AKP panelinde Kemalizm eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

AKP panelinde Kemalizm eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2006 12:48

İzmir'de AKP'nin düzenlediği panele katılan Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla'nın, Kemalizm ve Atatürk hakkında söylediği sözler tepki çekti. Paneli yöneten AKP İzmir Milletvekili Zekeriya Akçam, “Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder” diyen Prof. Dr. Yayla'nın sözleri için “Çok üzgünüm, şaşkınım. Çok talihsiz sözler” dedi.

AKP İzmir İl Gençlik Kolları tarafından dün düzenlenen ‘Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkilerinin toplumsal etkileri’ konulu panele Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla konuşmacı olarak katıldı.


Atatürk Stadı Hakemler Salonu'nda yapılan, AKP İzmir Milletvekili Zekeriya Akçam'ın yönettiği panelin 52 dinleyicisi arasında AKP İzmir İl Başkanı Ali Aşlık ve AKP Gençlik Kolları İzmir İl Başkanı Zafer Kürkçü de yer aldı. Siyaset felsefesi üzerine bilimsel araştırmalar yapan Prof. Dr. Yayla'nın Kemalizm ve Atatürk hakkında söylediği sözler tepki çekti. Prof. Dr. Yayla, konuşmasında, “Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder” dedi. Türkiye'nin AB süreciyle ilgili de “İleride artık bizlere ‘Neden her yerde bu adamın (Atatürk) heykelleri, fotoğrafları var?’ diye soracaklar. Üstünü örtemezsiniz. Bu mutlaka tartışılacaktır” dedi.

Prof. Dr. Yayla, ulu önder Atatürk hakkında söylenen ‘Türkiye'yi Ortaçağ karanlığından kurtardı’ yönündeki ifadeler için de “Bir kere Ortaçağ tarihi İslam dünyasını değil, Avrupa'yı ilgilendirir. Cumhuriyet dönemini bir bütün olarak düşünemezsiniz. Cumhuriyet dönemi soyut bir öznedir. Soyut özneyi yüceltmek anlamsız. 1925- 1945 ile 1950 sonrasını aynı değerlendiremezsiniz. Bu dönemler birbirinin panzehiridir” dedi. Prof. Dr. Yayla, Kemalizm'le ilgili olarak da “Kemalizmle ilgili tezime karşı bir tez bekliyorum. Ancak umutlu değilim. Önemli olan bu tartışılsın ama kavga ortamı doğmasın. Kemalizm medeniyeti çözücü bir süreçtir” dedi.

AKP İzmir Milletvekili Zekeriya Akçam, Prof. Dr. Yayla'nın sözlerinin sadece kendisini bağladığını, bu ifadelerin partiye mal edilmemesi gerektiğini söyledi. Akçam DHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Son derece üzgünüm ve şaşkınım. Bu sözler talihsiz. Ancak Prof. Dr Yayla'nın bu sözleri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeli ve partiye mal edilmemeli. Ben kendisini tanımıyorum, masa başında tanıştık. Söylediklerine kesinlikle katılmıyorum. Tezine de itiraz ettim. Bir partinin çatısı altında böyle konuşmamalıydı. Gitsin reklamını başka yerde yapsın, onun yeri burası değil” dedi.

AKP Gençlik Kolları İzmir İl Başkanı Zafer Kürkçü ise Prof. Dr. Yayla'nın YÖK'te bir öğretim üyesi olduğunu, devletle kavgalı olmadığını, hakkında açılmış dava da bulunmadığını belirterek, konferansa görüşlerini bilmeden davet ettiklerini öne sürdü. Kürkçü, “AKP olarak panelistlerin söyledikleri sözlerin sorumluluğunu almayız. Onu bir söz üstadı olarak davet ettik. Ancak sözlerine dikkat etmeliydi” dedi.

İzmir'de bölgesel yayın yapan bir gazete, Prof. Dr. Atilla Yayla'nın sözlerini ‘Hain’ başlığı ile manşetine taşıdı. Prof. Dr. Yayla, gazetenin kendisini vatan haini ilan edip, hedef gösterdiğini ileri sürerek, tazminat davası açacağını söyledi. Prof. Dr. Yayla, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, demokratik rejimi savunan liberal biri olduğunu vurgulayarak, Kemalizmin gelişmiş bir ideoloji olmadığını ileri sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!