Edirne’nin çöpü Tunca'ya sızıyor

Güncelleme Tarihi:

Edirne’nin çöpü Tuncaya sızıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2006 12:39

Edirne’de 35 yıl önce kurulan belediye çöplüğünde biriken cöplerin suları Tunca Nehri'ni tehdit ediyor. Yer sıkıntısı nedeniyle kapasiteyi kaldırmayan çöplükte bulunan yaklaşık 1 milyon 200 bin ton çöpün sıvısının, yer altından Tunca Nehri'ne sızdığını belirten yetkililer, yeni çöp depolama alanı bulmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Edirne Belediyesi'nin çöp depolama alanı, 113 bin nüfuslu halkın günlük 200 ton çöpünü kaldırmayınca tehlike sinyalleri vermeye başladı. Bunun üzerine Edirne Belediye Başkanlığı, yeni vahşi depolama alanı kurmak için şehir merkezine uzak olan Tayakadın ve Büyükdöllük köyü meralarını inceledikten sonra Valiliğe başvuruda bulundu. Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı mera ekiplerinin incelemesinin ardından, belirlenen alanlar tarım arazisi olduğu gerekçesiyle çöp dökümüne uygun bulunmadı.

Yeni İmaret Mahallesi'nde bulunan çöplüğün kapasiteyi kaldıramadığını ve bu nedenle tehlike sinyalleri vermeye başladığını belirten Belediye yetkilileri şunları söyledi:

“Şu an vahşi depolama alanı olarak kullandığımız çöplük kapasitesini aştı. Halkın günlük yaklaşık 200 ton çöpünü burası kaldıramıyor. Kaldırmadığı için de Tunca Nehrine çöplerin düşmesine yaklaşık 30 metre kaldı. Zaten çöpler üst üste bindiği için, sıvı atıkları toprak altından Tunca Nehrine sızmaya başladı. Biz yeni çöplük kurmak için çalışmalara aylar önce başladık. Ancak Edirne için en uygun yer olarak belirlediğimiz Tayakadın ve Büyükdöllük köyü meraları, mera komisyonu tarafından onaylanmadı. Başka yer bulmamız da şu an için çok zor. Kısa sürede yeni depolama alanı bulmalıyız. Yoksa tehlikenin boyutları artmaya başlayacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!