600 asker gidecek

Güncelleme Tarihi:

600 asker gidecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2006 00:00

Lübnan’a ’Barış Tugayı’ olarak bilinen 28. Mekanize Piyade Tugayı’ndan 600 askerin gönderilmesi planlanıyor. Bölgeyi tanıyan uzmanların eğitiminden geçirilen askerler ’Bosna Modeli’nde olduğu gibi öncelikle halkın ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Askerlerimize 1 firkateyn, 2 sahil güvenlik botu eşlik edecek.

LÜBNAN’a 600 asker, 1 firkateyn ile 2 sahil güvenlik botu gönderilmesi düşünülüyor. Lübnan’a gidecek Türk askeri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin daha önceki yurtdışı görevlerinde olduğu gibi Ankara Mamak’ta bulunan ve ’Barış Tugayı’ olarak bilinen 28. Mekanize Piyade Tugayı’ndan olacak.

BÖLGEYİ TANIYORLAR Tugay içindeki subay, astsubay, erbaş ve erlerin tamamı, yeni görev yeriyle ilgili çalışmalarına başladı. Yurtdışında her türlü koşullarda görev yapabilmek için özel eğitimden geçen, iyi derecede yabancı dil bilgisine sahip seçkin askerler, görev yapacakları yerde halkla yakın ilişki kurabilmek ve öncelikli sorunları tespit edebilmek için de bölgeyi iyi tanıyan uzmanların eğitiminden geçiyorlar.

ÇÖL GÖZLÜKLÜ ASLANLAR Türk askeri, İsrail ile Lübnan arasındaki 25 kilometre genişliğe sahip ’tampon bölgede’ görev alması beklendiği için bu bölgenin iklim koşullarına uygun üniforma giyecek. Üniformanın kol bölümünde, göğüs hizasına denk gelecek şekilde, Türk bayrağı ile BM Barış Gücü’ne ait olduğunu gösteren armalar olacak. Türk askeri, bölgedeki doğa koşullarına uygun postal giyip, Suriye veya Ürdün üzerinde oluşup, görev yerini etkisi altına alabilecek kum fırtınalara karşı da çöl gözlüğü takacak.

ÖNCELİK HALKIN Lübnan için ’Bosna modeli’ düşünüldüğünden, askerin yanısıra, karayolları, PTT, Sağlık Bakanlığı, mayın temizleme ve patlamamış bombaları imhada çalışacak sivil kurum ve kuruluşlardan uzmanların da Türk birliği içinde yer alması öngörülüyor. Sivil güçler, Mehmetçik ile birlikte halkın sağlık, iletişim, okul, barınak ve çeşme yapımı gibi önceliklerini de karşılamaya çalışacak.

ŞİDDETE KARŞILIK Türk askeri muharip güç olarak gitmese de kendi güvenliğinden de birinci derecede sorumlu olacak. Tüm uyarılara rağmen Mehmetçik’e yönelik şiddet kullanıldığında, bu tür girişimlere güvenlik amacıyla aynı yöntemle karşılık verilecek.

SURİYE’DEN DESTEK Lojistik destek için gerekirse Suriye toprakları da kullanılabilecek. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e lojistik destek için ülkesinin topraklarını kullandırtmaya hazır olduğunu bildirmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!