60 milyon dolarlık Barbara bizde fosil diye işten atılırdı

Güncelleme Tarihi:

60 milyon dolarlık Barbara bizde fosil diye işten atılırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Son günlerde sorulan soru şu: Türkiye ekranlarında neden bir Barbara Walters yok?

Barbara Walters'ın 69 yaşında, ABC ile 60 milyon dolara (Yaklaşık 40 trilyon lira) yaptığı 5 yıllık anlaşma, ‘‘Türk televizyonlarında neden yaşını başına almış kadın yok?’’, ‘‘Kadınların bizim televizyonlarda belli bir yere gelmesi için ille de ‘güzel' mi olmaları gerekir?’’ gibi soruları ortaya çıkardı. Türk kadın gazeteciler, televizyonların ‘çıtır' kızlarla çalışmayı tercih ettiklerini söylüyorlar. Televizyon yöneticileri ise geçmişi 10 yılı aşmayan Türk özel televizyonlarının da zamanla Walters gibi isimler üreteceğini anlatıyorlar.

TELEVİZYON YÖNETİCİLERİ NE DİYOR?

Tuncay Özkan (Kanal D)

Yaşlılık gençlik değil yetenek ve bilgi

Televizyonda yaşlılık gençlik diye bir şey sözkonusu değil. Önemli olan yetenek ve bilgi. Bu Barbara Walters için de geçerli. Yaptığı anlaşma, bugüne kadar yaptığı işlerin kendisine getirdiği dönüşüm. Sahte yıldız değil. Kendi etik değerleri, ürettikleriyle varolan bir insan. Türkiye'de bu konuda yetişen çok önemli insanlar var. Özel televizyonlarımızın geçmişi henüz 5-6 yıllık. Jülide Gülizar'ı hatırlayın, efsaneleşmiş bir insan. Bizim yetişen insanlarımız, gelecekte eskidikçe, halkla bütünleşme konusunda da başarılı adımlar atacaklar. Defne Samyeli'nin çok önemli bir örnek olacağına inanıyorum. CNN Türk'deki arkadaşlarımız, Christian Amanpour ile yarışacaklar. Ben, kadınların, daha azimli, daha kolay çalışılabilir olduğunu düşünüyorum. Ancak, ne olursa olsun Türkiye'de Walters'ın aldığı kadar para alamazlar. Çünkü fiyat politikası öyle değil. Temennim, bu para sisteminin Türkiye'ye de gelmesi.

Uğur Dündar (Interstar)

Kadın-erkek ayrımı yapmak yanlış

Bence kadın-erkek ayrımı yapmak yanlış. Önemli olan başarılı televizyoncu, başarılı televizyon kişiliği olmaktır. Barbara Walters, bu yaşında o parayı aldı ama ‘Fifty Minutes' programının 81 yaşındaki yapımcısı Mike Wallace da hatırı sayılır bir parayla, 5 yıllık mukavele yaptı. Barbara Walters, dünyadaki en başarılı kadın gazetecilerden biri. Bugün aldığı paranın değerlendirmesini yaparken, yıllarca aynı başarıyı sürdürmüş olduğunu görüyoruz. Sadece Türkiye'de değil Amerika'da da mesleğin zorluklarından yılıp, devre dışı kalan, hem kadın hem de erkek pek çok televizyoncu var. Benim yönettiğim Interstar televizyonu haber merkezinde de çok başarılı kadın muhabir arkadaşlarımız var. Televizyonda, ne erkekler için çok yakışıklı olmak, ne de kadınlar için çok güzel olmak zorunluluğunun geçerli olduğuna inanmıyorum.

Reha Muhtar (Show TV)

Bizim erkek muhabirlerimiz de çok genç

Walters'ın aldığı çok yüksek bir rakam. Türkiye'de böyle rakamlara ulaşmak kadın olsun erkek olsun, hiçbir televizyoncu için mümkün olmayacak. Bu reklam pastasıyla bağlantılı bir şey ve ABD, çok büyük bir tüketim toplumu. Walters, benim çok takdir ettiğim, mükemmel bir televizyoncu, onun en tepe noktalarda para kazanması çok doğal. Bizim haber merkezimizin yarısından fazlasını kadın televizyoncular oluşturuyor. Özel televizyon, Türkiye'de yeni, henüz 10 yıllık bir sektör. Zamanla, tecrübeli meslektaşlarımız da çıkacak, Barbara Walters gibi de olacaktır. Sonuçta, şimdi bizim erkek muhabirlerimiz de genç. Fiziksel güzellik hiç şart değildir, habercinin, haberi anlaması, yorumlaması ve aktarması gerekir. Haber güzel yüzle olmaz, güvenilirlik gerektirir. Güvenilir olması için de insanın ‘90-60-90' ölçülerinde olması gerekmiyor.

KADIN GAZETECİLER TELEVİZYONCULAR NE DİYOR?

Ferai Tınç (Hürriyet)

Başarının değeri var

Barbara Walters, ölçü ve değerlendirmenin deforme olmadığı bir ortamda gerçek bir başarı öyküsü. Bir meslek sahibi olmak özveri ve sabır isteyen bir iş, kolay değil. ‘Ustalık' ise bu uzun sürecin sonunda ulaşılabilen bir seviye ve değeri çok büyük. Ustalardan, hele de kadın ustalardan haz etmeyen bir toplum haline geldiğimiz, bütün hiyerarşileri altüst ettiğimiz için, ihtiyar bir kadına bu kadar çok paranın neden verildiğini anlamak zor. Ama unuttuğumuz bir şey var. Deneyimin, hele de başarılara imza atmış bir ustanın değerinin büyük olduğunu unutuyoruz.

Zeynep Göğüş (ETV)

Kraliçe istenmiyor

Türkiye'de televizyon seyircisinin ‘güzellik kraliçesi' seyretmek istediği doğru değil. Bu safsatayı yaratıp yayanlar, televizyonları yöneten erkekler. Bunun da kanıtı Uğur Dündar, Mehmet Ali Birand, Ali Kırca gibi erkek televizyon starlarının hepsinin 50-60 yaşında olması. Ekranda çekicilik yaratan şey, gençlik ve güzellik değildir. Her insan, her yaşta, eğer varsa zekası, üslubu ve bilgisiyle pozitif enerji yayabilir. Bizde, bunu sadece erkeklerin becerebileceği sanılıyor. Kimse bahane aramasın, Barbara Walters bu açıdan iyi bir örnek oldu.

Yazgülü Aldoğan (Posta)

Yakında dublaj yapacaklar

Hangi yaşta, hangi fizikte ve hangi titizlikte olanların televizyona çıkma hakkı var? Bizim televizyoncular, erkekler konusunda olmayan yaş ve fizik dayatmasını kadınlarda kullanıyorlar. Türkiye'de kadınların, gazeteci olmaları için kafalarının iyi çalışıyor, ağızlarının iyi laf yapıyor olması gerekmiyor. Televizyona çıkmak için ‘çıtır' olmak gerekiyor. Ekrana çıkmak için de eskiden güzellik kraliçesi gibi üst kalifikasyon gerekiyordu. Artık, adı manken olan herkes çıkabiliyor. Türkçe konuşması gerekmiyor, yakında dublaj yapacaklar. Televizyon yöneticileri, televizyonu, eğlence kutusu haline dönüştürdüler.

Nilgün Cerrahoğlu (Milliyet)

Tırnak darbeleri

Kadın gazetecilerin bir basın toplantısında bir bakanı şöyle biraz sıkıştırmaları, üstüste birkaç soru sormaları bile yadırganabiliyor Türkiye'de. Mesleğin erkek duayenleri tarafından arkadan ‘agresif feministlerin tırnak darbeleri' gibi buram buram ‘cinsiyet ayrımcılığı' kokan yorumlar atılıyor ortaya. Televizyon gazeteciliğimizin ebedi idolleri erkek. Maço bir topluma da bu yakışır. Siyaset arenasında kadın liderler, kadın politikacılar var mı ki ekranda Barbara Walters'ın karşıtları olsun? Bir kısır döngü bu.

Gülgün Feyman (Interstar)

Hilal kaş, badem göz

Toplumlar arasında zihniyet farklılığı var. Biz kıymetli değerlerimize sahip çıkamıyoruz, hemen tüketiyoruz. Herşeyin ucuzlatıldığı bir yapıdan geçiyoruz. Televizyonlarda da aynı şey var. Hilal kaş, badem göz, sırma saçlı oldu mu ekrana çıkarıveriyorlar. Erkeklerde de yakışıklılık aranıyor. Onlara ‘Ekranda çok güzeldin' diyorlar ama ‘Bu soruyu çok doğru sordun' demiyorlar. Ama sesi oturmamış, gencecik hanımlar haber sunuyor, yüzüne olaylara hakimiyet ifadesi oturmuyor. Ekranlarda bir garabettir gidiyor. Ben mevcut sistem içinde varlığımı sürdürüyorum, ama nereye kadar?

Meral Tamer (Milliyet)

15-20 yılım daha var

Barbara Walters, 69 yaşında rekor transfer teklifini almışsa ve 74 yaşına kadar da ekran başında kalmayı garantilemişse, demek ki benim de bir TV kanalından cazip teklif alabilmek için önümde daha 15-20 yıl var. Mükemmel! Şaka bir yana, ben bizim özel TV'lerin sadece orta yaş ve üzeri kadınlara kapalı olduğunu düşünmüyorum, spor programlarını saymazsak, orta yaşı geçmiş erkek sunucu ve programcı sayısı da pek fazla değil. Belki, değişik ayak oyunlarını barındıran yer kapma ve kapılan yeri koruma mücadelesine birikimli kadınların girmek istemeyişinden...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!