Başkentte 'banka kredisi' vurgunu

Güncelleme Tarihi:

Başkentte banka kredisi vurgunu
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2007 12:40

Çiftçi gibi gösterdikleri kişiler adına sahte belgeler düzenleyerek, bankadan 2.6 milyon YTL düşük faizli traktör kredisi çektikleri belirlenen 6 kişi göz altına alındı.

Haberin Devamı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, yaptıkları istihbarat çalışması sonucunda, Ankara'da faaliyet gösteren bir traktör ana bayii aracılığıyla ”çiftçi kredisi” adı altında traktör satın alımı için bir banka şubesinden ”yüksek miktarlarda usulsüz kredi çekildiğini” tespit ettiler.

Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, söz konusu traktör ana bayii sahiplerinin, beraberlerindeki bazı kişilerle “mekansız” tabir edilen sokakta yaşayan kişileri tespit ederek, 1000-1500 YTL para karşılığında traktör kredisi almaya ikna ettiklerini belirledi.

Bu kişileri “çiftçi” gibi gösterebilmek için banka tarafından istenen ”tarım ve kredi kooperatifi üyeliği”, “ziraat odasına kayıtlı çiftçi olduğunu gösterir belge” ve “arazilerinin olduğuna dair tapu senetlerinin” sahtelerini düzenleyen şebeke üyelerinin hazırladıkları belgelerle birlikte bir bankaya müracaat ettikleri tespit edildi.

Haberin Devamı

Zanlıların, bankadan aldıkları düşük faizli ortalama 100 bin YTL tutarındaki traktör kredisini traktör bayisinin hesabına aktardıkları ortaya çıktı. Krediyi çeken kişiden de traktörün alımı, satımı ve bir başkasına devriyle ilgili noterden vekalet aldıkları da belirlenen zanlıların, aynı şekilde 26 kişi adına bu şekilde kredi çektiği tespit edildi.

MÜFETTİŞLER ŞUBEDE DE İNCELEME BAŞLATTI

Yürütülen çalışmaların ardından polis ekiplerinin düzenlediği operasyonda, traktör bayinin sahibi Erdal B. ve oğlu Nihat B. ile aynı firmada çalıştığı belirlenen Volkan S. ve Musa A. ile adına kredi çekilen İhsan A. ve Servet A. göz altına alındı.

Gözaltına alınan zanlıların iş yeri ve otomobillerinde yapılan aramalarda, traktör kredisi alabilmek için bankaya verilmek üzere hazırlanmış boş veya doldurulmuş halde sahte tapu senetleri, vekaletnameler, kredisi çekilerek satılmış gibi gösterilen, ancak krediyi çeken şahsa teslim edilmeyen traktörlerin plakaları, ziraat odalarından alınmış gibi gösterilen sahte çiftçi belgeleri ile tarım kredi kooperatiflerinden alınmış gibi gösterilen sahte “borcu yoktur” belgeleri ele geçirildi.

Haberin Devamı

Zanlıların, bu şekilde yaklaşık 2.6 milyon YTL tutarında söz konusu bankadan kredi çektikleri belirlendi. Banka şubesinde de bankanın müfettişler tarafından inceleme başlatıldığı öğrenildi.

Bu arada, çeşitli illerdeki tarım ve kredi kooperatifleri birlikleri ile ziraat odalarına durumu yazıyla bildiren emniyet yetkililerinin, söz konusu yerlerden olaylarla ilgili bilgilerinin olmadığı yanıtını aldıkları belirtildi.

Emniyette ifadeleri alınan 6 zanlı, “örgütlü bir şekilde sahte belgeler düzenlemek suretiyle bankalardan düşük faizli çiftçi kredisi çekmek suretiyle nitelikli dolandırıcılık” suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildiler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!