İslam barış ve akıl dini

Güncelleme Tarihi:

İslam barış ve akıl dini
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2006 00:00

Papa 16. Benedikt, daha önce büyük tepki çeken sözlerinin aksine "İslam barış dinidir. Akıl ve bilimle yoğrulmuştur" dedi. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda mesafeli olan Papa, "Farklı medeniyetlerin, inanç ve kültürlerin birlikte yaşaması için Türkiye’yi AB ile birlikte görmek isteriz" diye konuştu. Başbakan Erdoğan’ın Trabzon’da öldürülen Rahip Santoro için başsağlığı dileğinde bulunması üzerine Papa şunları söyledi: "Münferit bir olay. Fanatizmin bir dine mal edilmesi yanlıştır."

PAPA 16. Benedikt, tarihi Türkiye ziyaretine AB jestiyle başladı. Kardinalken Türkiye’nin AB üyeliğine olumsuz bakışıyla tanınan Papa, hem Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, hem de Başbakan Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda bilinen tavrından farklı bir tutum sergiledi. Papa, Sezer’e "Türkiye’nin AB’de yeri vardır" derken, Erdoğan’a da "Farklı medeniyetlerin, inanç ve kültürlerin birlikte yaşaması için Türkiye’yi AB ile birlikte görmek isteriz" vurgusunu yaptı. Diyanet İşleri’ne yaptığı ziyarette, Almanya’daki İslam dünyasını ayağa kaldıran açıklamalarının "Özrü" olarak kabul edilebilecek değerlendirmelerde bulundu. İslamı, "Barış dini" olarak nitelendiren Papa, "İslam barış dinidir. Özü akıl ve bilimle yoğrulmuştur. Bütün ilahi dinler gibi İslam da barış getirmiştir. Öğretileri de hem akli hem de barış temelleri üzerine kuruludur" dedi.

SEZER’LE GÖRÜŞME

/images/100/0x0/55ea6336f018fbb8f87ca6f7
Sezer:
Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlaşma politikası istikametinde Avrupa’nın yeri vardır. Türkiye’nin Avrupa ile bütünleşmesini, barış ve uygarlık yolunda önemli bir proje olarak görüyoruz. Türkiye’nin AB üyeliği farklı inança sahip insanların ortak değerler çerçevesinde yaşayabileceğini gösterecektir. AB bu süreçte Türkiye’ye haksızlık ve ayrımcılık yapmamalıdır.

Papa: Hoşgörüyle ilgili görüşlerinize aynen katılıyorum. İnanç özgürlüğü de çok önemli. Türkiye’nin AB’de yeri vardır. Bizim ortak değerlerimiz var. Bu ortak değerlerimizi korumak aynı zamanda bizler için birer görev olmalıdır.

Sezer: Türkiye Cumhuriyeti’nin laik bir ülke olduğu anayasa ile belirlenmiştir. Laiklikle ilgili bu yasa, Türkiye’de din ve inanç özgürlüğünün anayasal güvence altında olduğunu ortaya koymaktadır. Farklı inançlara sahip insanların demokratik temel hak ve özgürlüklerden en iyi şekilde yararlanabileceğinin anayasal güvencesidir.

Papa: Bu düşüncelerinize de katılıyorum.

Sezer: AB sürecinde, Kıbrıs önemli bir konudur. Kıbrıslı Türklere büyük haksızlık yapılıyor. Kıbrıs Türklerinin ambargolar, izolasyonlar altında ezilmesi kabul edilecek bir durum değildir.

Papa: Kıbrıs izahatınız için teşekkür ederim. Sayın Papadopulos bana Kıbrıs’ta yaşananlarla ilgili bir kitap verdi. Maalesef savaşlarda oluyor böyle şeyler. Camiler, kiliseler yakılıyor. Bunu Hıristiyan da, Müslüman da yapıyorsa çok yanlış bir şeydir. Dini mekanlar korunmalıdır.

Sezer: Ben de size Kıbrıslı Türklerin o dönem yaşadıklarını ortaya koyan iki kitap vermek istiyorum. Umarım bu kitapları inceler, değerlendirmelerinizi yaparsınız.

ERDOĞAN’LA GÖRÜŞME

Erdoğan:
Türkiye’ye hoşgeldiniz. Sizin ziyaretinize çok büyük önem veriyoruz. Bundan dolayı, NATO Zirvesi’ne gidişimi sizin Türkiye’ye geliş saatinize denk getirmeyi uygun buldum.

Papa: Çok naziksiniz. Teşekkür ederim.

Erdoğan: Medeniyetlerarası çatışmanın önlenmesi için Türkiye olarak önemli görevler üstlendiğimiz bir dönemde gelmeniz ayrı bir anlam taşıyor. İspanya Başbakanı ile medeniyetler ittifakı için bir sonuç deklarasyonu hazırladık. Başta siyasiler olmak üzere kanaat önderleri ile dini liderlerin söz ve davranışlarıyla medeniyetler ittifakına katkıda bulunmaları lazım. Türkiye’nin AB üyeliği medeniyetler ittifakı için iyi bir mesajdır.

Papa: Türkiye olarak üstlendiğiniz çalışmaları çok önemsiyoruz. Medeniyetler ittifakı sonuç deklarasyonunu görmek isterim.

Erdoğan: Size en kısa sürede ulaştıracağım. Türkiye’nin ve hükümetimizin temel siyaseti AB’ye tam üyeliktir. İşte bu çerçevede AB’ye üyeliğimiz için desteğinizi bekliyoruz.

Papa: Biz siyasi bir kurum değiliz. Türkiye’yi desteklemek için siyasi manevra alanımız bulunmuyor. Ama medeniyetler ittifakı çerçevesinde farklı inanç ve kültürlerin birlikte yaşaması için Türkiye’yi AB ile birlikte görmek isteriz.

Erdoğan: Rahip Santoro cinayeti bizi derinden yaraladı.

Papa: Her toplumda görülebilen fanatizmin bir dine mal edilmesi yanlıştır. Münferit bir olay olarak görüyoruz.

Dünyada manşet

KATOLİK dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedikt’in, aylardır merakla beklenen 4 günlük resmi Türkiye ziyareti dünyan basının da manşetine çıktı. Papa Ankara’dayken saat 15.00 itibariyle , tüm TV kanalları ve gazetelerin internet sitelerinde aynı haber yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!