5’te ‘hazırlık’ okullara bağlı

Güncelleme Tarihi:

5’te ‘hazırlık’ okullara bağlı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2018 23:00

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl tüm ortaokul 5’inci sınıflarda başlatılması beklenen İngilizce hazırlık uygulamasını veli ve öğrenci talebine göre okul müdürlerinin kararına bıraktığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), 2015’te ortaokul 5’inci sınıfların yabancı dil hazırlık sınıfı olması için çalışmalara başladı. Program hazırlıklarının ardından pilot çalışma 2017-2018 eğitim yılında 779 ortaokulda yapıldı. Projenin bu yıl tüm ortaokullarda uygulanması beklenirken MEB’den il milli eğitim müdürlüklerine 14 Ağustos’ta gönderilen yazıyla, çalışmanın isteğe bağlı başlatılmasına karar verildiği ortaya çıktı. Program, ortaokul 5’inci sınıf öğrencileri ile velilerinin talebi ve okul müdürlerinin kararıyla hayata geçirilecek. Bu kapsamda 5’inci sınıflarda haftada 18 saate kadar yabancı dil eğitimi verilebilecek. Eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı göz önüne alınarak il veya ilçe eğitim müdürlükleriyle okul yönetimi gerekli tedbirleri alacak. Yazıya göre yabancı dil eğitimi, okulun imkânları dikkate alınarak 5’inci sınıfların tüm şubelerinde uygulanabileceği gibi, öğrencilerin talepleri de değerlendirilerek belirli şubelerde de yapılabilecek.  

Haberin Devamı

EŞİTSİZLİK ENDİŞESİ
MEB’in yeni kararını değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü’nden Prof. Dr. Yasemin Bayyurt, okullar arasında eşitsizlik olabileceği görüşünde: “Okullar arasında eşitsizlik oluşabilir. Ancak 5’inci sınıfta yabancı dil ağırlıklı eğitim programı uygulayan okullar, diğer derslerdeki açıklarını kapatmak için bir planlama da yapabilmeli. İngilizce’de haftalık ders saati 18’e yükseldiğinde, diğer branşlardaki eğitimin nasıl düzenleneceği planlanmalı. Özel okullar bunun için etüt saatleri ya da ek dersler açmakta zorluk çekmeyebilir. Ancak bazı devlet okullarında yabancı dille diğer dersler arasında denge kurulamazsa, problemler ortaya çıkabilir.”

Eğitim-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan ise “Bakanlık kararı okullara bıraktığında, dezavantajlı bölgelerdeki öğrenciler geride kalabilir. Çünkü öğrenci ve velilerden talep gelse bile, öğretmen ve materyal eksiklikleri yaşanabilir. Bu durum devlet okulları arasında yabancı dil eğitiminde büyük farka neden olabilir” diyor.

Haberin Devamı

MEB: ZORUNLULUK DEĞİL GÖNÜLLÜLÜK
MİLLİ Eğitim Bakanlığı yetkilileri, uygulamayla ilgili şu bilgileri verdi: “Kararı okul müdürlüklerine bırakmamızın nedeni, bunu zorunluluk değil gönüllülüğü dikkate alarak yapmak. MEB, tüm okullara gereken eğitim materyallerini sağlayacak, okullarımız arasında yabancı dil eğitiminde eşitsizliğin oluşmasına izin vermeyeceğiz. Geçen yıl 779 ortaokulun 5’inci sınıfında yabancı dil ağırlıklı eğitim verildi. Yapılan değerlendirmelerde gördüğümüz en önemli madde isteklilikti. Yani isteyen öğrenciye istediği dersin ağırlığını arttırmak daha doğru. Bunu ders saati üzerinden de görmemeliyiz. Yani seçmeli derslerde öğrenciler sanat da spor da değer eğitimi de seçebilsinler istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!