'Gerillanın adını terörist koyduk'

Güncelleme Tarihi:

Gerillanın adını terörist koyduk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2007 00:00

’Türkiye barışını arıyor’ konferansını açan Yaşar Kemal, "Gerillanın adını terörist koyduk. Sözcükler bir gün işe yaramaz olur. Kendi halkıyla savaşan bir ülke olduk" dedi. Türklerle Kürtlerin dost olduğunu vurgulayan Kemal "Ey milliyetçi ırkçılarımız, dünyada bir tane dostumuz varsa, o da Irak Kürtleridir" diye konuştu.

’TÜRKİYE barışını arıyor’ başlığıyla toplanan konferansın açılış konuşmasını yapan ünlü yazar Yaşar Kemal, Türkiye’de 25 yıl süren düşük yoğunluklu çatışmayı, ’light savaş’ olarak niteleyerek, "Gerillanın adını terörist koyduk. Bundan da bir umut bekledik. Sözcükler her zaman her koşulda değişebilir ve bir gün işe yaramaz olur" dedi. Kürtlerin, Türklerin dostu olduğunu anlatan ve sözlerine Atatürkün 1924’teki bir demecinden Kürtlerin özerkliğinin tanınmasına ilişkin bir alıntı yaparak başlayan Kemal, "Ya gerçek bir demokrasi ya da hiç" diyerek bitirdiği konuşmasında şunları söyledi:

NEDEN BİTMİYOR

Savaşlar insanların, üstünde yaşadığımız toprakların ölüm fermanıdır. Ve bizim savaşımız 25 yıldır hiç bitmiyor. Nasıl, niçin bitmiyor? Bunda kimsenin bilmediği bir keramet olsa gerek. I. Dünya Savaşı 4 yıl, II. Dünya Savaşı 6 yıl sürdü. Bizimki ne kadar sürecek hiç belli değil.

VİCDANLARA BULAŞTI

30 bin kişi öldü. Korucu dedikleri, sayısı 70 bini geçmiş sivil savaşçılar bulaştı ülkenin vicdanına. 5 bin köyün birçoğunun evleri yıkıldı. Kendi halkıyla savaşan bir ülke olduk. Dağlara ne kadar delikanlı gitmiş, sayısını biliyor mu bu hükümet?

ONURUYLA OYNAMAYIN

Bir insana, bir halka ne yaparsanız yapın, ama onuruyla oynamayın. Bu benim gençliğimden bu yana dilime pelesenk ettiğim bir sözümdür. Bizim yöneticiler bunu tersini yaptılar. Halka etmediklerini bırakmadılar. Yüreğim yanıyor bunları söylerken, ben bir yazarıyım çünkü bu halkın.

IRAK KÜRTLERİ DOSTUMUZ

Bizim devlet büyüklerimiz, gazetecilerimiz Irak’ta Kürtler bağımsız devlet olurlarsa bu savaş sebebi olmalı diyorlar. Niçin? Kim ne sanırsa sansın, ey milliyetçi ırkçılarımız, dünyada bir tane dostumuz varsa diyelim, o da güneyimizde petrol kıyılarının üstünde oturan Irak Kürtleridir.

Barış için beyaz tülbent
/images/100/0x0/55ea3abff018fbb8f872bc32


YAZAR Yaşar Kemal, konferansta eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk’la yan yana oturdu. Selçuk ve Kemal, uzun süre samimi bir şekilde sohbet etti. Arkalarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, eski İHD Genel Başkanı Akın Birdal oturdu. Konferans sırasında bir Kürt kadın, Yaşar Kemal’in boynuna barışı simgeleyen beyaz tülbent taktı. Kemal de kadının elini öptü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!