İki müsteşar gidip anlattı

Güncelleme Tarihi:

İki müsteşar gidip anlattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2006 00:00

Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’ın, Kıbrıs’la ilgili liman kararı için "Hükümet bize bilgi vermedi" sözlerinin yankıları sürerken, üst düzey bir yetkili Hürriyet’e, Ankara’nın gündemine bomba gibi düşen şu açıklamayı yaptı: "Yeni Dışişleri Müşteşarı Apakan ile eski müsteşar Tuygan, Genelkurmay 2. Başkanı Org. Saygun’a bilgi verdi."

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, Türkiye’nin yeni Kıbrıs açılımıyla ilgili Hürriyet’e yaptığı "Hükümet bize sormadı" şeklindeki açıklamalar, başkentin gündemine bomba gibi düştü.

Orgeneral Büyükanıt’ın açıklamasıyla ilgili hükümet, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı gün boyu sessizliğini korurken; Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey iki diplomatın geçen çarşamba akşamı Genelkurmay Karargáhı’na gittikleri öğrenildi.

Hükümete yakın bir kaynak, Dışişleri Bakanlığı yeni Müsteşarı Ertuğrul Apakan ile eski müsteşarı Ali Tuygan’ın, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile görüştüğünü söyledi.

YAZILI BİR METİN YOK

Edinilen bilgiye göre, iki büyükelçi de Orgeneral Saygun’a Türkiye’nin yeni açılımıyla ilgili bilgi verirken, bunun Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından 24 Ocak 2006 tarihinde açıklanan Kıbrıs Eylem Planı ile uyumlu bir girişim olduğunu ve kesinlikle yazılı bir metin verilmeyeceğini söylediler.

Aynı kaynak, Türkiye’nin AB dönem başkanı Finlandiya’ya ilettiği önerisinin Genelkurmay tarafından "yazılı bir metinmiş" gibi algılanmış olabileceğini işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptılar:

"Türkiye liman ve havaalanı açma konusunda kesinlikle yazılı bir belge vermedi. Zaten bizim sözlü olarak ilettiğimiz öneri, dönem başkanı Finlandiya tarafından da AB’ye yine sözlü olarak sunulmuştur. Bizim önerimizden önce gündemde olan Fin önerisi de sözlü olarak müzakere ediliyordu. Yani o da yazılı bir metin değildi. Bundan dolayı ortada kesinlikle bir yazılı belge yoktur."

NEDEN GÖRÜŞ ALINMADI?

"Bunun için de AB daimi temsilciler toplantısında (COREPER) özellikle Rum ve Yunanlı temsilciler önerinin yazılı metin haline getirilmesini istediler. Resmi bir káğıt talep ederek, Türkiye’nin bir şekilde Kıbrıs Rum Kesimi’ni resmen tanıdığı oyununu oynamaya çalışıyorlar. Bunu da bizden değil, öneriyi sunan Finlandiya’dan talep ediyorlar. Ortada devlet politikasını aşan bir değişiklik olmadığı için Genelkurmay’ın yazılı görüşünü alma durumu söz konusu olmadı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!