Sülükle göz tedavisi yapan merkeze durdurma

Güncelleme Tarihi:

Sülükle göz tedavisi yapan merkeze durdurma
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2007 15:25

Manisa'da sülük tedavisi yöntemiyle göz hastalarına yönelik hizmet verdiği bildirilen özel bir sağlık merkezinin faaliyetleri, Sağlık Bakanlığı'nca durduruldu.

Haberin Devamı

Bir süredir kentte sülük tedavisi yöntemiyle göz hastalarına yönelik faaliyet gösteren merkeze, yurt dışından da hastalar gelmeye başladı.

Bu arada, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 14 Şubat 2007 günü gerçekleşen bilimsel kurul toplantısında, merkezle ilgili bu kapsamda basında yer alan haberler görüşüldü.

Tedavisi mümkün olmayan birçok hastalığın sülük sayesinde şifa bulduğuna yönelik haberlerin yanlış ve yönlendirici olduğunu dikkate alan kuruldan, Manisa İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilen yazıda, şöyle denildi:

“Bu haberlerin insanları yanıltıcı ve yanlış yönlendirici, kamu sağlığını tehdit eder nitelikte olması, konunun genel kapsamda bilimsel ve etik yönde değerlendirilmesi amacıyla bilimsel kurulumuz bir toplantı yapmıştır. Hidroterapi (sülük tedavisi) uygulamalarının hangi hastalıklarda, hangi koşullarda yapılabileceği ile ilgili mevzuat oluşturuluncaya kadar adı geçen sağlık kuruluşunda sülük tedavisi uygulamasında kullanılan araç, gereç ve tüm materyaller ile tedavi yapılan odanın mühürlenerek, bu yönde faaliyet göstermelerinin engellenmesi, devam etmesi halinde Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir.”

Haberin Devamı

Manisa İl Sağlık Müdürlüğünce, bakanlıktan gelen yazı doğrultusunda yapılan açıklamada ise “Söz konusu yazı gereği 28 Şubat 2007 tarih ve 698 sayılı il makam onayı doğrultusunda, İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından ilimizde faaliyet gösteren polikliniğinde bulunan sülük tedavisinin yapıldığı iki oda, usulüne uygun olarak kapatılarak, sülük tedavisi faaliyetinden men edilmiştir” denildi.

MERKEZE SUÇ DUYURUSU

Bu arada merkezle ilgili bir vatandaş tarafından yapılan suç duyurusu nedeniyle soruşturma açıldığı öğrenildi. F.Z.K'nın, 12 seanslık küre rağmen iyileşme belirtisi göremediği ve dolandırıldığı iddiasıyla 21 Şubat 2007 günü Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuru üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, polikliniği sahibi Dr. Suat Arusan hakkında “görevini kötüye kullanmak, dolandırıcılık, hasta zafiyetinden yararlanmak, yanlış tedavi uygulamak” suçlarından takibat başlatıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Dr. Suat Arusan da Sağlık Bakanlığının faaliyet durdurma kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, bakanlığın yaklaşımının doğru olduğunu bildirdi. Dr. Arusan, şunları kaydetti:

“Hekim haricindeki kişiler de sülük tedavisine başladılar. Biz bakanlık ile yazıştık ve bire bir görüşmeler yaptık. Dünyanın birçok yerinde sülük tedavisi yasal. Bakanlık da yakın zamanda bununla ilgili mevzuat çıkaracak. Bu süreye kadar sülük tedavisi yapmıyoruz. Polikliniğimizde diğer doğal bitkilerle tedaviler sürüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!