Hükümetten internete büyük gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Hükümetten internete büyük gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 12:01

Sanal alemdeki olumsuzlukları takip amacıyla Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde İnternet Takip Merkezi kuruluyor.

Haberin Devamı

Bu sistemler internetin kötü amaçlı kullanımında, hem servis sağlayıcıya hem de kullanıcıya ağır cezai yaptırımlar uygulanacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, interneti disiplin altına almak amacıyla Ulaştırma Bakanlığı'nın başkanlığında bir ekip kuruldu. Ekipte, Ulaştırma, İçişleri ve Adalet bakanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı, Telekomünikasyon Kurumu, Haberleşme Genel Müdürlüğü, MİT ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden yetkililer bulunuyor. İnternet Takip Merkezi'nin başında bir cumhuriyet savcısının bulunması planlanıyor.

Bilişim dünyası ise projeyi gerekli ve faydalı bulmakla birlikte sakıncalı noktalarına da dikkat çekiyor. Telekulak skandalını örnek gösteren bilişimciler, uygulamanın özel alana müdahale ve özgürlükleri kısıtlama noktasına varmaması gerektiğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

Türkiye, uluslararası internet erişimine Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’nden ulaştığı için, merkez Ankara'da faaliyet gösterecek. Öncelikle güçlü server ve programlarla donatılacak olan merkez, ODTÜ ile eşgüdüm içinde çalışacak ve aynı zamanda filtre görevi görecek. Filtre, olumsuz internet kullanımının da hangi bilgisayar ya da web adresinden yapıldığını anında tespit edebilecek.

Hazırlanan yasa tasarısıyla, internetin kötü amaçlarla kullanılmasına, hapis ve ağır para cezası da dahil olmak üzere ağır cezai yaptırımlar uygulanacak, ancak bu cezalar henüz kesinleşmedi. Genel ahlaka uymayan bir yayın yapıldığında hem servis sağlayıcı hem de kullanıcı ceza alacak. Yurtdışı bağlantıları da denetlenerek yurtdışından yapılan gayri ahlaki yayınlar da engellenecek. Ancak internetten olumsuz yayın yapılması amacıyla kurulan ekibi en çok düşündüren konu, yurtdışından 20 YTL'ye alınabilen web adresleri. İletişim Takip Merkezi, uluslararası girişimlerde de bulunarak bu siteleri alanlar hakkında takip yürütebilecek. Verilecek cezalarla ilgili ise Adalet Bakanlığı tarafından bir çalışma grubu oluşturdu.

Cezaları bu grup belirleyecek ve oluşturulan ekibin bilgisine sunacak. Kurulan ekip şimdiden özellikle ABD ve Avrupa ülkelerindeki yaptırımları incelemeye aldı. Üst düzey kaynaklar, merkezin örneklerinin ABD'de bulunduğunu belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!