Ölüme inanan insanlarız

Güncelleme Tarihi:

Ölüme inanan insanlarız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2006 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, Ürdün gezisinden dönüş yolunda gazetecilerin suikasta uğrama ihtimalinden askeri darbeye, İstanbul trafiğine çözümden Futbol Federasyonu seçimlerine kadar geniş yelpazedeki sorularını yanıtladı. Erdoğan’a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

Haberin Devamı

Korkut Özal Cumhurbaşkanı adayı olursanız, suikasta uğrayacağınız uyarısını yaptı.

Yani Korkut Bey bunu neye dayanarak yaptı, niçin yaptı bilemem. Ama biliyorsunuz Turgut Bey’le ilgili olarak da Korkut Bey hep bu endişeyi dile getirmişti. Haa suikast yapılır ya da yapılmaz. Biz bir defa her şeyden önce ölüme inanmış insanlarız. Allah’tan geldik ve yine ona döneceğiz. Kimisi ayağı taşa takılınca, kimi uçak kazasında, kimi bizim ecel-i kaza dediğimiz gibi trafik kazasında ölür. Bir başkası biçimlendirilmiş, tayin edilmiş bir ölümle ölür, dolayısıyla hangi şekilde nerede nasıl ne zaman gelecek bunu bilemeyiz. Dolayısıyla buna inandığımız için de bu konuda rahatız. Herhangi bir endişe hissetmeyiz, kaldı ki Cumhurbaşkanlığı konusu her zaman söylüyoruz, ’Bizim gündemimizde değil’ ve nisandan önce bu konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmayacaktır. Başta anamuhalefet olmak üzere muhalif güçler, üretecek herhangi bir şey bulamadıkları için, ülkenin geleceğine herhangi yardımcı bir fikir ortaya getiremedikleri için iktidarı acaba bu yolla yıpratabilir miyiz diye Cumhurbaşkanlığı meselesi, irtica, laiklik gibi konuları ortaya getiriyorlar. Ötesine geçemezler zaten onun için de dikili bir ağaçları bile yok bu ülkede.

Darbe diyenler demokrasiden nasibini almamış

Newsweek Dergisi’nde çıkan 2007’de yüzde 50 ihtimalle darbe olacağı yönündeki yazıya ne diyorsunuz?

Her şeyden önce bunlar çok çirkin yaklaşımlar, yani bu yazıyı yazan demokrasiden nasibini almamış, insan haklarından nasibini almamış, hukukun üstünlüğünden nasibini almamış. Maalesef Türkiye’yi geride bıraktığı yerlere tekrar döndürmek isteyen bir anlayıştır, bir zihniyetin tezahürüdür. Bu ifadeler aynı zamanda piyasalarımızı olumsuz yönde etkileyecek ifadelerdir. Bunların arkasında bu anlayışlar da yatabilir. Bunların da altını özellikle çiziyorum ve vurguluyorum. Ve ülkemizden de kimsenin bunlara bu tür anlayışlara prim vereceğini ihtimal vermiyorum. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti artık bir fırsatlar ülkesi haline gelmiştir. Çirkin buluyorum. Bu kalkınmamızı hazmedemeyen bir anlayışın tezahürüdür diye bakıyorum.

Kürtler bizim canımız ciğerimiz ABD’den PKK konusunda jest, örneğin terör elebaşlarını yakalayıp vermelerini bekliyor musunuz ?

Özel temsilciler bu görüşmeleri yapıyorlar. Bu planın içerisinde bir çok şeyler olabilir. Bunu zaman içerisinde daha açık net görme imkanı olacak. Bununla ilgili her şey konuşulmaz, ama özel temsilciler bununla ilgili çalışmalarını, ara ara görüşmelerini yapıyorlar. Temennimiz odur ki terörün bugüne kadar ülkemizde döktüğü kanın artık durması noktasında sorumluları konumunda olanlar her şeyden önce silahı bırakmak suretiyle bu işe son vermeliler. Kürt vatandaşlarımızın istismarını yapmasınlar. Çünkü Kürt kökenli vatandaşlarımız, onlar da bizim bir ayrıma tabi tutmaksızın canımız ciğerimizdir.

CHP-MHP koalisyonu tahminlerine nasıl bakıyorsunuz?

Onların bileceği bir konu. Onların takdiridir.

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA EVLERİ YIKARAK YOL AÇARIZ

Haberin Devamı

İstanbul trafiği manşetlerde, sizin de çok yakın olduğunuz bu kentte yönetim sıkıntısı mı var?

Arkadaşlar, ben İstanbul’da bir yönetim krizi olduğuna katılmıyorum. İstanbul trafiğine her gün 600 araç giriyor. Şu anki mevcut belediye göreve geldiğinden bu yana 103 köprülü kavşak yaptı.

İstanbul’da belediyemiz yolları genişletebilmek için şartları zorluyor. Bu sefer de bir şerit sağdan bir şerit soldan yan yol gibi şeyler yapmak gibi. Hemen millet feryadı koparıyor. İnşaat çalışmaları var ama diyorlar ki "Başka zaman mı bulamadınız?" Ne yapsın bu insanlar da ya? Bu yolların genişletilmesi lazım. Bir yeri genişletiyorsunuz ondan sonra genişletemediğiniz yerler şişe ağzı gibi tıkanıp kalıyor. Burada vatandaşımızın toplu taşıma aracına yönelmesi lazım. İnanıyorum ki bu sistemi daha çok rahatlatacaktır.

Haberin Devamı

3. KÖPRÜ TEMELİ SENEYE

Ama bir diğer adım da şu İstanbul’da çok imar planlarına uymayan konutlar var. Mesela Esenboğa’dan Ankara’ya gelirken nasıl 5 bini aşkın konut karşılıklı anlayış ile yıkılmış ise İstanbul’da da sıkıntılı olan bölgelerde belediyeyle hükümetle devletle anlaşmak suretiyle vatandaşımızın evlerin yıkımına müsaade etmesinde büyük fayda var. Oralarda acil imar planları yapmak suretiyle yollar açmamıza imkan sağlayacak. Asya ile Avrupa arasında 3’üncü köprü çalışmalarımız devam ediyor. Yer konusunda kararımız hemen hemen olgunlaştı. Olay sadece köprü değil, köprüyle ilgili bağlantılı yollar olacak. Uluslararası firmalar, çok ciddi firmalar buna ilgi duymuş vaziyette. Başlarsak 2-3 yıl içerisinde biter.

Haberin Devamı

AB’DE KAÇAN TARAF OLMAYIZÂ
 
AB ile ilişkiler Kıbrıs sorunu nedeniyle kesintiye uğrar mı, askıya alınır mı?

Eğer hakkaniyet ölçüleri içerisinde bu süreç devam ediyorsa, Türkiye AB ilişkilerinde herhangi bir sıkıntı kesinlikle yok. Şu ana kadar bana yansıyan, arkadaşlarıma yansıyan bir şey yok. Bazı liderlerin yorumlarından kaynaklanan bu tür yansımalar olabilir. Ve bunları da çok abartmamak gereklidir. Fakat bir siyasi yaklaşım tarzı olarak Kıbrıs’ın gündeme getirilmesi şık değil. Kaldı ki biz, Kıbrıs konusunda yapılması gerekeni en ileri derecede yaptık. Onun adı da 24 Nisan referandumuydu, Annan Planı’ydı. Bütün bunlara rağmen yine masadayız. Yine konuşmaya varız. Hiçbir zaman kaçan olmadık olmayacağız. Ve bu noktada gerek Güney Kıbrıs, gerek Yunanistan ile dönem başkanlarının sorunları görüşüp halletmesi lazım. Sürekli kaçan onlar. Ne BM zemininde çözüme, ne de AB ülkelerinin onların önüne koymuş olduğu önerilere evet diyorlar.

Haberin Devamı

FEDERASYON'A KARIÅžMAM

Futbol Federasyonu seçimleriyle ilgili yorumunuz ne?

Ben bakanımın bana verdiği sadece şu bilgiyi biliyorum. Sayın Şahin savcılığın kendisine yaptığı açıklama ve ayrıca da Başbakanlık Teftiş Kurulu’ndan kendisine gelen yazı gereğince "Genel Kurulu çağırmam gerekiyor" diyor. Sayın Şahin’in Genel Kurulu çağırması demek Federasyon seçimi demek değildir. Bu sadece güvenoyu gibi. Bu toplantıda Futbol Federasyonu seçim kararı alabilir. Ben asla bunun içine Başbakan olarak girmem. Bir çok belediye başkanı arkadaşım Onursal Başkan olarak bulaşmış durumda. Bir başbakan olarak bu işe asla bulaşmam, kararlıyım. Arkadaşlarım var. Futboldan gelen biriyim. Bütün federasyonlar geldiler görüştüm ve bütün federasyonları özerk hale getirdim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!