Türkiye’yi vurdular

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’yi vurdular
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2007 00:00

Agos Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Bir görgü tanığı 20 yaşlarındaki saldırganın, "Vurdum Ermeni’yi" diye bağırdığını anlattı. Gazetenin yayın kurulu üyesi Seropyan ise bir kişinin Dink’i kapıya çağırdığını ve başına 4 kurşun sıktığını söyledi.

Haberin Devamı

Saldırının ardından ilk görüntüler 

ERMENİ cemaatinin gazetesi Agos’un Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, dün Osmanbey Halaskargazi Caddesi 192 numaradaki gazete binası önünde, 15.00 sıralarında uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Başından vurulan Hrant Dink’e yere düştükten sonra da bir el ateş eden, 20 yaşlarında 1.70 boylarında, esmer, hafif uzun saçlı, 70-75 kilo, açık renk bere, mavi kot ve haki rengi mont giyen saldırgan koşarak kaçtı. Başından iki kurşun yarası alan Hrant Dink, Sebat Apartmanı’nın alt katında bulunan Filiz Optik-Saat mağazasının önünde yüz üstü düştü. Polis olay yerinde 7.65 çapındaki Baretta’dan çıkan 4 boş kovan buldu.

SİLAHI SOL ELİNDEYDİ

/images/100/0x0/55ea812df018fbb8f8844f68


Edinilen bilgiye göre saldırıdan yarım saat önce bir kişi, Hırat Dink’le görüşmek istediğini belirterek kapının önüne çağırdı. Ancak görevli Dink’e arayan kişiye "Burada yok" dedi. Hrant Dink, gazetedeki mutfakta yemek yedikten sonra bankaya gitti, dönüşte saldırıya uğradı. Görgü tanıkları saldırganın Dink’e arkadan yaklaşarak kafasına ateş ettiğini söyledi. Bir markette temizlik görevlisi olarak çalışan ve adının E. olduğu belirtilen bir kadının saldırgana "Yapma" diye bağırdı. Bir görgü tanığı da saldırganın "Vurdum Ermeni’yi" diye bağırdığını söyledi. Mal getiren konfeksiyoncu C. Y., "Saldırgan benim üzerinde bulunduğum Şafak Sokak’tan kaçtı. 200 metre koşup tabancayı beline koydu. Başındaki beyaz renk yün bereyi çıkardı. Bu sokaktan sol tarafta kalan ve Rumeli Caddesi’ne çıkan Süleyman Nazif Sokak’a saptı. Saldırganın favorileri uzun ve ince kesimdi" dedi. Bir başka görgü tanığı ise saldırganın tabancayı sol eliyle tuttuğunu belirterek kot montun altındaki kazağın kırmızı ağırlıklı desenli karışık renkli olduğunu söyledi.

Saldırıdan bir saat sonra Taksim Tramvay Durağı’nda saldırganın eşkaline uyan 2 kişi gözaltına alındı. Gazetenin yayın kurulu üyesi Serkis Seropyan, Hrant Dink’in yemek yedikten sonra bir kişi tarafından kapının önüne çağrıldığını belirterek, "Birisi kapının önünde başına 3 el kurşun sıkmış" dedi. Agos’un resmi sitesine, silah çerçeve içinde Hrant Dink’in fotoğrafı konuldu. Yakın arkadaşı Orhan Alkaya, Agos Gazetesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Hrant Dink’in enseye 3 nokta atışıyla öldürüldüğünü öğrendiklerini söyledi. Alkaya, "Bu Güneydoğu’da Hizbullahçıların kullandığı bir yöntem. Cinayet profesyonelce işlenmiş. Bu ülke faşistlerin, katillerin ülkesi değil, bu ülke bizim ülkemiz. Hrant’ın ülkesi. Bu cinayeti işleyenler kaybedecek" dedi.

VALİ OLAY YERİNDE

Vali Muammer Güler olay yerinde inceleme yaptıktan sonra gazetecilerin sorularına yanıt vermedi. Hrant Dink’i görüşmek için ofisine çağıran vali yardımcısının kim olduğunun sorulması üzerine "Araştıracağız, hepsine tek tek bakacağız" dedi. Güler yazının yayımlandıktan sonra herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığı sorusuna cevap vermeyerek apar topar aracına binerek olay yerinden ayrıldı.
/images/100/0x0/55ea812df018fbb8f8844f6a


Koruma istemedi

Hrant Dink, Yeri Şafak Gazetesi’nde yayınlanan röportajda, "Dava döneminde tehdit geldi mi? Koruma istediniz mi?" sorusunu, "Çok tehdit aldım ama korunarak yaşamak istemiyorum" diye yanıtlamıştı. Hrant Dink’in valilikten koruma talebinde bulunmadığı ortaya çıktı. Avukatı Erdal Doğan da, "Bildiğim kadarıyla bir koruma talebi yoktu. Güvenliğin koruma talebiyle sağlanabileceğine inanmıyordu" dedi.

CENAZE TÖRENİ SALI GÜNÜ;

Öldürülen gazeteci Hrant Dink'in avukatı Erdal Doğan, Dink'in cenazesinin 23 Ocak Salı günü saat 14.00'te Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nden kaldırılacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!