar nedeniyle Türkiye'ye “yazık olacağını” ifade ederek şöyle devam etti:

“Bence Türkiye'ye yazık olur, haksızlık olur. Türkiye kendisine bir yol çizmiş, bu yol Türkiye'nin menfaatine olan bir yoldur ve bu yolda yürürken gerginliklerle bir yere varmak mümkün değil. Türkiye'yi bir parti de tek başına esir alamaz. Herkesin davranışlarını beyanlarını, demeçlerini yasa ve anayasa çerçevesinde söylemesinde fayda vardır. Bunlar Türkiye'ye fayda getirecek tartışmalar da değildir. Yani, Ak Parti olmasaydı da kendileri olsaydı, bu teklifi getirenler hiç bu yorumları yapmazlardı. Bunlar biraz militanca anayasal yorumlardır, ideolojik yorumlardır ve siyasi yorumlardır. Ben onlara katılmıyorum.”

-MEMUR MESAİ SAATLERİ-

Küresel ısınmaya bağlı olarak mesai saatlerinin erkene alınıp alınmayacağının Bakanlar Kurulunda gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine Çiçek, konunun Bakanlar Kurulunda gündeme gelmediğini söyledi.

Çiçek, ilgili bakanlıklardan oluşan çalışma grubunun mesai saatlerine ilişkin ilerde bir çalışma yapması halinde bunun Bakanlar Kuruluna gelebileceğini kaydetti.

Türkiye'de suların kullanımının koordinasyonuna ilişkin bir soru üzerine de Çiçek, bir çok bakanlık, genel müdürlüğün şu veya bu şekilde bu konuyla ilgili olduğunu belirterek, “Belki şu safhada bunların hepsini bugünden yarına bir yasal düzenleme ile çözmek yerine, en azından bu üç bakanlık bir araya gelip koordinasyonu yapmak suretiyle bu kaynakların daha verimli kullanılması mümkün olacaktır” dedi.

-KENAN EVREN'İN SÖZLERİ-

Çiçek, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in açıklamalarına ilişkin bir soruya, ”Biz Bakanlar Kurulunda o konuyu hiç konuşmadık” yanıtını verdi.

Çiçek, “Şahsi görüşünüzü alabilir miyiz” sorusu üzerine de şunları söyledi:

“Şahsi görüşümü şu anda söyleyemem. Ben o tartışmaya girmek istemiyorum. Bence herkesin en azından şuna dikkat etmesi lazım; Zaman zaman belki hepimiz yanlış yapıyoruz, bu konularda biraz dikkatli olmak lazım. Yani Türkiye'nin önünde bunca sıkıntı, bunca zorluk varken birilerini çözmeden yeni tartışma konularını ilave etmek en azından zamanlama açısından, içeriği bir tarafa, içeriği ile ilgili herkes bir şey söylüyor, tabiatıyla bunun getirdiği zorlukları görüyoruz. Bu zorlukların en başında da yargının karşılaştığı zorluklar var.

Şimdi aynı beyanları birisi söyleyince yargı ne yapacak, öbürü söyleyince ne yapacak. Uygulayıcılarda da bir sürü tereddüt meydana getirmiş oluyor. Onun için biraz daha dikkatli davransak, biraz daha konuşmalarımıza dikkat etsek. Tabiatıyla göreviniz soru sormak, bizden de cevap almaktır. Ama öylesine netameli konularda acaba toplum hazır mı? Özellikle şu son 4-5 sene içerisinde toplumun tüm meselesini bir anda konuşmaya çalıştık, toplum bu kadar yükü kaldırabilecek mi? Bunlara iyi bakmamız lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!