550 az bile

Güncelleme Tarihi:

550 az bile
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2001 01:44

Cumhurbaşkanı Sezer'in, ‘‘Milletvekili sayısı 300'e insin’’ önerisine, Başbakan Ecevit, ‘‘550 milletvekili Türkiye nüfusu için az bile’’ karşılığını verdi. Ecevit bu sözleri, Çiller'le görüşmesi sırasında söyledi. Çiller de, sayının 450'ye indirilmesini önerdi.

Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, ‘‘Milletvekili sayısı 300'e inebilir’’ sözlerine karşılık, ‘‘550 milletvekili Türkiye nüfusu için az bile’’ dedi. Ecevit bu sözleri kurmay heyetiyle birlikte dün saat 11.00'de kendisi ile görüşmeye gelen DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'e söyledi. Ecevit, heyeti makam odasına çıkan merdivenlerin başında karşıladı.

TERCİH ZENGİNE YARAR

Yarım saatlik görüşmede Ecevit ile Çiller arasındaki diyalog şöyle gelişti:

ÇİLLER Biz daha önce de bu konu için size gelmiştik.

ECEVİT Hangi konu.

ÇİLLER Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası, parti harcamalarının şeffaflaştırılması ve tercih sistemi gibi konular.

ECEVİT Biz şeffaflığı en fazla uygulayan partiyiz. Ama tercih sistemi çekici gibi görünse bile partilerde zarara ve tahribata yol açabilir.

ÇİLLER Sayın Devlet Bahçeli de tercih sistemini isteyen partilerin uygulayabileceğini söylemişti. Biz bunu destekleriz.

ECEVİT Bir de tercih sistemi zengin insanların işine yarayabilir.

ÇİLLER Bir kişi olursa dediğiniz doğru ama bu rakam daha fazla olur. Ayrıca biz tercih sistemi gelse bile burada da genel merkeze yüzde beşlik bir kontenjan tanınmasını istiyoruz.

(Bu arada DYP yöneticileri Nevzat Ercan ve Turan Güven tercih sistemi konusunda DYP'nin görüşlerini Ecevit'e anlattılar. Ecevit, bu konunun DSP ve DYP yöneticileri arasnıda görüşülebileceğini belirterek, mutabakata hazır olabileceği mesajını verdi.)

HERKESE KUŞBURNU...

ÇİLLER
Sayın Başbakan, milletvekili sayısının 450'ye indirilmesi doğru olur. Gerçi biz bunu 550'ye çıkarmıştık ama Türkiye milletvekilliği kontenjanı için yapmıştık. Bazıları, ‘300 bile olabilir’ demişti. Biz ona da katılabiliriz.

ECEVİT Bizim nüfusumuza göre 550 sayısı az bile. İngiltere'deki sayı 630. 550 sayısı bu anlamda dünya rakamlarına da uygun.

(Ecevit, konuklarına ne içeceklerini soruyor. Çiller, ‘‘Kuşburnu’’ deyince salonda bulunan 10 kişiye kuşburnu servisi yapılıyor. Ecevit ve DSP heyeti de DYP'lilerle birlikte kuşburnu içiyor.)


Ecevit borcunu ödesin


Çiller, heyetlerarası görüşmede Ecevit'ten azınlık hükümeti talebinde bulunmazken, gazetecilere yaptığı açıklamada farklı bir tutum izledi. Çiller, kendisinin Ecevit'e azınlık hükümetine seçim kaydıyla destek verdiğini hatırlatarak, ‘‘Aynı şeye hazırız. Bu borç bize değilse, milletedir. Hükümetin arkasında yüzde 10'un altına düşen destek kalmıştır. Bu da demokrasiyle bağdaşır bir olay değildir’’ dedi. Çiller, Ecevit'ten isteklerini ise şöyle sıraladı:

Siyasi partiler yeni üye kayıtlarını hemen ilçe seçim kurullarına iletsin. Böylece, mükerrer üye kaydı önlenir, önseçim daha sağlıklı olur.

Milletle, Meclis'i bütünleştirelim. Millet, vekilimi ben seçtim demek istiyor. Bir ilde 6 milletvekili seçilecekse iki katı aday çıkaralım. Millet üçünü işaretlesin. Vekili seçmede tercihini ortaya koyabilsin.

Parti ve milletvekili harcamaları AB normlarında denetlensin.

2. Anayasa paketinde 550 olan milletvekili sayısı 450'ye, hatta daha aşağıya düşürülsün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!