6 ayda 5.5 milyon dijital müzik indirdik, hedef 13 milyona çıktı

Güncelleme Tarihi:

6 ayda 5.5 milyon dijital müzik indirdik, hedef 13 milyona çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2007 00:00

Son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte Türk dijital müzik pazarı da kızışmaya başladı.

İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde yasal yollarla indirilen dijital müzik, illegal sitelerden indirilen müziği geçerken, Türkiye’de de ilk altı ayda yasal olarak 5 milyon 536 bin 170 dijital müzik indirildi. 2007 yılı sonuna kadar hedef 13 milyon adet dijital müziği buldu.

MÜZİK yapımcıları bir yandan korsan sitelere karşı hukuk savaşını sürdürürken global pazarda yasal download sitelerinin sayısı da gün geçtikçe artıyor. 2003 yılında dünya genelinde sayıları 50’yi geçmeyen yasal müzik sitelerinin sayısı bu yıl 500’ü geçti. Türkiye’de de kullanılmaya başlanan yasal download siteleriyle müzik severler bu yılın ilk altı ayında 5 milyon 536 bin 170 tane dijital müziği yasal olarak indirdi. Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği’nin (MÜ-YAP) resmi internet sitesinde yayınlanan ve "dijital müzik ekonomisi" başlığı altında toplanan verilere göre ise dijital müzik pazarı üç yıl içinde 380 milyon dolardan 2 milyar dolar büyüklüğe ulaştı.

TÜRKİYE’DE HEDEF 13 MİLYON: Dijital müzik pazarının gelişen teknolojiyle birlikte daha da büyüyeceği öngörülürken, Mü-Yap yetkilileri, Türkiye’de 2007 yılında yasal yollarla indirilen dijital müzik sayısının 13 milyon adedi geçeceğini söylüyor. 2006 yılında 9 milyon 632 bin 236 adet dijital müzik indirildiğini belirten yetkililer, bu yılın ilk altı ayında Türk müzik severlerin 5 milyon 536 bin 170 tane dijital müziği yasal yollarla elde ettiğini anlattı. Mü-Yap’ın internet sitesinde yer alan araştırmaya göre 2004 yılında 380 milyon dolar olan yasal dijital müzik pazarı, 2005’te 1.1 milyar dolara, 2006 ise 2 milyar dolara ulaştı.

EN BÜYÜK PAZAR İNGİLTERE: İnternet sitesindeki verilerde plak şirketlerinin dijital müzik gelirlerine değinilerek, birkaç yıl öncesine kadar dijital müzik gelirlerinin yüzde 0 olduğu bugün bu rakamın yüzde 6’yı geçtiği ifade ediliyor. Sitede yer alan açıklamaya göre yasal dijital müzik kullanımının, dijital korsanlığı ağır ağır gerilettiği vurgulanıyor. Mü-Yap tarafından hazırlanan "dijital müzik ekonomisi" raporunda The International Federation of the Phonographic Industry’nin (IFPI) de verilerinden yararlanılarak şu konulara dikkat çekiliyor: "Cep telefonlarına şarkıların indirilmeye başlandığı 2005’ten beri, cep telefonları önemli bir müzik aracı haline gelmiştir. Cep telefonu müzikleri plak şirketlerinin dijital gelirlerinin yaklaşık yüzde 40’ıdır. Dünyanın en büyük dijital müzik pazarı olan İngiltere ve Almanya’da iTunes, Musicload ve MSN gibi güncel sitelerde yasal müzik alıcıları yasal olmayan dosya paylaşımcılarını geçmiş durumdadır."

CEP TELEFONU TEKNOLOJİSİ: Mü-Yap’ın resmi internet sitesinde yer alan araştırma notlarına göre dijital müziğin gelişiminde cep telefonu teknolojisindeki ilerlemelerine dikkat

çekiliyor. Raporda cep telefonu teknolojisiyle ilgili olarak ise şu noktalara değiniliyor: "Teknolojik gelişmeler sonucunda müziğin kullanımı alışıla gelmiş kanallar dışına da taşmakta ve internet, GSM şebekeleri, dijital müzik çalarlar gibi bir dizi alan açılmaktadır. Internet ortamındaki gelişmelere paralel olarak GSM kullanımlarında da önemli bir artış görülmektedir. Özellikle 3G teknolojisinin devreye girmesiyle 500 şarkı download edebilen cihazlar piyasaya sürülmüştür. Önümüzdeki yıllarda bu alanda çok farklı uygulamaların gündeme geleceği öngörülmektedir."

DEM: Yabancı şirketlerin gözü Türkiye’de

DOĞAN Elektronik Müzik (DEM) yetkilileri, dünyada dijital müzik pazarının her yıl 20 kat büyüdüğüne işaret ederek, "Dünyada bu pazarın 2007 yılını 3 milyar dolar bir büyüklükle kapatabileceği konuşuluyor. Türkiye’de daha yeni yeni gelişme gösterse de diğer gelişmiş ülkelere kıyasla Türkiye daha avantajlı" dedi. Yetkililer Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Tüketici ve üretici arasında karşılıklı bir öğrenme süreci yaşanıyor. Dünyadaki pazar büyüse de Türkiye daha yasal dijital müzik pazarında kendini yeni yeni kanıtlıyor. Yabancı firmalar gözünü bu pazara dikmiş durumda. Önümüzdeki dönemde sektöre yabancılarda girecektir. Bu şekilde büyüyen bir pazar olacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!