AB sürecini destekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

AB sürecini destekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2006 00:00

ABD Başkanı Bush dün telefonla konuştuğu Başbakan Erdoğan’a "Sadece Türkiye ve AB için değil, küresel barışın da yararına" diye nitelediği Türkiye’nin AB sürecini desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Erdoğan telefonla görüştüğü Yunanistan Başbakanı Karamanlis’ten de Rumları ikna etmesini istedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Kıbrıs ile ilgili "liman atağı"nın ardından dün ABD Başkanı George W.Bush ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile telefonla görüştü. Erdoğan’ın aradığı Bush, Türkiye’nin AB sürecini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Erdoğan, Brüksel Zirvesi’ne yönelik başlattığı telefon diplomasisi çerçevesindeki Bush ve Karamanlis görüşmelerini, dün Cuma namazını kılmak için gittiği Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde gerçekleştirdi. Erdoğan, Karamanlis ile Cuma namazını kıldığı Ulu Cami’deki bir odadan, Bush ile de Sandıklı Belediyesi’nden görüştü.

BUSH: ÇOK ÇALIŞIYORSUNUZ

Erdoğan-Bush görüşmesinde, Türkiye’nin AB süreci ile Ortadoğu’daki gelişmeler konuşuldu. Erdoğan, Bush’a, "liman atağı"na ilişkin bilgi verdi. Bush, "Sadece Türkiye ve AB için değil, küresel barışın da yararına" diye nitelediği Türkiye’nin AB sürecine destek verdi. Erdoğan, Bush’a, son İran ve Suriye gezilerine ilişkin de bilgi aktarırken, iki lider, İran’ın nükleer enerji programı, Irak ve Lübnan’da yaşanan iç gerilimleri de değerlendirerek, görüş alışverişinde bulundular. Bush, İran ve Suriye seyahatlerini kastederek, "Çok çalışıyorsunuz" dediği Erdoğan’a, Irak ve Lübnan’da istikrarı korumaya yönelik çabaları için de teşekkür etti.

KARAMANLİS’E: NÜFUZUNU KULLAN

Erdoğan, Karamanlis’ten de, Türkiye’nin AB sürecine yönelik olumlu katkısını istedi. Erdoğan, bu konuda verilecek olumlu katkının, Kıbrıs ve iki ülke ilişkileri açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Erdoğan, Karamanlis’ten, Rumları çözüm konusunda ikna etmesi konusunda nüfuzunu kullanmasını istedi.

Erdoğan önceki akşam da Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile Lübnan Başbakanı Fuat Sinyora’yı telefonla aradı. Erdoğan, bu görüşmelerinde, İran ve Suriye gezileriyle ilgili bilgi verip, görüş alışverişinde bulundu. Hizbullah’ın hükümetten çekilmemesi yönünde açıklamalar yapan Erdoğan’ın bu görüşünü Sinyora’ya da aktardığı, ülkede siyasi istikrarın sağlanması konusunda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söylediği de kaydedildi.

TV KANALINA DOKUNDURMA

Erdoğan, Sandıklı’da belediye binasının balkonundan yaptığı konuşmada da eleştirilere yanıt verdi. "Kıbrıs elden gidiyor, peşkeş çektiler" iddialarına değinen Erdoğan, "KKTC’yi AKP iktidarının elinden, onların itibarını iade etmeden kimse masada alamaz" dedi. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer’in de resepsiyonuna katıldığı Kanaltürk’ü ima ederek, "Bazı özel kanalları da var, bu kanallarda bu işleri karıştırıyorlar" diye konuştu. Erdoğan, "Kıbrıs’ı satanı biz de satarız" sloganları atan MHP’li gençlere, "Kimse şehitler üzerinden oy avcılığı yapmasın" yanıtını verdi.

Toruna hazırlık

Başbakan Erdoğan dün gittiği Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde özellikle çocuklara yakın ilgi gösterdi. Emine Erdoğan da önümüzdeki ay doğum yapacak kızı Esra Albayrak için alışveriş yaptı. Emine Hanım, torununa sarı lacivert patiğin yanısıra zıbın, iç çamaşırı, tişört, çorap ve pantolon satın aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!