CSM: 'Kurtlar Vadisi ifade özgürlüğü tartışması başlattı'

Güncelleme Tarihi:

CSM: Kurtlar Vadisi ifade özgürlüğü tartışması başlattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2007 11:02

Christian Science Monitor gazetesi, Kurtlar Vadisi dizinin tekrar yayına başlamasıyla birlikte, ülkedeki milliyetçiliği ateşleyeceği gerekçesiyle yayından kaldırıldığını yazdı. Gazete, bu kararın Türkiye’de ifade özgürlüğü tartışması başlattığını vurguladı

Türkiye’de son dönemde en çok konuşulan televizyon programının, yayında bile olmayan bir dizi olduğunu kaydeden Christian Science Monitor gazetesi, Kurtlar Vadisi dizisinin oldukça popüler olduğu belirtti. Haberde, dizinin ilk serisinde Türkiye’nin yer altı dünyasının anlatıldığı ifade edildi.

Bir yıllık bir aranın ardından dizinin ikinci serisinin geçen ay hazırlandığı belirtilen haberde, ancak dizinin yeni sezonunda sadece bir bölümünün yayınlanabildiği vurgulandı. Haberde, bu bölümün ardından diziyle ilgili peş peşe şikayetler geldiği kaydedildi.

POLAT ALEMDAR’A JACK BAUER BENZETMESİ

Kurtlar Vadisi dizisinin şiddeti ve aşırı milliyetçiliği yüceltmekle suçlandığı ifade edilen haberde, dizinin kahramanı Polat Alemdar, Amerika’da da oldukça tartışılan 24 dizinin kahramanı Jack Bauer’e benzetildi.

Dizinin ardından yapılan sinema filminde, Polat Alemdar’ın Irak’a giderek Amerikan ordusu ile savaştığı da hatırlatılan haberde, Kurtlar Vadisi Irak’ın Türkiye’de en çok gişe başarası yakalayan film olduğu vurgulandı. Haberde ancak aynı film hakkında “Amerikan karşıtı” ve “Yahudi karşıtı” olduğu eleştirileri yapıldığı ifade edildi.

Geçen yıl Türk entelektüellerin 301’inci madde nedeniyle ifade özgürlüğünü engellemekle suçlandığı belirtilen haberde, söz konusu maddenin, “kurgusal işlerde” bile Türklüğü aşağılamayı suç saydığı hatırlatıldı. Ancak haberde, bu kez pek çoğu aynı entelektüeller olan kişilerin Hükümetin konuya müdahale ederek Kurtlar Vadisi üzerinde etkili olmasını istediği belirtildi




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!