Sorumluluk uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sorumluluk uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan, Suriye, Lübnan ve Filistin’i kapsayan gezisinin ilk durağında dün Şam’da Suriye Devlet Başkanı Esad ile buluştu. Erdoğan, Ortadoğu’nun konuşulduğu görüşmede Esad’a "Sorunun değil çözümün parçası olmalıyız" diyerek "ortak sorumluluk" uyarısında bulundu.

ORTADOĞU barışı için inisiyatif alan Başbakan Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan, Ürdün ve İran’ın ardından dün de Suriye’ye gitti. Erdoğan, Lübnan ve Filistin’i de ziyaret programına aldı.

Şam’da dün, Ortadoğu’daki krizin kilit aktörlerinden biri olan Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya gelen Erdoğan, "Sorunun değil çözümün parçası olmalıyız" diyerek "ortak sorumluluk" uyarısında bulundu. Suriye’ye günübirlik bir ziyaret gerçekleştiren Erdoğan, Şam Uluslararası Havalimanı’nda Başbakan Muhammed Naci Otri tarafından törenle karşılandı. Esad da Devlet Sarayı’na gelişinde Erdoğan’ı kapıda karşıladı ve gazeteciler görüntü alırken "Gaziantep’i mutlaka ziyaret etmek istiyorum" dedi.

SURİYELİ KARDEŞLER MEMNUN

Erdoğan, Şam’a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı’nda düzenlediği basın toplantısında, "iyi komşuluk ilişkileri içerisinde olduğumuz önemli bir bölge ülkesidir" dediği Suriye’de, gerilim ve çatışmaların tırmanma eğilimi gösterdiği bir dönemde Ortadoğu’nun barış ve istikrarı açısından bölge ülkeleri olarak yapabilecekleri katkılara ilişkin görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi.

Suriye ile ilişkilerin bir çok alanda giderek arttığını belirterek, "İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin gelişmesinden Suriyeli kardeşlerimiz memnunlar" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Her iki tarafta da tamamlanan serbest ticaret anlaşması 1 Ocak 2007’de yürürlüğe giriyor. Bunun yürürlüğe girmesi ile birlikte ekonomik ve ticari ilişkilerimiz yeni bir ivme kazanacaktır. Bu oluşumun, bölgemizde barış ve istikrarın tesisinde de yapıcı rolü çok çok farklı olacaktır."

"Bütün komşu ülkelerle birlikte ortak sorumluluk içerisinde gerek Lübnan, gerek Filistin’deki son gelişmeler ile Irak’taki malum olaya yönelik olarak bir şeyler yapmanın, katkıda bulunmanın gayreti içerisinde olmak istiyoruz" diyen Erdoğan, "Türkiye olarak bu kadar koşturmanın altında da bu gerçeğin yattığını" söyledi.

Erdoğan, Suriye ile bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ikili ilişkileri ve temasları aynı kararlılıkla sürdüreceklerini de bildirdi.

IRAK ZİRVELERİNE DEVAM
/images/100/0x0/55eb02c4f018fbb8f8a528fb


Erdoğan, "Bölgede suların durulması için somut önerileriniz olacak mı?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Şu anda bizim daha önceden başlattığımız Irak’a komşu ülkeler zirveleri vardı. Bunlardan yanılmıyorsam 10 toplantı yapıldı. Şimdi bunun devamı istikametinde de çalışmalar var. Bunun devamını sağlayıp bölgenin geneline ne gibi katkılarda bulunabiliriz, bu konularda adımlar atılması için gayretlerimiz devam edecek."

Özel "ANA" uçağıyla Şam’a giden Erdoğan’ı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer uğurladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!