Ertuğrul Firkateyni su yüzüne çıkarılıyor

Güncelleme Tarihi:

Ertuğrul Firkateyni su yüzüne çıkarılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2007 00:00

İkinci Abdülhamid tarafından 1890 yılında Japon imparatoruna iyi niyet elçisi olarak gönderilen ve dönüş yolunda Japonya’da batan Ertuğrul Firkateyni’nin batığı su yüzüne çıkarılacak. Oshima Adası açıklarında batan firkateynde 550 denizci şehit olmuştu.

BODRUM Sualtı Arkeoloji Enstitüsü ve Yapı Kredi Emeklilik, Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı’nın (TINA) katkılarıyla hazırlanan ve üç yıl sürmesi planlanan "Ertuğrul" projesi çerçevesinde, 550 denizcimizin şehit olduğu Ertuğrul Firkateyni’nin kalıntılarının tespiti ve su üstüne çıkarılması amaçlanıyor.

Bu kapsamda ilk araştırma çalışmaları, Türkiye’den ve dünyadan su altı arkeolojisinin en önemli isimlerinden oluşan bir ekip tarafından 8-27 Ocak arasında Japonya’nın Kushimoto Kenti’nde yapılacak dalışlarla başlatılacak.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Tufan Turanlı, basın toplantısında yaptığı konuşmada, projenin amacının memleketlerinden 10 bin kilometre uzakta yatan bu kahraman denizcilerin hatıralarını canlandırmak ve iki ülke arasında bu acı olayla başlayan dostluğun sürmesine aracılık etmek olduğunu ifade etti.

Ertuğrul Firkateyni’nin hüzünlü hikayesini aktaran Turanlı, "Projenin en önemli ayağı bugün faaliyete geçen
/images/100/0x0/55ea747ef018fbb8f8810f8e
http://www.ertugrul.jp/ internet sitesidir. Projeyle ilgili her türlü detaya ve Ertuğrul Firkateyni’nin hüzünlü hikáyesine bu adresten ulaşılabilir. Adresin ’jp’ uzantılı olması Ertuğrul’un Japonya’da bir Türk gemisi olduğunu hatırlatmak açısındandır" dedi.

Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Dr. Bülent Eriş firkateynin yerinin su altı ekibinin yapacağı dalışlar ve değerlendirmeler sonucu netleşeceğini belirterek, "Tüm bunların yanı sıra bu çalışmayla yıllar önce şehit olmuş 550 denizcinin hatıraları canlandırılacak, belgesel bir film ve kitapla yeni kuşaklara aktarılacaktır" dedi.

Bu arada, Türk Hava Yollarının (THY) ulaşım desteği, uluslararası Reson firmasının ise teknik destek sağladığı projeyle ilgili araştırma çalışmalarının detayları, her gün TRT 2’de saat 17.00 haberlerinde yayınlanacak.

550 denizcimiz şehit olmuştu

Ertuğrul Firkateyni, 1890 yılında II. Abdülhamid tarafından bir iyi niyet elçisi olarak Japonya’ya gönderilmişti. 630 denizcisiyle 11 ay süren seferin ardından Japonya’ya varan Ertuğrul Firkateyni, Japonya’da İmparator Meici karşılanmış, İmparator’un isteği üzerine gemi komutanı Osman Paşa, konuşmasını Türkçe olarak yapmıştı. Zorluklarla tamamladıkları bu önemli görevden sonra denizcilerimiz tayfun mevsimi olduğu halde dönüş yolculuğuna çıkmışlar, Ertuğrul, Japonya’nın güneyinde Oshima Adası açıklarında kayalıklara çarparak parçalanmış, Osman Paşa dahil 550 gemici şehit olmuştu. Oshima köylüleri 69 denizcinin kurtarılması ve şehitlerimizin gömülmesinde çok büyük emek vermişlerdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!