İmam haç çıkarmaz kilisede dua etmez

Güncelleme Tarihi:

İmam haç çıkarmaz kilisede dua etmez
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2006 00:00

Papa’nın Sultanahmet Camii’nde "Huzur Duruşu" yapmasını değerlendiren Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu "Sağlıklı bir diyalog için bir imamın haç çıkarmasını, kilisede oturup Meryem Ana önünde dua etmesini, bir papazın camide secdeye kapanmasını beklersek doğru olmaz" dedi.

DİYANET İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Papa 16. Benedikt’in Sultanahmet Camii’nde gerçekleştirdiği "Huzur Duruşu"nu, "En anlamlı olan, herkesin kendi inancını ve çizgisini koruması, kendi ibadetini kendince yapmasıdır" sözleriyle değerlendirdi.

Bardakoğlu, şu görüşleri dile getirdi:

BENZER İBADET BEKLENMESİN

Sağlıklı bir diyalog için ötekinin ibadetinin benzerini yapmayı, mesela, bir imamın haç çıkarmasını, kilisede oturup Meryem Ana önünde dua etmesini, bir papazın camide secdeye kapanmasını arar ve beklersek bu doğru olmaz. Farklı dinler arasında sağlıklı ilişkiler kurulması için ötekinin inancına, değerlerine ve kimliğine saygı gösterilmesi yeterlidir. Onun yaptığı ibadete katılmak gibi bir beklenti ise elbette doğru değildir.

SAMİMİ DİNDARLIK

Bu tür davranışlar, imaj ve popüler kültür açısından dikkat çekici gelse de sağlıklı bir diyaloğun yolu olamaz. Çünkü dinler ve inançlar bizatihi ve tek başlarına hakikat iddiasına sahiptir ve her bir inanan, kendi dinini hakikatin ifadesi olarak gördüğü, kendi dininin gereklerine sadık kaldığı sürece doğru ve samimi bir dindarlık sergilemiş olur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!