Trabzon diyaloğu

Güncelleme Tarihi:

Trabzon diyaloğu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2007 00:00

İtalyan rahip Santoro öldürülüşünün 1. yılında Trabzon’da düzenlenen ayinle anıldı. Katil O.A.’nın anne ve babası kiliseye gelerek Santoro’nun ailesine başsağlığı diledi, üzüntülerini iletti.

TRABZON’da geçen yıl 5 Şubat günü Santa Maria Kilisesi’nde 16 yaşındaki O.A’nın silahlı saldırısında yaşamını yitiren İtalyan rahip Andrea Santoro, ölüm yıldönümünde İtalya’dan gelen yakınları ve din adamları tarafından anıldı. Rahibi öldürdüğü için yargılandığı mahkemede 18 yıl 10 ay hapse mahkum olan O.A.’nın annesi ve babası, ayin başlamadan önce kiliseye gelerek Rahip Santoro’nun annesi ve kız kardeşlerine başsağlığı diledi, olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Santoro’yu anma töreni için İtalya Katolik Piskoposlar Kurulu Başkanı Kardinal Camillo Ruini, Roma Vikerliği Genel Sekreteri Mauro Parmeggiani ve rahip Enrico Feroci, Rahip Santoro’nun annesi Maria Polselli, kız kardeşleri Maddalena ve İmelda, dayısı Antonio Polselli THY’nin tarifeli uçağıyla Trabzon’a geldi. Santoro’nun kız kardeşi Maddalena havalimanında yaptığı açıklamada "İtalya’dayken de Hıristiyanlık ve Müslümanlık arasında iyi ilişkiler kurmak için çalışıyordu. Umarım bu diyalog günden güne devam etsin, somut şekilde yürüsün, iki din arasında sevgi büyüsün. Türk halkına Andrea’yı 6 yıl boyunca aralarına kabul ettikleri için teşekkür ediyoruz" dedi.

KİLİSEYE GELDİLER
/images/100/0x0/55eb28b3f018fbb8f8af25b5


Santoro’yu öldüren O.A.’nın babası Hikmet A. ile annesi Necmiye A., ayin başlamadan önce Santa Maria Kilisesi’ne geldi. Hikmet ve Necmiye A. çifti burada Rahip Santoro’nun annesi Maria Polselli, kız kardeşleri Maddalena ve İmelda’ya başsağlığı diledi, olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdi. Kiliseye gelen Trabzon Belediye Başkanı CHP’li Volkan Canalioğlu da Santoro’nun annesi ve kız kardeşlerine çiçek verdi ve üzüntülerini paylaştığını söyledi. O.A.’nın anne ve babası ile Canalioğlu ayinden önce kiliseden ayrıldı.

SANTORO VE ÇOCUĞA DUA

Canalioğlu, basın mensupları içeride yaşananları şöyle anlattı: "O.A’nın annesi Necmiye A, İtalya Katolik Piskoposlar Kurulu Kardinali Camillo Ruini’nin elini sıktı ve eşi Hikmet A. ile birlikte çok üzgün olduklarını söyleyerek baş sağlığı dilediler. Santoro’nun ailesi de ’Çocuğu (katil zanlısı O.A) ziyarete giderseniz bizim de iyi niyetli dileklerimizi iletin. Dualarımız Santoro ve çocuk içindir’ dediler."

35 kişinin katıldığı ayinde kız kardeşleri, Canalioğlu’nun verdiği çiçek buketlerini, Santoro’nun duvarda asılı yağlıboya tablosunun altına yerleştirdi. Dinsel tören sonrasında Kardinal Ruini İtalyanca bir konuşma yaptı. Konuşma Türkçe’ye de çevrildi. Ruini, "Trabzon, Anadolu ve tüm Türkiye’de bulunan Hıristiyan cemaate yakınlığımızı ve kardeşçe dayanışmamızı ifade etmeye geldik" dedi.

Baba el öptü

Katilin annesi Necmiye A. ile babası Hikmet A. Trabzon’da düzenlenen ayin öncesinde kiliseye geldi ve Santoro’nun ailesi ile Kardinal Ruini’ye olaydan duydukları üzüntülerini iletti. Necmiye A., Kardinal’in elini sıktı. Baba Hikmet A. ise iki kez Ruini’nin elini öpmeye çalıştı, ancak üçüncü girişimde başarılı olabildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!