Yaşar Kemal: Türk'ün dostu Kürtlerdir

Güncelleme Tarihi:

Yaşar Kemal: Türkün dostu Kürtlerdir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2007 15:34

“Türkiye Barışını Arıyor” başlıklı konferansta konuşan yazar Yaşar Kemal, Türkiye’de milliyetçi kisvesine bürünmüş ırkçılar olduğunu ve “Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur” sözünü dillerine pelesenk ettiğini belirterek, “Bir ülke halkına bundan daha korkunç bir söz edilemez. Türk’ün Türk’ten başka dostu vardır, gizli saklı değildir. Malazgirt’ten bu yana Kürtler Türklerle dosttur” dedi.

Ankara’da iki gün sürecek olan “Türkiye Barışını Arıyor” başlıklı konferans, İç Kale Otel’de başladı. Konferansın dinleyicileri arasında yazar Vedat Türkali, DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, eski DEP’li milletvekilleri Orhan Doğan, Hatip Dicle, Fehmi Işıklar, eski DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, avukat Eşber Yağmurdereli, Gaziantep eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, CHP eski Genel Sekreteri Ertuğrul Günay, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, İnsan Hakları Derneği eski Genel Başkanı Akın Birdal, AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan gibi isimler yer aldı.

MUSTAFA KEMAL’LE BAŞLADI

Yazar Yaşar Kemal  konuşmasının başında Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923’te İzmit’te yaptığı “Binaenaleyh, başlı başına bir Kürtlük tasavvur etmekten ise, bizim Teşkilat-ı Esasiye Kanunu mucibince, zaten bir nevi mahalli muhtariyetler teşekkül edecektir. O halde hangi livanın ahalisi Kürt ise onlar kendi kendilerini muhtar olarak idare edeceklerdir. Bundan başka Türkiye’nin halkı mevzuibahs olurken, onları da beraber ifade etmek lazımdır. İfade olunmadıkları zaman, bundan kendi kendilerine ait mesele ihdas etmeleri daimi varittir” şeklindeki konuşmayı okudu.

TÜRKLERİN DOSTU KÜRTLERDİR

Yaşar Kemal, Türkiye’de milliyetçi kisvesine bürünmüş ırkçılar olduğunu ve “Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur” sözünü dillerine pelesenk ettiğini belirterek, “Bir ülke halkına bundan daha korkunç bir söz edilemez. Türk’ün Türk’ten başka dostu vardır, gizli saklı değildir. Malazgirt’ten bu yana Kürtler Türklerle dosttur. Bu Kurtuluş Savaşı’na kadar sürmüştür. Kimileri yazıyor, söylüyorki Kürtler Kurtuluş Savaşı’nda Türklerle birlikte olmasaydı, bu savaş zordu. Mustafa Kemal Paşa’nın büyük zekası bu zorluğu alt etti” dedi.

Mustafa Kemal’in kongreyi Erzurum’da toplamasının bir nedeninin Kürtler olduğunu belirten Yaşar Kemal, Kürtlerin “Savaş bitene kadar Mustafa Kemal Paşa’nın emrindeyiz” diye bildiri yayınladığını da anlattı.

“LİGHT” SAVAŞ
Yaşar Kemal: Türkün dostu Kürtlerdir
Salondaki dinleyicilerden biri Yaşar Kemal'in boynuna beyaz tülbent taktı.


Yaşar Kemal, güneydoğuda yaşanan terör olayları ve askeri operasyonlar için “light savaş” benzetmesi yaparak, “25 yıldır süren düşük yoğunluklu çatışmalar denilen light savaşımıza gelince bir türlü bitmiyor, niçin bitmiyor. Ülkemiz bu savaştan büyük zarara uğradı. Evler yakıldı. İnsanlar ülkenin bir çok yerin dağıtıldı. Faili meçhul cinayetler olağanlaştı. Bu savaş Türkiye’nin belini kırdı. Kendi halkıyla savaşan bir ülke olduk. Bu savaşa 100 milyon dolar gitti diyorlar, doğru değil, giden para daha çok dolardır” dedi.

Kürtlerin barış istediğini ve hiçbir zaman kendilerini azınlık saymadığını kaydeden Yaşar Kemal, Kürtler aleyhine propaganda yapıldığını ancak Türk halkının kardeşliği unutmadığını, bu kışkırtmaya gelmediğini ifade ederek, “Çünkü onlar kardeştir. Hiç kimse onları kardeşlikten ayıramaz. Bin yılın adı var. Birileri iç savaş tetiklemeye uğraştılar” diye konuştu.

Kürtleri dışlayan milliyetçi ırkçıların “Kürt dili yoktur, Türkçe çok şiveli bir dildir, kart kurt dilidir” iddiasını ileri sürdüğünü belirterek tepki gösteren Yaşar Kemal, “Kürt dili zengin bir dildir. Kimse Kürtler Türklerin emrinde diyemez. Yüreğim yanıyor. Dünya binlerce çiçekli kültür bahçesidir. Yetkililer anlamıyor, öbür kültürlere yasak koyunca Türk kültürünü de fakirleştiriyorlar” dedi.

BARIŞ ANNELERİNİN ELİNİ ÖPTÜ

Türkiye’de, batı kültürünün taklit edildiğini söyleyen Yaşar Kemal, “İstanbul’da dükkanlarda Türkçe isim yüzde 10. Bir kültürü, taklitçilik yok eder” diye konuştu.

Konuşmasını “ya demokrasi ya hiç” diyerek bitiren ve ayakta alkışlanan Yaşar Kemal, yerine oturmadan önce kendilerine “Barış Anneleri” diyen beyaz başörtülü kadınların elini öptü. Kadınlar da Yaşar Kemal’e karanfil verdi, boynuna beyaz başörtüsü taktı.

Bir ara tekrar söz alan Yaşar Kemal, dil ve edebiyatın önemine değinerek, “Dilini kesmeden bir milleti esir edemezsiniz” dedi. Yaşar Kemal, Kürtçe dil kurslarının açılmasının yetersiz olduğuna işaret ederek, “Kurs dili geliştirecek bir şey değil. Dili geliştirecek olan kültürdür” dedi.

MAHKEME TEPKİSİ

Yaşar Kemal’in ardından diğer konuşmalara geçilirken, oturum yöneticisi, Barış İnisiyatifi’nden Orhan Miroğlu, eskip DEP’li Orhan Doğan ve yazar Mehmet Uzun’un konferanstaki konuşmalarının dinlenmesi için mahkeme kararı çıktığını belirterek, tepki gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!