Papa: Kalbimin yarısı İstanbul'da kaldı

Güncelleme Tarihi:

Papa: Kalbimin yarısı İstanbulda kaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2006 13:08

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetlisi olarak 3 gündür Türkiye'de bulunan Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16'ncı Benedikt, Roma'ya dönmek üzere İstanbul'dan ayrıldı. Atatürk Havalimanı'nda İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından Roma'ya uğurlanan Papa, "Kalbimin yarısı İstanbul'da kaldı. Ziyaretin iki dinin birbirini daha iyi anlamaya vesile olacağına inanıyorum" dedi.

Haberin Devamı

Papa 16'ncı Benedikt, Roma'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde İstanbul Valisi Muammer Güler'le yaptığı sohbette, bütün herkese ve Türk toplumuna teşekkür etti.

Türk polisine de teşekkür eden Benedikt, ziyaretinde çok güzel günler geçirdiğini ifade ederek, “Bu büyük şehrin her şeyini görmedim. Fakat en güzel şeylerini gördüm. Ayasofya Müzesi ve camiye gidebildim. Onlar İstanbul'un 2 kıymetli yeridir. Kalbimin bir kısmı İstanbul'da kalıyor” dedi.
   
Papa 16. Benedikt, bu yolculuğun, barış ve dinler arasında diyalog için önemli bir katkısı olmasını diledi. Papa, İstanbul'un Avrupa ve Asya arasında bir köprü gibi olduğunu vurguladı. Papa ayrıca, diyaloğun devam etmesini umduğunu da bildirdi.
   
"İSTANBUL HAKKINDA OKUMAK İSTİYORUM"

Haberin Devamı

Papa 16'ncı Benedikt, İstanbul hakkında okumak ve öğrenmek istediğini de kaydetti.
   
İstanbul Valisi Muammer Güler de ziyaretten memnun ayrılmalarının sevindirici olduğunu ifade ederek, sağlık ve esenlikler diledi.
   
Vali Güler, Papa'nın ziyareti nedeniyle alınan tedbirleri, İstanbullular'ın anlayışla karşıladığını ifade etti.
   
Papa'nın sözlerine katıldığını belirten Güler, Türkiye'nin hem Müslüman kimliği, hem de laik ve demokratik Cumhuriyet kimliği ile uygarlıklar ve dinler arasındaki barışın ve diyaloğun çok önemli rol üstlenen ülkelerinden biri olduğunu belirtti.
   
Güler, ziyaretin çok önemli sonuçlar yarattığını kaydetti.
   
PAPA: İSTANBUL AVRUPA İLE ASYA ARASINDA KÖPRÜ

Papa 16. Benedikt, İstanbul'un, Avrupa ve Asya arasında bir köprü gibi olduğunu söyledi.
   
Bunun üzerine Vali Güler de İstanbul'un 2010'da Avrupa Kültür Başkenti seçildiğini hatırlatarak, kendisini kültürel etkinlikleri düzenlerken tekrar kentte görmek istediğini bildirdi. Papa da Almanya'da oturduğu şehrin dünya kültür başkentlerinden olmak istediğini, ancak bu unvanı alamadığını ifade etti.
   
İNCE BELLİ BARDAKLA ÇAY İÇTİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet de Papa'ya özellikle dinler ve kültürler arası diyalog konusundaki hassasiyeti ile verdiği mesajların kendilerini çok memnun ettiğini söyledi.
   
Papa 16. Benedikt ise “Katolik kilisesi başkanı ve lideri olarak, dinler arasındaki diyalog benim için bir görevdir. Yolculuğum buna bir katkı sağlayacaksa çok memnun olurum” dedi.
   
Görüşme sırasında Papa'nın “ince belli bardak”tan çay içtiği görüldü.

Haberin Devamı

ALKIŞLARLA UĞURLANDI 

Vatikan Büyükelçiliği İstanbul Temsilciliği'nden ayrılışı sırasında dışarıda bekleyen grup, Papa'yı alkış ve sevgi gösterileriyle uğurladı. Papa da kendisini yaklaşık bir saat boyunca burada bekleyen grubu el sallayarak selamladı.

Benedikt'in makam aracının da içinde yer aldığı konvoy, Sahil Yolu'nu kullanarak saat 12.50'de Atatürk Havalimanı'na ulaştı. Seyir sırasında deniz polisi ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı 2 bot denizden Bakırköy'e kadar konvoyu izledi.
   
PAPA'NIN 28 KASIM'DA BAŞLAYAN 1 ARALIK'TA BİTEN YOĞUN TÜRKİYE ZİYARETİ
   
Vatikan Devlet Başkanı ve katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16'ıncı Benedikt, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetlisi olarak 28 Kasım 2006 tarihinde Türkiye'ye geldi.
   
Ankara Esenboğa Havalimanında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılanan Papa,  NATO Zirvesi için Letonya'ya hareketinden önce Erdoğan'la havalimanının VIP Salonu'nda 20 dakika süren bir görüşme yaptı.
   
Ardından Anıtkabir'i ziyaret eden Papa 16'ıncı Benedikt,  Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi.
   
Aynı gün Başbakan Vekili Mehmet Ali Şahin ile Camlı Köşk'te görüşen Papa, akşam saatlerinde de Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile bir araya geldi.
   
Ankara'daki misyon şeflerini Vatikan Büyükelçiliği'nde kabul eden Papa, geceyi de burada geçirdi.
   
Ertesi gün İzmir'e geçerek Selçuk'taki Meryem Ana Kilisesi'nde ayin yöneten Papa 16'ıncı Benedikt, buradan ayrılırken kendisine sevgi gösterisinde bulunanları uzun süre selamladı ve verilen Türk Bayrağı'nı salladı.
   
Aynı gün İstanbul'a gelen ve Atatürk Havalimanı'ndan çıktıktan sonra Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret eden Papa, burada bir araya geldiği Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Aya Yorgi Kilisesi'ndeki ayine katıldı.
   
Geceyi Vatikan'ın İstanbul Temsilciliği'nde geçiren Papa, sabah saatlerinde burada düzenlenen “şükran ayini”nde yer aldı.
   
Ardından tekrar Fener Rum Patrikhanesi'ne geçerek Aziz Andreas Yortusu nedeniyle düzenlenen ayine katılan Papa 16'ıncı Benedikt,  Patrik Bartholomeos ile katolik ve ortodokslar arasında birlik mesajları vererek ortak deklarasyon imzaladı.
   
Daha sonra, Vatikan Büyükelçiliği İstanbul Temsilciliği'ne geçen Benediktus, bir süre dinlendikten sonra akşam saatlerinde Ayasofya Müzesi'ni gezdi.
   
Ardından Sultanahmet Camii'ne geçen Papa 16'ıncı Benedikt, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ile birlikte “huzur duruşu”nda bulunarak dua etti.
   
Papa, Türkiye Ermenileri Patrikliği'ni de ziyaret ederek Patrik Mesrob II ile Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Patriklik Merkez Kilisesi'nde “Kelam (Selamlama) Töreni” diye adlandırılan ayine de katıldı.
   
Buradan ayrıldıktan sonra, Vatikan Büyükelçiliği İstanbul Temsilciliği'ne geçen Papa 16'ıncı Benedikt, sırasıyla Süryani Ortodoks Cemaati ruhani lideri Yusuf Çetin ile Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva'yı kabul etti.
   
Papa 16'ıncı Benedikt, ziyaretinin son gününde de Saint Esprit Katedrali bahçesindeki “Türk dostu” olarak bilinen Papa 23. Jean Paul'ün heykelini açarak, burada düzenlenen ayine katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!