Cemaatine göre imam

Güncelleme Tarihi:

Cemaatine göre imam
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2007 00:00

Sıradan imamların önemli camilerde görev yapmasının önüne geçilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yeni teşkilat yasa tasarısında 500 cami için başimamlık kadrosu öngörülüyor. Dil bilen, yüksek lisanslı başimamlar entelektüel cemaati olan camilerde de görev yapacak.

DİYANET İşleri Başkanlığı (DİB) yeni teşkilat yasa tasarısında öngörülen başimamlık uygulamasına cemaati entelektüellerden oluşan camileri de aldı. DİB yaptığı etüt sonucu Türkiye’de yaklaşık 500 cami için başimamlık kadrosu oluşturulması kararlaştırdı.

Prof. Dr Ali Bardakoğlu, başimamlık kadrosunun zorunluluğuyla ilgili olarak Hürriyet’e yaptığı açıklamada, "Bir köy imamı çeşitli yöntemlerle ertesi gün Türkiye’nin en önemli camilerinde göreve başlayabiliyordu. Oysa, başimamlıkta, önemli camilerimizde dil bilen, yüksek lisans derecesi olan imamlarımız görev alabilecek" diye konuştu. Bardakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

TATİL YÖRELERİNE DE BAŞİMAM ATANACAK

Başimamlar sadece camilerin büyüklüğüne göre görevlendirilmeyecek. Bir caminin merkezi olması, cemaatinin entelektüel seviyesinin yüksek olması da oraya başimam atanması için gerekçe olabilecek. Çünkü, cami küçüktür, ama hitap ettiği cemaatin kültür düzeyi yüksektir. Biz o cemaate uygun imam atamalıyız. Örneğin, cemaatin tatil yörelerindeki camilerimizin cemaatini de bu kapsamda değerlendiriyoruz. Özellikle yaz aylarında tatil yörelerinde çok önemli bir nüfus artışı meydana geliyor. Bu artış cami cemaatinin sayısında ve kültürel birikiminde artışa neden oluyor. Ciddi bir kültür düzeyi artışı gözlemliyoruz o bölgelerde. Dolayısıyla, büyük camiler kadar benzer yerlerdeki camilerimizde de başimamlar görev alacak.

İMAM KENDİNİ İSPATLAYACAK

Köy imamı ile kasaba, şehir, büyük merkezlerdeki imamlar aynı statüde. Biz bunlara kademeler getirerek din görevlilerinin kendilerini yetiştirmesini istiyoruz. İmamların tayininde siyasi baskının veya nüfuz kullanımının devre dışı kalmasını sağlamalıyız. Bir imam köyden kasabaya, kasabadan şehre, şehirden büyük camiye gelecekse, ancak ve ancak kendini geliştirerek gelebilecek. Kendini ispatlayacak, açılan sınavlara girecek. Bilgi birikimini nesnel kriterlerle ölçeceğiz, böylece hem özlük haklarında iyileşme olacak hem de statüsünde gelişme meydana gelecek. İmam, uzman imam, başimam kategorileri oluşturacağız. En üsteki başimam olacak. Mesela Sultanahmet ya da Kocatepe’nin imamı başimam olacak. Özlük hakları itibariyle ilçe müftüsüne denk ya da yakın olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!